Blog

Jongerenorganisatie VVD: halvering stikstofuitstoot in 2030 niet van tafel

Commentaar Vrouwenpartij: de jonge generatie van VVD en D’66 ziet niets in onverantwoord natuurbeleid vanwege de plotselinge winst BBB. Halvering van de stikstofuitstoot moet naar hun mening gehandhaafd blijven!

Dubbele stemmen en halve stemmen
De Vrouwenpartij was eerder al van mening dat over onderwerpen die de lange termijn van ons land betreffen en daarmee vooral de toekomst van jongeren raakt, de jongeren, liefst vanaf 16 jaar, een dubbele stem horen te krijgen en 65plussers een halve stem.

De soep wordt niet zo heet gegeten
Wij hebben als Vrouwenpartij al eerder opgemerkt dat wij verwachten dat de boeren eieren voor hun geld zullen kiezen en zij zich vrijwillig zullen laten uitkopen als zij geen toekomst zien in de geboden alternatieven. Hakken in het zand en in de modder is hoogstwaarschijnlijk een pijnlijke en uiteindelijke verloren strijd voor de boer zelf.
De boer kan naast uitkopen kiezen uit vele alternatieven: vermindering veestapel en circulair biologisch boeren, houtbouw, natuurkavel verpachting, boerderij kinderopvang, verhuizen, emigreren, opdoeken en met pensioen. Al die alternatieven bevrijden de boer van de (meeste) dwang van de bank en van de mega-agri bedrijven. Hoe aantrekkelijk is die vrijheid ?
Laten we niet vergeten dat er nog maar 52.000 boerenbedrijven over zijn van de 410.000 in 1950 (minus 81%) en is de laatste 5 jaar het aantal melkveebedrijven is afgenomen met 15%. Een steuntje in de rug van de boeren die hun keuze makkelijker maakt en de soep is niet meer te heet om te eten.

De BBB is er niet voor de boeren
Wij als Vrouwenpartij denken dat de BBB er minder is voor de boeren en veel meer voor de burgers kan betekenen. De BBB toont nogmaals aan wat een tegenstem, een stem van ontevredenheid, kan teweegbrengen in het politieke landschap. De kans dat de BBB zich staande kan houden is afhankelijk van haar vermogen van luisteren en van samenwerking. En wel samenwerking die staat voor de onderste helft van de bevolking. Haar tegenstemmers moeten overtuigd raken dat de BBB er voor hen staat en het politieke landschap in hun voordeel kan veranderen.
Een oplossing voor de boeren zal later weinig stemmen trekken, het gaat om oplossingen van problemen die de ontevreden burger steeds opnieuw en langdurig treffen. Tegenstemmers behouden is de grote uitdaging voor de BBB want niemand is zo kritisch als de ontevreden tegenstemmer. Alleen resultaten zullen voor hen tellen.

Lees hier het artikel: Jongerenorganisatie VVD: halvering stikstofuitstoot in 2030 niet van tafel
Bron: NOS.nl
22 maart 2023

Jongerenorganisatie VVD: halvering stikstofuitstoot in 2030 niet van tafel
De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, wil vasthouden aan 2030 als het jaar waarin de uitstoot van stikstof moet zijn gehalveerd. Voorzitter Suijker is bang dat de VVD “puur om electorale redenen” van standpunt zal veranderen. Tot nu toe is de lijn van het kabinet dat in 2030 de uitstoot met de helft moet zijn teruggebracht en dat in 2025 en 2028 ‘ijkmomenten’ zijn om de voortgang te bekijken.
Maar na de enorme winst van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week staat het kabinet onder druk om de doelstellingen te versoepelen. Binnen de coalitie pleit vooral het CDA daarvoor. CDA-fractievoorzitter Heerma herhaalde gisteren dat 2030 “niet heilig” is. Volgens hem ligt de bal bij het kabinet om op het gebied van stikstof consequenties te verbinden aan de verkiezingsuitslag.

‘Staan voor een verantwoord natuurbeleid’


De JOVD staat achter 2030, inclusief de eerdere ijkmomenten, en voorzitter Suijker denkt dat daar ook nog steeds een politieke meerderheid voor is. Het jaartal moet volgens hem niet van tafel. Hij vindt wel dat het kabinet de bevolking niet genoeg heeft “meegenomen” waar het precies naartoe wil en hij denkt dat veel mensen zich niet “gezien” voelen.

Suijker benadrukt dat er een oplossing moet komen voor het behoud van natuur en dat dat met name van belang is voor jonge generaties. Volgens hem moeten juist liberalen staan voor een verantwoord natuurbeleid en mag angst voor een verkiezingsnederlaag geen verandering brengen in de ambities.

Als andere partijen niet aan 2030 willen vasthouden, is dat aan hen, vindt de JOVD. Gisteren riepen ook de Jonge Democraten, die gelieerd zijn aan D66, hun partij op niet toe te geven in de stikstofdiscussie. Voorzitter Duvekot sprak in Nieuwsuur van een “probleem dat niet weggaat door een verkiezingsoverwinning”.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024