Blog

Brussel wil milieuregels kunnen negeren om snel groene fabrieken te bouwen

Commentaar Vrouwenpartij: Brussel op voet van oorlog als het om groene fabrieken gaat!

Organisatie op voet van oorlog
Brussel kiest voor het concept van de Vrouwenpartij: het is tijd om alles op voet van oorlog te organiseren. Organisatie heeft als doel efficiëntie in uitvoer van werk. Vrouwen zijn vaak experts in organiseren, mannen minder aangezien zij alles te complex maken en het overzicht missen. ‘Meer regels’ zijn de toverwoorden van mannen om de organisatie te verbeteren. Vrouwen zijn er echter op gespitst om dingen sneller en efficiënter te doen (om nog wat van een leven over te houden).

Vrouwen, de experts in organisatie en efficiëntie 
Vrouwen aan het roer van Nederland zouden een enorme welvaart en een evenredige verbetering van ons welzijn kunnen bewerkstelligen, simpelweg door alle complexiteiten van organisatie te doorbreken*. In de praktijk is het gevolg een ongekende versnelling in efficient geproduceerd werk. Met de juiste vrouw aan het roer wordt elke vertraging aangepakt, elke inefficiëntie gespot, elke overbodige regel of procedure geschrapt. Alles in werk dat demotiveert getransformeerd, alle onnodige macht en machtsconcentratie geëlimineerd, elke ‘kanniet’ in het ongelijk gesteld, elke vorm van haantjesgedrag naar de schandpaal gebracht, elke vorm van grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd met toepasselijke consequenties**.

Het geheim: vrouwen kunnen zich aanpassen
Waarom kunnen vrouwen beter organiseren dan mannen? Het is de gezinssituatie die hen experts maakt. Alle problemen van de wereld kom je tegen in de loop van de tijd in een gezin met een paar kinderen, die opgroeien.
Wat denk je van: hoeveel heb je als moeder te zeggen in een gezin? Mannen zijn gewend om macht te hebben en bevelen te geven. Probeer dat eens in een gezin met kinderen terwijl je je macht niet opoffert? Of: hoe krijg je alles georganiseerd zonder voortdurende kritiek van iedereen? Hoe creëer je harmonieuze verhoudingen zonder geschreeuw en ruzies, en waar niemand zich ooit achtergesteld voelt? Hoe krijg je het voor elkaar om alles op tijd te laten verlopen? Waar is plaats voor complexe en ingewikkelde toestanden? En tegelijkertijd: hoe hou je je man gelukkig?
Pas het toe in een bedrijf of in de politiek en je krijgt een geoliede machine die als een zonnetje loopt.

De oplossing van de Vrouwenpartij: organisatie ‘op voet van oorlog’ is zo gek nog niet, heren.

* de vele voorbeelden waar hele managementlagen in de organisatie werden geëlimineerd met efficiëntie tot gevolg zijn sprekend. Bij elk bedrijf dat fors moet bezuinigen of faillissement moet afwenden komt het onderwerp van managementreducties op tafel.
** een efficiënte maatregel om de verhouding man-vrouw in bestuur en management te verbeteren

Lees hier het artikel: Brussel wil milieuregels negeren om snel groene fabrieken te bouwen

Brussel wil milieuregels kunnen negeren om snel groene fabrieken te bouwen
Bron: fd.nl

Mathijs Schiffers
6 maart 2023

De vergunningsverlening voor bouwers van groene fabrieken moet sneller en eenvoudiger, zodat de EU in 2030 zelf kan voorzien in minstens 40% van de productiecapaciteit die vereist is voor de energietransitie. Dat staat in een gelekte versie van een voorstel van de Europese Commissie die in bezit is van het FD. 
De EU is nu voor enkele groene technologieën te afhankelijk van anderen of riskeert dat te worden, aldus de Commissie. Zo komt meer dan 90% van de onderdelen die nodig zijn voor het opwekken van zonne-energie uit China en loopt de concurrentiekracht bij de productie van windmolens en warmtepompen volgens Brussel ook achteruit. 

