Blog

Bij de farmaceutische industrie moet patiënt op één staan en winstoogmerk op twee

Commentaar Vrouwenpartij: we hebben er lang op moeten wachten maar nu eindelijk een bewonderenswaardige poging om het winstbejag van de farmaceutische industrie proberen te beteugelen door ‘Stichting Farma ter Verantwoording’.

De hogere waarde: winst of de mens?
Het is altijd een doorn in het oog geweest hoe de farmaceutische industrie grootschalig misbruik maakt van één van de grootste zwaktes van de mens: zijn angst voor de dood en voor lichamelijke beperkingen. Hierdoor kunnen wij in zekere zin gegijzeld worden door de farmaceutische industrie. Het gijzelbedrag dat jaarlijks geïnd wordt gaat grotendeels naar de aandeelhouders (die 1% weet u nog?). Toch krijgen we zelden onze vrijheid terug. Vaak geen genezing, alleen verlichting en levenslang blijven slikken is ons lot. Kassa! Het perfecte verdienmodel. Zijn wij, onschuldige slachtoffers, vergeten dat vroeger de status van de dokter werd bepaald door zijn genezingspercentage?Gelukkig is het tij aan het keren: winst is niet meer het meest heilige doel in dit leven op Aarde. Het uitgangspunt dat alles moet wijken voor winst is niet meer in beton gegoten. In het evolutionaire proces van onze samenleving wordt nu de mens zelf  -wie of wat anders?- meer en vaker centraal gezet. Wijzelf! Het draait om ons en wij behoren ons leven te kunnen bepalen. Wij horen het voor het zeggen te hebben, toch?
Het is nog maar 100 jaar geleden dat in WO-I mensen met miljoenen tegelijk over de kling gejaagd werden. Nu zijn we in een tijd en op een plaats op aarde aangekomen waar elk mensenleven waarde heeft. Jammergenoeg nog veel te vaak uitgedrukt in termen van geld en winst in plaats van een unieke waarde. Het is nu zover dat elk mensenleven telt.
Op veel plaatsen op de wereld is een mensenleven echter nog van weinig waarde, maar ook daar ontwaken mensen en beginnen meer persoonlijke vrijheid in hun leven te eisen. De waarde van een mensenleven begint bij vrijheid, is gebaseerd op de waarde vrijheid. Wij zijn aangeland in een tijd waarin waarden belangrijker worden dan cijfers alleen.

Drogreden van de farmaceutische industrie
De farmaceutische industrie voert al decennia het argument aan dat zonder hoge winsten de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in gevaar komt. Daar werd tot nu toe altijd naar geluisterd en mee ingestemd. Om verschillende redenen is dat argument een drogreden. Het merendeel van de winsten gaat namelijk naar aandeelhouders (deze eeuw bijna 2000 miljard wereldwijd) en een ondergeschikt deel is bestemd voor R&D en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Vandaar onze vraag: heeft Abbvie echt 195 miljard winst nodig voor ontwikkeling van nieuwe medicijnen? En komt dat met ‘slechts’ 100 miljard in gevaar?
Maar ook belangwekkend: Abbvie heeft in Nederland over de jaren 1 miljard euro winst gemaakt op 1 medicijn. Hoeveel waarde heeft dit medicijn in werkelijkheid toegevoegd in onze samenleving? Antwoord: de maatschappelijke schade van die 1 miljard euro onttrokken aan de zorg, wordt in onderstaand artikel gesteld op 7.200 tot 16.300 gezonde levensjaren. Zij noemen dit omgerekende verlies aan 200 mensenlevens terecht een misdaad. Willen wij wegkijken vanwege onze eerder genoemde angst? Of zijn de farmaceutische bedrijven te machtig en slim om aan te pakken?

