Blog

Iedereen met bachelordiploma kan aan de slag in Vlaamse kinderopvang – Kinderopvangtotaal

Commentaar Vrouwenpartij: zo lost Vlaanderen het grote tekort in de kinderopvang op: iedereen met een bachelordiploma is gekwalificeerd om in de kinderopvang te komen werken.
In Nederland moet minister-president Rutte eerst bijgeschoold worden als hij wil gaan lesgeven na zijn afscheid als minister-president. Logisch want het is heel wat anders om leiding te geven aan 18 peuters dan leiding geven aan 18 miljoen Nederlanders, toch? Regels zijn regels! Vroeger bepaalde God en de Kerk alles in Nederland, nu zijn het regels die alles in ons leven bepalen, op straffe van. Nederland op haar smalst zullen de Vlamingen terecht zeggen.

Ondoordachte tegenwerpingen vanuit de kinderopvang zelf
De tegenwerpingen in het artikel van mensen uit de kinderopvang zijn volgens de Vrouwenpartij ondermaats en ondoordacht. De kinderopvang is geen vetpot en zal alleen gemotiveerde en vaak idealistische mensen aantrekken en zeker geen mensen die, zoals wel in het artikel wordt beweerd, geen voeling hebben met kinderen en het vak.
Tegenwerpingen zijn veelal gebaseerd op de angst dat meer gestudeerden een gevaar zijn voor de eigen positie.

Volg Vlaanderen alsjeblieft
Het advies van de Vrouwenpartij is: volg Vlaanderen en laat de bekrompen regeltjes achter die veel competente mensen uitsluiten van werken bij de Kinderopvang. Angst dat de kwaliteit van de kinderopvang niet gewaarborgd kan worden vanwege niet specifiek voor de kinderopvang opgeleide mensen, is niet gebaseerd op rationaliteit.
Het is in het bedrijfsleven alom bekend dat mensen opgeleid buiten het vakgebied waar het bedrijf opereert, vaak van grotere waarden zijn dan specifiek voor het bedrijf opgeleide personen. Zij kunnen nieuwe inzichten van aanpak en organisatie inbrengen, nieuwe strategieën voor de toekomst.
De nieuwe wetenschappelijke inzichten in de ontwikkeling van het kind in de eerste 1000 dagen en in de baarmoeder, zullen de kijk op kinderopvang fundamenteel gaan veranderen. Bachelor en masterdiploma houders zullen niet alleen zeer welkom zijn, maar ook noodzakelijk. De oude mantra ‘spelen, spelen, spelen’ zal vlot van het toneel verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe inzichten in hersenontwikkeling en met name in het leggen van hersenverbindingen. Elk probleem bij peuters en kleine kinderen kan voorkomen worden door het stimuleren van een optimale hersenontwikkeling.

Zij zijn onze toekomst 
De peuters van nu bepalen en gaan onze toekomst vorm geven. De kinderopvang met mogelijkheden voor de beste hersenontwikkeling van de peuters is de beste garantie voor een goed functionerend Nederland in de toekomst.

Lees hier het artikel: Iedereen met bachelordiploma kan aan de slag in Vlaamse kinderopvang
Bron: kinderopvangtotaal.nl
Frida Noordzij

Iedereen met bachelordiploma kan aan de slag in Vlaamse kinderopvang

Werk je als manager in de bouw, techniek of horeca? Grote kans dat je in België zonder omscholing aan de slag kan als ‘verantwoordelijke’ in de kinderopvang. Vanwege het nijpende personeelstekort staat daar de poort wagenwijd open om vanuit andere sectoren leidinggevenden te werven voor de kinderopvang. Maar is dat wel zo’n goed idee?
Vlaamse kranten staan er bol van: de Vlaamse minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid, Hilde Crevits, zegt dat iedereen die in het bezit is van een bachelor- of masterdiploma en over voldoende competenties beschikt, als verantwoordelijke in de kinderopvang aan de slag kan. Dat meldt Hilde Crevits op haar eigen website.
Personeelstekort kinderopvang
Dit plan moet soelaas bieden bij het nijpende tekort aan personeel in de kinderopvang, waar ook onze zuiderburen al tijden mee kampen. In Vlaanderen stond de teller eind december 2022 op 867 openstaande vacatures voor ‘kindbegeleider’ en 182 voor ‘kinderverzorger’ en 83 voor ‘verantwoordelijke kinderopvang’. Dat meldt het Vlaamse dagblad De Standaard.
Daarom heeft de Vlaamse regering – op verzoek van de sector – besloten dat iedereen met een bachelor- of masterdiploma (ongeacht welke afstudeerrichting) kan solliciteren voor een baan als verantwoordelijke in de kinderopvang.
‘Competenties zijn onderbenut’
‘Heel wat kandidaten bleken over sterke ervaring te beschikken in aanverwante sectoren, bijvoorbeeld als leidinggevende in de buitenschoolse opvang of leidinggevende in het brede domein welzijn’, zegt minister Crevits in De Standaard. ‘Jammer genoeg konden deze mensen omwille van de enge kwalificatievereisten in de regelgeving niet in de kinderopvang aan de slag. Hun competenties zijn vandaag onderbenut om deze leidinggevende en maatschappelijk belangrijke functie op te nemen.’
Kwaliteit Belgische kinderopvang
Toch maakt deze keuze ook kritische vragen los. Want hoewel het voor de sector een uitdaging is om voldoende personeel te vinden, kan het aantrekken van managers uit sectoren die geen raakvlakken hebben met de kinderopvang de kwaliteitsverbetering van de sector in de weg staan. Terwijl dit juist hard nodig is, na allerlei misstanden die het afgelopen jaar in België aan het licht kwamen.

Minister Crevits zegt dat kinderopvangorganisaties bij de werving en selectie van leidinggevenden/managers nog altijd rekening moeten houden met ‘de nodige kwaliteitsbewaking’. Ook zijn er opleidingen en middelen – 7.000 euro per medewerker – voor zij-instromers, meldt ook Het Laatste Nieuws.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024