Blog

Opinie: ‘Ondernemerschap in kinderopvang wordt kapot gereguleerd’ – Kinderopvangtotaal

Commentaar Vrouwenpartij: een uitstekend opiniestuk in Kinderopvangtotaal legt de vinger op de zere plek: de Kinderopvang wordt kapot gereguleerd. Er worden geen lessen geleerd van alles wat fout gaat en fout is gegaan. In plaats van een nieuwe leest blijft de oplossing gezocht worden in meer en strakkere regelgeving. Maar hoe gaan meer regels de werkdruk verminderen door juist meer administratieve regels, hoe ga je met meer regeldruk het ziekteverzuim terugdringen, hoe gaan meer dichttimmerende regels het plezier in werk terugbrengen?
Hoe ga je met meer regels en werkdruk het werk in de kinderopvang aantrekkelijker maken voor nieuwkomers?
Hoe gaat dit alles de lange wachtlijsten van soms meerdere jaren korter maken (ouders willen hun peuters liefst al inschrijven voor ze geboren zijn).
Wie kan er geloven dat meer regelgeving het tekort van nu al 4000 pedagogische medewerkers gaat terugbrengen? Mannen met hun oplossing van als maar meer regels, gaan de problemen bij de kinderopvang niet oplossen. Laat de oplossing alsjeblieft over aan vakvrouwen uit en in de praktijk. Vrouwen zijn in deze veel praktischer en hebben veel meer ervaring in de kinderopvang dan regelschrijvende ambtenaren achter hun bureau.

Is het echt nodig dat alles eerst helemaal vast moet lopen voor we wakker worden dat meer regels nooit de oplossing kan zijn en het op die manier niet langer kan doorgaan?
Bij gratis kinderopvang in 2025 zijn er tot 35.000 extra pedagogische leerkrachten nodig, maar er is nu al een groot tekort doordat de werkdruk te hoog ligt, het ziekteverzuim blijft stijgen en goede leerkrachten vertrekken om zovele redenen.

Ondernemers, het hart van de kinderopvang, stoppen ermee en verkopen de kinderopvang aan de grote ondernemingen wiens einddoel een zo groot mogelijke winst is. Een les uit het verleden die men al weer is vergeten? Het doel van maximale winst maken hoort niet thuis bij de kinderopvang. De hele kinderopvang onder het ministerie laten vallen wordt gezien als een oplossing, met vervolgens nog meer regelgeving?

Gaat de BBB de kinderopvang redden?
Onze vraag is: nu de BBB de grootste is geworden in de provincie, gaan zij luisteren naar echte oplossingen voor de problemen in de kinderopvang? De BBB lijkt een partij die luistert naar wie geluisterd moet worden en in ieder geval geen partij die bij elk probleem gelooft in de mannenoplossing van meer regels. De menselijke maat zal hoger in hun vaandel staan dan bij de oude partijen, die die menselijke maat hebben weggereguleerd.

Kinderopvang bij de boerderij 
Kinderopvang bij en op de boerderij kan een mooie deeloplossing zijn voor boerenbedrijven en zo krijgen peuters automatisch liefde voor de natuur en een betere gezondheid erbij. Het aantal van dit soort kinderopvangen is sterk groeiend en kan zo maar eens het toekomstig tekort van kinderopvang in de landelijke gebieden opvangen.

Lees hier het artikel: Opinie: ‘Ondernemerschap in kinderopvang wordt kapot gereguleerd’
Bron: Kinderopvangtotaal.nl
Natascha van der Post

Opinie: ‘Ondernemerschap in kinderopvang wordt kapot gereguleerd’

In de tijd waarin we meer kindplaatsen dan ooit nodig hebben om de kinderopvang toegankelijk te houden, zie ik als voorzitter van BVOK dat de omstandigheden steeds erbarmelijker worden. Ik ben nu ruim 13 jaar ondernemer en heb de afgelopen twee jaar mogen proeven en ruiken aan de totstandkoming van besluiten door onze overheid.
Ik ben geschokt hoe men omgaat met ondernemers. Ik ben verbaasd over hoe makkelijk besluiten worden genomen terwijl de branche met al haar ervaring aangeeft dat een andere koers beter is voor kinderen, ouders en organisaties. Kortom: voor de hele sector.
De enorme hoeveelheid tijd die de vertegenwoordigers van de branche in overleggen steken is iets om alleen maar respect voor te hebben. Toch worden zij keer op keer aan de kant gezet en lijken de ambtenaren het beter te weten. Lessen uit het verleden worden niet geleerd, mensen in (mantel-)pak hebben de overhand en weten te weinig van de praktijk.
Personeelstekort wordt niet opgelost, maar nog erger gemaakt door strakkere regelgeving. Het gratis maken van kinderopvang staat haaks op het niet goed indexeren van de vergoeding aan ouders. Aan de voorkant wordt een deur opengezet, aan de achterkant gaan tien deuren dicht. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat ik zie is dat het ondernemerschap in de kinderopvang wordt kapot gereguleerd. Door het kapot reguleren en het alles aan banden leggen zie ik nu al dat veel ondernemers verkopen aan de grote landelijke partijen. Er zijn ook ondernemers die er mee stoppen omdat alles aan banden wordt gelegd. Dit beperkt de toegankelijkheid. De groei en de kwaliteit komen daardoor onder druk te staan.
Nederland had een goede kwaliteit kinderopvang. Waarom? Omdat er ruimte was voor vrije marktwerking en ondernemerschap. Maar nu, nu moet werkelijk alles gecontroleerd en vast geregeld zijn. Waar er enorme behoefte is aan het zelf invullen van knelpunten binnen je eigen lokale onderneming, vrijheid en autonomie voor medewerkers, doet de overheid dit voor ons zonder enige kennis van zaken. Het mag duidelijk zijn dat kinderopvang een zeer belangrijke maatschappelijke en economische functie heeft. Ik maak me samen met BVOK dan ook ernstig zorgen over het toekomstig bestaansrecht van de ondernemers in de kinderopvang.
Dit is een ingezonden opiniestuk van Natascha van der Post, voorzitter van de Branchevereniging Voor Ondernemers in de Kinderopvang (BVOK). 
BVOK-voorzitter Natascha van der Post: ‘Ik wil verbinden’

Ze werkt ruim dertien jaar in de kinderopvang, opende – samen met Ingrid Groen – in 2010 Kinderopvang IN Kleur in Ede, waar nu drie locaties zijn, en breidde uit naar Apeldoorn waar in 2019 een locatie geopend werd. Ze heeft hart voor de sector én maakt zich hard voor de sector als voorzitter van de BVOK. Even voorstellen: Natascha van der Post.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024