Commentaar Vrouwenpartij: de Vrouwenpartij heeft eerder al gewaarschuwd dat de energietransitie veel sneller zal gaan dan iedereen verwacht, met alle gevolgen van dien.
De NVDE onderbouwt deze stelling nu met een routekaart. Het idee erachter is dat je in het belang van consument en bedrijven al veel eerder moet stoppen met de aanschaf van en investering in fossiele brandstof auto’s en machines. We moeten beseffen dat een investering op een gegeven moment onverkoopbaar kan worden en ‘onverwacht’ opeens een eindwaarde van 0 kan krijgen.
Hoe groot is het belang van een juist en rationeel berekend advies in dezen?
Eerder en op tijd stoppen met aanschaf en investering
* Wat heb je nog aan het advies voor een nieuwe HR ketel die over een paar jaar verboden wordt en vervangen dient te worden?
* Of wordt er voorgespiegeld wat de verkoop- of eindwaarde kan worden van een benzine- of dieselauto die over 5 jaar niet meer verkocht mag worden?
* Of bij een relatief lichte schade al total loss wordt verklaard?
* Of door verhoogde afschrijving en brandstofprijzen, het binnen een paar jaar tweemaal zo duur wordt om in te rijden in vergelijking met een elektrische auto die opgeladen wordt door je zonnepanelen?
* Wat moeten bedrijven met nieuwe assets die over een periode van 25 tot 50 jaar worden afgeschreven maar al na 15 jaar buiten werking zullen moeten worden gesteld vanwege verliezen of milieuwetgeving?
* Blijven we te lang hangen bij oude technieken omdat we ze zo goed kennen en onze mensen er voor opgeleid zijn? Of omdat ze mogelijk goedkoper worden aangeboden om de laatste voorraad op te ruimen?
* Zullen autofabrieken tot eind 2035 benzine en diesel auto’s van de band laten rollen of zullen ze al jaren eerder stoppen met de productie en verkoop? Zij zullen toch ook beseffen dat de verkoopcijfers dramatisch kunnen dalen in de jaren voorafgaand aan 2035?
Sommige automerken stoppen dit jaar al met de productie van diesels.
Bank of Australia stopt nu al met leningen voor fossiel gedreven auto’s.
Hoe te wapenen voor een toekomst vol verrassingen?
Corona was niet te voorspellen, de oorlog in Oekraïne was onvoorspelbaar, ongekend hoge inflatie en energie- en voedselprijzen waren een totale verrassing, maar hoeveel verrassingen staan ons nog te wachten?
Voor de Vrouwenpartij is de enige echte zekerheid het volgen van het principe van voorkómen en het intelligent investeren in duurzaamheid en milieu.
Waar wachten we op als zonnepanelen en windmolens ons onafhankelijk kunnen maken van fossiele brandstoffen en de daarmee gepaard gaande inflatie? Hoeveel levert het Nederland op als we elke burger ‘gratis’ toegang geven tot zonnepanelen en elektrische verwarming? Hoe eenvoudig en goedkoop kunnen we dan van het gas af? En hoe snel heb je als regering en overheid je investering terugverdiend? En wat doet het met het herstel van vertrouwen van de burger in de overheid?
Met een basisinkomen erbij geeft het elke burger een ongekende zekerheid en zelfstandigheid.
De grote vraag hierbij is: is de overheid er voor de burger? Of blijft geld en macht belangrijker dan het goed van die burger?
Is de overheid een dienst aan de burger of dient de burger afhankelijk en liefst loonslaaf te blijven van de overheid ?
De Vrouwenpartij is er van overtuigd dat het basisinkomen in zoveel aspecten de grootste verrassing van de toekomst zal worden en onafwendbaar zal blijken te zijn.
Lees hier het hele artikel: Afscheid van fossiele technieken moet veel sneller dan gedacht
Bron: change.inc
Kaz Schonebeek
31 januari 2023
Afscheid van fossiele technieken moet versnellen: stranded assets dreigen
Om te voorkomen dat bedrijven investeringen doen in apparaten en installaties die niet in lijn zijn met de doelen in het klimaatakkoord, heeft de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) een routekaart opgesteld. Op deze routekaart is te zien wanneer er gestopt zou moeten worden met de productie en verkoop van CO2-uitstotende machines. Dit blijkt in veel gevallen sneller dan gedacht. De verkoop van brandstofauto’s zou bijvoorbeeld al in 2030 moeten stoppen – in plaats van in 2035, zoals de EU wil.
Uit het door TNO uitgevoerde onderzoek blijkt dat slechts 24 soorten installaties goed zijn voor 90 procent van de uitstoot die door fossiele brandstoffen wordt veroorzaakt. Dit zijn de hr-ketel thuis en de brandstofauto voor de deur, maar ook hoogovens en installaties in ammoniakfabrieken.
Routekaart
Voor de 24 installaties is in kaart gebracht wanneer er gestopt moet worden met de verkoop ervan. En dit is in veel gevallen al snel. Zo heeft een ‘kraker’ van aardolie voor de productie van plastic een levensduur van vijftien jaar. Om in 2045 fossielvrij plastic te produceren, zou de laatste fossiele aardoliekraker in 2030 in gebruik moeten worden genomen. Anders dreigt sluiting voordat de economische levensduur erop zit.
De NVDE wil met de routekaart laten zien dat de overheid niet kan volstaan met subsidies geven aan duurzame technologieën, maar ook duidelijke normen moet stellen wanneer er met fossiele technieken moet worden gestopt.
“We draaien in de energietransitie om de hete brij heen. Dit rapport stelt heel scherp dat elk apparaat dat je niet uit de roulatie neemt, nog jarenlang blijft uitstoten”, vertelt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. “Als de energietransitie leidend is, gaan we van al deze apparaten binnen afzienbare tijd afscheid nemen. Liever doe je dat op zo’n manier dat er geen economische verliezen door geleden worden.”
Stranded Assets
Van der Gaag hoopt dat het onderzoek wordt opgepikt door de ambtenaren die werken aan het Nationaal Plan Energiesysteem. Aan het eind van het jaar komen zij met een rapport hoe Nederland in 2050 een klimaatneutrale energievoorziening kan hebben. “Dat proces bestaat niet alleen uit dingen opbouwen, maar ook uit het afbreken van bestaande systemen.”
Ook kijkt Van der Gaag naar de financiële sector: “Er dreigen gigantische hoeveelheden stranded assets. Deze routekaart zou moeten worden meegenomen in de risicoanalyses van bedrijven die fossiele apparaten op de balans hebben staan.