Blog

Geruisloos maar gestaag zet de Partij voor de Dieren haar opmars voort

Commentaar Vrouwenpartij: de Partij voor de Dieren een partij naar ons hart: geen compromissen sluiten. Een belangrijke reden dat de partij blijft groeien. Een beetje geluk en zij worden een doorslaggevende partij in de Tweede Kamer na de volgende verkiezingen. Iedereen weet wat ze aan de Partij voor de Dieren hebben.

Een advies van vrouwen met kinderen
De partij zou ons inziens meer kunnen groeien als zij ook met vrouwen met kinderen meedenken en meeleven. Het standpunt dat dieren niet thuishoren in circussen, dierentuinen en parken kost hen veel stemmen. Het is een oud mentaal stokpaardje van de partij en niet van deze tijd waar gevoel en ervaring een steeds belangrijker plaats aan het innemen is. Je kunt aan kinderen niet uitleggen dat dieren in dierentuinen waar ze hun leven lang goed verzorgd worden, daar weg moeten omdat het onnatuurlijk is. Kinderen het contact met dierentuin dieren en parkdieren als herten ontzeggen is ook grensoverschrijdend gedrag.

Waarom?
Het is een feit dat de meeste bevrijde dieren uit circussen diep depressief worden als zij het contact met zoveel mensen verliezen. Terugzetten in de natuur is zelden een optie. In onze ogen is die zogenaamde bevrijding dierenmishandeling. Niet een feit om trots op te zijn in de ogen van kinderen en ouders.
Het simpele feit is dat dieren die goed gevoed en met aandacht verzorgd worden niet zielig of ongelukkig zijn. Dat is iets wat alleen in je hoofd afspeelt. Kijk naar onze huisdieren (in gevangenschap) hoe ze bij ons willen blijven en altijd terugkomen.

P.S. wij de Vrouwenpartij zijn tegen al die mentale spelletjes van vooral mannen. Kijk naar de voorstanders van afschaffing van het Koningshuis. Wat ontzeg je kinderen aan fantasie, aan plezier, aan voorstellingsvermogen, aan toekomst, door tegen het Koningshuis te zijn in je hoofd? Hoeveel kinderen en moeders denk je dat het met je eens zijn om het Koningshuis af te schaffen? Je hoofd heeft altijd gelijk, en dat het ten koste gaat van gevoel is geen probleem? Onnodige hardvochtigheid.

Lees hier het artikel: Geruisloos maar gestaag zet de Partij voor de Dieren haar opmars voort

Geruisloos maar gestaag zet de Partij voor de Dieren haar opmars voort
Bron: Volkskrant.nl
Avinash Bhikhie
16 maart 2023

Ook deze Provinciale Statenverkiezingen boekt de Partij voor de Dieren zetelwinst. De partij van Esther Ouwehand lijkt te kunnen rekenen op één extra senator waarmee de groene fractie op vier Eerste Kamerleden uitkomt.

‘De beweging van mensen die zeggen dat we nu moeten kiezen voor de natuur en een gezonde toekomst groeit.’ Esther Ouwehand kon haar gelukt niet op woensdagavond. ‘De PvdD groeit opnieuw door. Opnieuw winnen we verkiezingen.’

Sinds de partij in 2006 met twee zetels de Tweede Kamer binnenkwam, ging er geen landelijke verkiezing verloren. Inmiddels telt de Tweede Kamerfractie zes leden, de Eerste Kamer drie senatoren, levert de partij een Europarlementariër, twintig Statenleden en 63 gemeenteraadsleden. Alleen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 leverde de partij enkele zetels in: een zetel in Buren, een zetel in Heerlen en een zetel in Pijnacker-Nootdorp.
Consistent geluid
Hoewel de kopstukken geen graag geziene gasten aan de talkshowtafels zijn en ook dit jaar geen prominente rol in de tv-debatten speelden, zet de groei van PvdD zich geruisloos maar gestaag door met een consistent geluid: er moet een einde komen aan de bio-industrie die enerzijds dieren ophokt, maar ook zorgt voor stankoverlast en gezondheidsproblemen voor de mens. ‘De manier waarop we als mens omgaan met de natuur moet drastisch op de schop om natuurrampen, onder meer als gevolg van klimaatverandering, te voorkomen’, aldus de kern van de boodschap.
Het kan enigszins bombastisch overkomen, maar het zal niet de eerste keer zijn dat de partij een horrorscenario goed voorspelt. Ouwehand waarschuwde al ver voor de coronapandemie voor het gevaar van zoönosen: dodelijke infectievirussen die van dier op mens kunnen overspringen, het gevolg van het houden van grote aantallen dieren en te nauwe contacten met de beesten.
Veestapel inkrimpen
In de ogen van de PvdD zit er dan ook niets anders op dan het drastisch inkrimpen van de veestapel: vanwege het zoönosegevaar en natuurlijk de stikstofuitstoot die verantwoordelijk is voor de natuurschade. Dat grote winnaar BBB een monsterscore neerzet, is volgens Ouwehand verklaarbaar. ‘Aan de vooravond van grote veranderingen groeit ook het verzet van de gevestigde belangen’, aldus Ouwehand. ‘Maar de natuur trekt zich niets aan van verkiezingen.’
Ouwehand verwijst naar Noord-Brabant, waar de juridische werkelijkheid onontkoombaar is: de provincie verstrekt geen enkele vergunning meer voor projecten die tot extra stikstofuitstoot leiden in beschermde natuurgebieden. De bouw van duizend woningen ligt stil omdat twee vergunningen niet verstrekt kunnen worden. ‘Welk college daar ook zit, het heeft te maken met de juridische realiteit’, aldus Ouwehand woensdagavond.
Of PvdD een rol voor zichzelf ziet weggelegd in de provinciebesturen is nog maar de vraag. De partij positioneert zich als activistische en idealistische stem in de politieke arena die liever de toon zet dan meegaat in compromissen. In 2015 riep toenmalig partijleider Marianne Thieme samen met Jesse Klaver (GroenLinks) het kabinet op met een klimaatwet te komen. Klaver schreef de wet uiteindelijk met Diederik Samsom (PvdA) en PvdD stemde tegen: de klimaatwet ging niet ver genoeg.

Ouwehand liet onlangs in een interview met de Volkskrant weten alleen in een provinciebestuur te stappen ‘als anderen onze fundamentele keuzes aandurven’. ‘We doen geen concessies aan onze groene idealen.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024