Blog

Alcohol is kankerverwekkender dan je denkt – NRC

Commentaar Vrouwenpartij: de overheid hoort ons als burger en als samenleving te beschermen tegen verslavingen van roken, drinken, pijnstillers en stemming-dempende medicijnen.
Als de gezondheidskosten hoger zijn dan de inkomsten aan belastingen, waarom treedt de regering niet doortastender op? Omdat de gevolgen pas later optreden en wegkijken het gemak dient? Omdat het onderwerp bij teveel mensen te gevoelig ligt? Omdat politici zelf ook drinken en soms roken?

Mogelijke en effectieve overheidsmaatregelen
Verhoog de belasting progressief op alcohol en tabak
Verhoog de minimum leeftijd
Verbied verkoop alcohol houdende dranken in supermarkt (bier en wijn)
Verplicht alcohol sensor in auto’s
Verbied rijden onder alcohol
Zoals bij te hoge snelheidsovertredingen: in beslag name auto bij bepaald alcoholgehalte in bloed
Verlaag de eigen bijdrage bij een gezonde levensstijl zonder roken en drinken
Subsidieer voorlichting op alle scholen inclusief alle verzamelde wetenschappelijke informatie en videoverhalen van slachtoffers
Subsidieer sportkantines zonder alcohol
Subsidieer 0% alcohol merkproducten of verlaag BTW naar 9%
Verbod op e-sigaretten en gerelateerde producten
Verbod gebruik alcohol op straat

Lees hier het artikel: Alcohol is kankerverwekkender dan je denkt

Alcohol is kankerverwekkender dan je denkt
Bron: NRC.nl

Martine Kamsma

Alcohol is verslavend en slecht voor je lever, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, is veel minder bekend. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat deze vrijdag verschijnt.
Om de kennis van Nederlanders over alcoholschade te testen, liet Trimbos een steekproef onder bijna zesduizend volwassenen doen. Op de vraag wat alcohol kan aanrichten, werd kanker het minst genoemd: door 37 procent van de ondervraagden. Of één glas alcohol per dag het risico op borstkanker verhoogt – waar of onwaar – antwoordde minder dan een derde ‘waar’. Het Trimbos-instituut vindt dit zorgelijk, omdat alcohol drinken na roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker is.
Alcohol veroorzaakt volgens KWF Kankerbestrijding één op de tien kankergevallen bij mannen en één op de 33 bij vrouwen. Van de Nederlandse vrouwen krijgt één op de zeven borstkanker, in 7 procent van de gevallen is alcohol de oorzaak. Dat dit besef moeilijk doordringt bij Nederlanders heeft te maken met de positieve associaties die veel Nederlanders (bijna de helft) met alcohol hebben, zegt Carmen Voogt, onderzoeker bij het Expertisecentrum Alcohol van Trimbos. „Alcohol is zó normaal, het hoort bij het leven. Bij angstaanjagende informatie kijken mensen liever weg. Temeer omdat de gevolgen van alcoholgebruik pas op langere termijn opduiken.”
Wat ook meespeelt is dat de informatie over kanker en alcohol niet eenduidig is. Van zeven soorten kanker staat het verband met alcohol als een paal boven water, maar er zijn ook aandoeningen en ziekten waarbij de aanname is dat een klein beetje alcohol voor bepaalde groepen een beschermend effect kan hebben, zoals tegen een herseninfarct. „Dat laatste onthouden mensen liever. Maar voor zover er kleine gunstige effecten zijn, wegen die niet op tegen de andere risico’s en de schade die dat voor individuen en de samenleving oplevert.”
De zogenoemde J-curve, die suggereert dat mensen die geen alcohol drinken korter leven dan mensen die een glas per dag drinken, draagt bij aan de verwarring. „Maar het is de vraag of de conclusie overeind blijft als je de mensen uit de statistieken filtert die wegens gezondheidsproblemen niet drinken.”
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat op het standpunt dat er geen gezonde dosis alcohol bestaat en adviseert om niet te drinken. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert sinds 2015 om nul of maximaal één glas per dag te drinken.

Lees ook: Alcohol is nooit goed, ook niet een beetje
Het was al bekend dat hoogopgeleiden meer drinken dan laagopgeleiden. Dat hoogopgeleiden meer kennis over de risico’s op fysieke en mentale aandoeningen hebben, zoals uit de peiling blijkt, weerhoudt ze er dus niet van om te drinken. Hoogopgeleiden hebben vaker een positieve houding tegenover alcohol dan laagopgeleiden (45 versus 35 procent). Bovendien verwachten hoogopgeleiden vaker dat ze makkelijk kunnen minderen of stoppen – als ze dat willen.

Bingedrinken
Een kwart van de geënquêteerden wil graag minder drinken. Opvallend is dat 80 procent ervan uitgaat dat mensen in hun omgeving drinken normaal vinden. „Sociale druk speelt dus nog steeds een rol bij het beginnen en blijven drinken”, zegt Voogt.
Bijna alle deelnemers aan het onderzoek (99 procent) weten dat alcoholgebruik door jongeren schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Toch hoort het Trimbos nog vaak dat pubers die ‘leren’ drinken beter kunnen omgaan met alcohol. Uit onderzoek blijkt echter dat jongeren die voor hun vijftiende beginnen als volwassene vaker verslaafd zijn.
Jongeren die vroeg beginnen, gaan vaker bingedrinken (meer dan vijf glazen per keer), blijkt uit onderzoek. Na een afname van het alcoholgebruik door jongeren, is het sinds een paar jaar gestagneerd. In een aantal leeftijdsgroepen is het percentage bingedrinkers zelfs weer wat gestegen.
Uit een Amerikaanse studie onder 20-jarigen die deze week in JAMA Pediatrics verscheen, bleek dat tussen het eerste drankje en ‘hoog intensief drinken’ (meer dan 10 per keer) gemiddeld minder dan twee jaar zat. Jongeren die op hun zeventiende stevig dronken, bleken op hun twintigste vaker een drankprobleem te hebben.
Kennis leidt niet automatisch tot verandering van gedrag, zegt Voogt. „Maar het vergroot wel het draagvlak voor maatregelen, zoals een verplichte waarschuwing op etiketten dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid.” Omgekeerd kunnen maatregelen er ook voor zorgen dat drinken minder normaal wordt. „Dat hebben we gezien nadat er een rookverbod in de horeca kwam.”
Risico’s horen bij het leven, is een argument dat Voogt vaak hoort tegen maatregelen om alcoholgebruik te beperken. Voogt vindt dat te weinig wordt gekeken welke risico’s en kosten aanvaardbaar zijn. Roken, drinken en overgewicht kosten Nederland naar schatting 9 miljard euro per jaar aan zorg. In het Nationale Preventieakkoord is afgesproken het aantal Nederlanders dat problematisch drinkt bijna te halveren tot 5 procent in 2040.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 februari 2023

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen | de Volkskrant
14 mei 2024

Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden
14 mei 2024

Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen
10 mei 2024

Philosopher Nick Bostrom’s predictions on life in an AI utopia – Big Think
9 mei 2024

Iedere Nederlander krijgt te veel pfas binnen: hoe groot is het gezondheidsgevaar?
28 april 2024