Blog

‘Bijna negen op de tien Nederlanders negatief gestemd over toekomst van het land’ – NRC

Commentaar Vrouwenpartij: slechts 1% van de Nederlanders ziet het zonnig in voor ons land. Bij die 1% hoort de Vrouwenpartij.
Waarom denken wij dat? Wij volgen het spreekwoord: voor het eind van de tunnel is het het meest donker. Wij mensen leren alleen echt als het probleem, het gevaar op onze huid zit. Daarvóór is het ons hoofd dat ons in de luren legt met goedbedoelde smoezen, beter weten, of een zalig beschermende onwetendheid. Zelfs als het ons leven raakt dan denken we liever ‘dat is eenmalig’ dan ‘dit gaat nu echt fout, we moeten iets doen’.

Voorbeelden van onhoudbaarheid
Hoeveel mensen staan achter de boeren en verwerpen de noodzaak van een urgente aanpak van de stikstof neerslag in onze natuur? Een uitstekende houding die Nederland op slot kan laten gaan, notabene de woningbouw stil kan leggen, Nederland tot op het bot kan verdelen en onherstelbare schade kan toebrengen aan onze natuur? Populisme aan de macht?
De helft van de bevolking heeft financiële problemen, terwijl de grote bedrijven megawinsten draaien en de rijken slapend rijker worden. Hoe lang nog kan de VVD regering doorgaan met de kloof tussen rijk en arm vergroten? Hoeveel stakingen kun je nog verwerken en goedpraten?
De rechtse populistische partijen spinnen er garen bij, maar welke alternatieven bieden zij? Minder asielzoekers? Minder steun aan Oekraïne? Minder eigenbijdrage? Minder wat allemaal gaat de problemen oplossen?

De enige echte oplossing
Het is al eerder uitgerekend: een universeel basisinkomen (UBI) is financieel haalbaar voor een regering. Maar welke partijen zijn er tegen, kunnen we ons afvragen. Uit principe is de VVD zeker tegen, want iedereen, zoals alle VVDers, moet werken voor zijn geld, vinden zij uit de grond van hun stenen hart. De PVV zal voor zijn om zich onsterfelijk te maken bij de gewone man. PvdA/GroenLinks doen al onderzoek ernaar. D’66 zal voor zijn als het uitrekent dat het financieel haalbaar is. CDA kan moeilijk als familiepartij tegen zijn wanneer andere grote partijen voor het goed van de helft van de bevolking kiezen.
We kennen de AOW als basisinkomen voor 67+ers, bijstand als minimum basisinkomen, een ruim scala aan toeslagen voor zoveel groepen zoals zij die afgekeurd of gehandicapt zijn, om hen een minimum basisinkomen te garanderen. Een universeel basisinkomen voor iedereen is een uitbreiding naar elke burger.
De vrijheid die het een ieder geeft is nu nog ongekend, want de golf van ontspanning die het teweeg zal brengen in de bevolking is onvoorzienbaar en onvoorvoelbaar. Vrij van de meeste financiële zorgen is voor meer dan een derde van de bevolking een ongekende en niet voor te stellen rijkdom.

Een aanloopje naar het universeel basisinkomen
1. Laten we beginnen met het openbaar vervoer (OV) gratis te maken voor de jeugd tot 18 jaar en alle gepensioneerde mensen.
2. Het onderwijs gratis maken
3. De eigenbijdrage afschaffen en gratis zorg
4. Alle regels afschaffen die vrijwilligerswerk bemoeilijken of onmogelijk maken
5. ZZPer worden niet meer bemoeilijken, maar steunen
6. De schulden industrie, waaronder de belastingdienst, ontmoedigen, beperken en beboeten.

Van 86% negatief naar 86% positief over onze toekomst  
De Vrouwenpartij denkt te kunnen garanderen dat de stemming in Nederland volledig zal omslaan bij de invoering van een universeel basisinkomen. Wie zal klagen als je je basisinkomen te allen tijde kan aanvullen met inkomsten uit werk of klussen of uit je eigen of gezamenlijke groentetuin? Welke vrouw zal klagen als zij een basisinkomen krijgt voor het werk dat zij thuis doet, dat eerder onbetaald was?

Lees hier het artikel: Bijna 9 op de tien Nederlanders negatief gestemd over de toekomst van het land
Bron: nrc.nl
Julia Vié
14 maart 2023

‘Bijna negen op de tien Nederlanders negatief gestemd over toekomst van het land’ – NRC
Het overgrote deel van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Nederland. Zo’n 86 procent van de ruim tienduizend respondenten was hier negatief over in een enquête die de Rabobank halverwege 2022 afnam. Het sentiment is negatiever op het platteland dan in de stad, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek.
In de enquête gaf 39 procent van de ondervraagden aan dat het „duidelijk de verkeerde kant” opgaat, en iets minder dan de helft dat het „iets meer de verkeerde dan de goede kant” opgaat. Slechts 1 procent van de mensen gaf aan dat het „duidelijk de goede kant” opgaat.
Vooral in Drenthe, Zeeland en in delen van Friesland, Flevoland en Limburg waren mensen negatief gestemd over de richting die het land opgaat. In Amsterdam en Tilburg waren geënquêteerden wat positiever. De sociaaleconomische achtergrond is belangrijker voor het sentiment dan waar iemand woont. Personen met een gezondheidsbeperking, geen vaste baan, of een lagere opleiding zijn over het algemeen negatiever over de toekomst van het land.

Deze groepen ervaren vaak een lagere ‘brede welvaart’, een andere factor die meespeelt in het negatief beoordelen van de richting die Nederland opgaat. Met brede welvaart bedoelt de Rabobank niet alleen het inkomen, maar ook bijvoorbeeld gezondheid, sociale contacten en veiligheid. Ook verwachtingen die mensen hebben over hun welvaart in de toekomst, en gevoelens van onzekerheid daarover, zijn een verklaring voor de negatieve sentimenten. De Rabobank verduidelijkt niet in hoeverre de coronapandemie meespeelde in het sentiment van de geënquêteerden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024