Blog

Miljonairs tegen Davos: pak extreme rijkdom aan en belast de superrijken

Commentaar Vrouwenpartij: ook miljonairs kunnen een geweten hebben. Meer dan 200 miljonairs roepen wereldleiders bij het World Economic Forum op een vermogensbelasting voor de allerrijksten op poten te zetten. Het getuigt van rationaliteit en gezond verstand, zo niet een actief geweten. Want hoe kun je met droge ogen naar de verschrikkingen in onze maatschappij en wereld kijken en weten dat met minder dan 10% van je vermogen (van de 1% rijksten op aarde) de wereld verlost kan worden van vrijwel al die verschrikkingen? Het toont dat een hart en veel geld zelden samen gaan. Superrijkdom versteent je hart en verlost je van een gezond verstand en rationaliteit?

Het risico een paria te worden met je supervermogen
De superrijken vertoefden lange tijd aan de Cote d’Azur, maar Qatar en Dubai steken Monaco naar de kroon. Multi-miljonairs voelen zich daar zeer welkom, maar vooral ook een stuk veiliger. Want waar kun je nog zo ongebreideld pronken met je rijkdom? Waar ben je als superrijke nog veilig zoals in vroeger tijden?
Vroeger werd je een paria als je verbannen werd uit de samenleving, maar hoe zit het met de superrijken die zichzelf moeten verbannen naar veiliger oorden of die dagelijkse bescherming en bewaking moeten inroepen? Hoe gevaarlijk wordt het om superrijk te zijn of boven aan lijstjes te staan van de grootste vergaarders? Kan je nog wel ergens verschijnen zonder lijst van goede doelen waar je aan doneert? Of voel je je geen paria als je niet meer vrij in de wereld kan wandelen?

Maar waar zijn wij allen nog veilig in ons land?
En als je het ons toch vraagt: ‘wie is waar nog veilig in zelfs een land als het onze?’
Cancelen is een sport geworden, ‘juice vloggen’ een verdienmodel waar elke BNer mee te maken kan krijgen, MeToo kan je achtervolgen tot tientallen jaren geleden en wie kent geen anonieme bedreigingen en bedreigden?
Maar ook: wie blijkt en blijft nog veilig in onze wereld vol schandalen, de gevoelloosheid bij de toeslagen-affaire, een discriminerende belastingdienst, een dove overheid in Groningen, overwerkte rechters en rechtbanken, een uit de hand gelopen inflatie, een overheid waardoor velen in de  kou komen te zitten en aangewezen zijn op de voedselbanken, een vastgelopen woningmarkt en de problemen bij kinderopvang en het onderwijs, de onaflatende toename van te complexe en ingewikkelde regels en niet in het minst veilig voor incasseerders en deurwaarders, waardoor je gemiddeld 8 jaar van je leven kwijt kan raken voor je uit de schulden bent?

Terug naar menselijkheid en gelijkheid
Hoe onmenselijk moet onze samenleving worden voor mensen de stekker er uit gaan trekken en ongehoorzaamheid hoogtij gaat voeren? Het aandeel van mensen die niets meer te verliezen hebben moet in ons aller belang snel en drastisch worden teruggedrongen. De kloof tussen arm en rijk slechten is essentieel hierin. De rijken hebben het nu nog voor het zeggen. Als zij een proportionele en stevige belasting op supervermogen eisen, zal dat de spanning zeker verzachten en de bal bij de regering en volksvertegenwoordiging leggen.
De Vrouwenpartij zal de bal al in het doel hebben geschoten voordat er een keeper gevonden is om hem tegen te houden.

Miljonairs tegen Davos: pak extreme rijkdom aan en belast de superrijken

Miljonairs tegen Davos: pak extreme rijkdom aan en belast de superrijken
Volkskrant nieuws – 18 januari 2023
Wilco Dekker

Naast ngo’s roepen nu ook miljonairs de wereldleiders bij het World Economic Forum in Davos op extreme rijkdom aan te pakken. Meer dan tweehonderd van hen pleiten voor een jaarlijkse vermogensbelasting voor de allerrijksten.
De groep miljonairs noemt zich de de ‘Fight Inequality Alliance’. Volgens hen is het aantal ultrarijken de afgelopen tien jaar met meer dan 50 procent toegenomen. In een petitie die ze woensdag presenteren, noemen de ondertekenaars rijkdom ‘een van de meest genegeerde vormen van extremisme ter wereld’. De opeenhoping van rijkdom aan de top is al vijftig jaar aan de gang en de trend is de laatste jaren aanzienlijk versneld, aldus de miljonairs. ‘De oplossing is voor iedereen duidelijk te zien. Jullie, onze mondiale vertegenwoordigers, moeten ons, de superrijken, belasten en dat moet nu beginnen.’
De ondertekenende miljonairs komen uit de tech-, voeding- en energiesector, naast beleggers, erfgenamen en bekendheden zoals Hulk-acteur Mark Ruffalo en documentairemaker en activist Abby Disney.
Vermogensbelasting van 2 procent
Volgens de organisaties achter de petitie, waaronder ontwikkelingshulporganisatie Oxfam en de ‘Patriotic Millionaires’, is het aantal mensen met minimaal 5 miljoen dollar vermogen de afgelopen tien jaar met meer dan de helft gegroeid. Datzelfde geldt voor mensen met 50 miljoen of meer. Het aantal miljardairs verdubbelde, net als hun vermogen. In de petitie opperen de miljonairs een wereldwijde, jaarlijkse vermogensbelasting van 2 procent voor 5 miljoen of meer, 3 procent voor 50 miljoen of meer en 5 procent voor miljardairs. Dat zou 1,7 biljoen dollar op kunnen leveren.
Drie Nederlanders
De ondertekenaars komen vooral uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, drie van hen zijn Nederlanders. Het zwaarder belasten van de superrijken kan volgens de opstellers rekenen op de steun van economen. Een peiling onder 135 economen uit veertig landen laat volgens de organisatie zien dat 71 procent het idee om de rijken in hun land meer te belasten de komende vijf jaar steunt.

‘Als we geven om onze democratie, om onze gemeenschappen en om onze aarde, dan moet dit gebeuren’, zegt de Oostenrijkse miljonairsdochter Marlene Engelhorn, medeoprichter van Taxmenow. ‘En toch hebben onze beleidsmakers niet het gezonde verstand om te luisteren, of ze voelen de noodzaak niet. De grote vraag is: wat, of wie, houdt ze tegen?’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024