Maximaal achttien maanden
Op dit moment duurt het in de EU vaak twee tot zeven jaar om een vergunning te krijgen voor de bouw van een fabriek voor dit soort producten. In het voorstel staat dat zo’n vergunningprocedure straks nog maximaal achttien maanden mag duren voor fabrieken die goed zijn voor een opwekcapaciteit van 1 gigawatt per jaar en maximaal twaalf maanden bij een output die daaronder ligt. 
Voor projecten van ‘strategisch belang’ – waarbij de EU afhankelijk is van landen waar het geen vrijhandelsovereenkomst mee heeft of voor meer dan 80% afhankelijk is van één ander land – liggen de maximale termijnen met respectievelijk twaalf en negen maanden nog scherper.
De Commissie wil dat er in iedere lidstaat één nationale autoriteit komt ‘met voldoende personeel en middelen’ om het hele vergunningentraject te coördineren en uiteindelijk ook een besluit te nemen. Mocht dat laatste niet binnen de vereiste termijn gebeuren, dan wordt de vergunning verondersteld te zijn verleend. 

‘Acht jaar praten’

In Nederland zijn er met projecten die een positieve impact kunnen hebben op het klimaat vaak vergunningprocedures van acht jaar nodig, stelt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). ‘Het is vaak acht jaar praten, twee jaar bouwen’, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. De problemen zitten meestal in de bouwfase; als het project er eenmaal is, is de klimaatimpact positief, zo heet het. 
Bovendien heeft Nederland voor een decentrale aanpak gekozen om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren. Het voorstel van de Commissie gaat ‘de goede kant op’, zegt Van der Gaag. ‘De deur naar uitzonderingen op milieueisen is voorzichtig op een kier gezet. Maar het zou allemaal nog breder getrokken moeten worden, voor alle technologieën die een bijdrage aan de energietransitie kunnen leveren.’ 
Het grote CO₂-opslagproject Porthos is een voorbeeld van een project dat wordt opgehouden door milieubezwaren die samenhangen met de stikstofproblematiek die Nederland in zijn greep houdt. CO₂-opslagprojecten worden in het Commissie-voorstel ook genoemd als projecten die in de toekomst sneller moeten doorgaan. 

Antwoord op de VS
Het voorstel van de Commissie is onderdeel van een pakket aan maatregelen waar de EU aan werkt als antwoord op een grootschalig Amerikaans steunplan. Met deze Inflation Reduction Act willen de VS hun groene industrie stimuleren. Maar om in aanmerking te komen voor de steun is vereist dat de productie in de VS wordt verricht. 
Volgens Brussel komt dat neer op discriminatie van bedrijven van elders en bestaat bovendien het risico dat deze bedrijven naar de VS verhuizen. Brussel acht de ontwikkeling van een groene industrie niet alleen noodzakelijk voor de energietransitie en het behalen van de Europese klimaatambities, maar ziet het ook nadrukkelijk als de basis van een nieuw economisch groeimodel. Die basis komt onder druk te staan als Europese bedrijven inderdaad vertrekken en de gewenste voorlopersrol in deze industrie uit zicht raakt.
Eerder kondigde Brussel al een tijdelijke versoepeling van de staatssteunregels aan om het hoofd te bieden aan de risico’s van het Amerikaanse steunplan. Bovendien wordt gekeken naar het opzetten van een nieuw Europees fonds ter ondersteuning van duurzame technologieën in Europa.

Net Zero Industry Act

In de zogeheten Net Zero Industry Act, zoals de wetgeving heet waar de Commissie aan werkt, staat dat de EU in 2030 minstens 40% van de benodigde hoeveelheid zonnepanelen zelf moet maken. Voor windmolens is 85% het doel, voor warmtepompen 60%, batterijen 85% en voor elektrolysers – die nodig zijn om waterstof te fabriceren – minstens 50%.

Naast genoemde technologieën heeft de Commissie ook biomethaan, kernenergie en netwerktechnologieën opgenomen in een annex van ‘strategische technologieën’, waarvoor het voorstel geldt. De Commissie, die de Net Zero Industry Act volgens planning op 14 maart presenteert, wil die lijst naar eigen goeddunken kunnen aanpassen in de toekomst.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024