Prijsbepaling medicijnen
Regeringen (EU) moeten dringend gaan samenwerken om tot een acceptabel verdienmodel voor de farmaceutische industrie te komen en zo de vele uitwassen in prijsstellingen van medicijnen drastisch in te tomen. Een poldermodel voor medicijnprijsbepaling is, volgens de Vrouwenpartij, een uitstekende basis om op tot een goede prijsopbouw te kunnen komen. Het farmaceutisch bedrijf verzorgt de onderbouwde cijfers en samen met het ministerie en deskundigen uit verschillende takken van de maatschappij kan tot een redelijke en eerlijke prijs gekomen worden. Win-win toch?

Lees hier het artikel: Bij de farmaceutische industrie moet patiënt op één staan en winstoogmerk op twee
Bron: Volkskrant.nl
Pieter Klok
22 februari 2023

Bij de farmaceutische industrie moet patiënt op één staan en winstoogmerk op twee

De Stichting Farma ter Verantwoording daagt farmaceut Abbvie voor de rechter. Een hoge medicijnprijs richt grote maatschappelijke schade aan.
Waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis stapt een groep bezorgde burgers in Nederland naar de rechter om een pillenfabrikant aan te klagen vanwege een veel te hoge medicijnprijs. De Stichting Farma ter Verantwoording daagt farmaceut Abbvie voor de rechter vanwege Humira, het meest lucratieve medicijn ooit. Dit middel tegen reuma kostte in Nederland jarenlang 11 duizend euro per patiënt per jaar. Wereldwijd heeft Abbvie er 195 miljard euro mee verdiend.
Het is niet voor het eerst dat burgers uit frustratie over een onmachtige overheid naar de rechter stappen. Urgenda verplichtte het kabinet via de rechter om haar eigen klimaatbeloften na te komen, Milieudefensie dwong via de rechter af dat Shell zijn CO2-uitstoot in lijn zou brengen met het Akkoord van Parijs en de stichting Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek is al meermaals naar de rechter gestapt om de overheid te dwingen zich aan de Europese stikstofregels te houden.
De Stichting Farma ter Verantwoording doet iets anders. Het wil aantonen dat Abbvie, door een veel te hoge prijs te rekenen, grote maatschappelijke schade heeft aangericht. Tussen 2004 en 2018 heeft het bedrijf (in Nederland) een overwinst gemaakt tussen de 531 miljoen en 1,2 miljard euro. Dit geld is afgepakt van de zorg en daardoor zijn tussen de 7.200 en 16.300 gezonde levensjaren verloren gegaan, is de redenering. Een misdaad dus.
De stichting constateert terecht dat de relatie tussen bedrijfsleven en maatschappij kapot is. Een gezond bedrijf realiseert zich dat het afhankelijk is van de samenleving om zich heen, en dat het zich dus tot het uiterste moet inspannen om de relatie goed te houden. Te veel bedrijven lijken dat te zijn vergeten. Ze denken dat zo veel mogelijk winst maken het enige doel is.
In de farmaceutische industrie is dat het meest pijnlijk zichtbaar. Medicijnmakers hebben per definitie kwetsbare klanten, zieke mensen die tegen elke prijs beter willen worden – en die prijs ook kunnen betalen omdat ze veelal verzekerd zijn. Een fatsoenlijk bedrijf maakt geen misbruik van die positie maar zal zijn uiterste best doen om aan te tonen dat het een eerlijke prijs rekent.
Abbvie voelt zich op geen enkele manier geroepen om uit te leggen waarom de hoge prijs nodig is. Het beperkt zich tot de mededeling dat het conform ‘alle wet- en regelgeving’ handelt.
Het handelen van Abbvie is funest voor het vertrouwen in de farmaceutische industrie. Als farmaceuten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet serieus nemen, moeten ze niet raar opkijken dat steeds grotere delen van de bevolking hun medicijnen niet vertrouwen. Het wantrouwen tegen de coronavaccins is hier voor een groot deel op terug te voeren.
Het is zeer toe te juichen dat de farmaceuten nu ook via de rechter worden aangepakt, maar dit ontslaat de politiek niet van de plicht om waterdichte wetten tegen dergelijke woekerwinsten te maken en het ontslaat de farmaceutische industrie niet van de verantwoordelijkheid om in de eerste plaats gewetensvol te handelen en pas in de tweede plaats aan de winst te denken.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024