Blog

De wereldbevolking slinkt mogelijk na 2046, volgens de Club van Rome – NRC

Commentaar Vrouwenpartij: het thema van de Vrouwenpartij: ‘alles gaat in de tijd sneller dan we ooit dachten en voorspelden’ zien we terug in de nieuwe prognose over de wereldbevolking van de Club van Rome. Ja, diezelfde club die vanaf de 60-er jaren ernstig gewaarschuwd heeft voor de gevolgen van overbevolking.
De vorige prognose van de VN is na 1 jaar (!) al met 22% verlaagd. En hoeveel gaat er nog af van de prognose van de Club van Rome?

Mannen doen het met cijfers, vrouwen met werkelijkheid
Mannen en cijfers leggen het in de meeste gevallen af tegen de uitkomsten van de ‘wetenschap van leven’ van de vrouwen. Mannen: met je hoofd kun je niet voorvoelen. Vrouwen hebben contact met de werkelijkheid van leven en natuur, en laten we de Tijdgeest niet vergeten.

Onderwijs en inkomen zijn de vrouwenfactors 
Wij vrouwen zijn niet verbaasd want wij weten al zo lang dat het effect van vrouwenonderwijs het aantal kinderen per vrouw dramatisch omlaag brengt. Onderwijs gaat bovendien samen met de verhoging van inkomen per gezin en is een extra stimulans om minder kinderen te wensen.
Voorbeeld: in 1950 was Korea een land van boeren. Nu is het BNP van Zuid-Korea 80% hoger dan in Nederland. Hoe kon dat zo snel gebeuren? Het antwoord is onderwijs. Na het eind van de Korea-oorlog hadden de Amerikanen gekwalificeerd personeel nodig en boden hen relatief hoge salarissen. Onderwijs werd vervolgens de drijfveer van alles in de Zuid-Koreaanse maatschappij. Het geboortecijfer is met 0,8 kinderen per vrouw het laagste in de wereld.
Mannen komen met zoveel factoren maar wij vrouwen weten dat alleen de factoren onderwijs en inkomen genoeg zijn om vrijwel alles te verklaren.

Onderwijs van vrouwen bepaalt de toekomst van de wereld
Niet alleen is onderwijs voor vrouwen de beste methode om bevolkingsaanwas te verlagen, maar ook:
– De beste methode om gelijkheid tussen man en vrouw te bewerkstelligen is onderwijs voor vrouwen;
– De beste methode van armoedebestrijding is onderwijs voor vrouwen;
– De beste lange-termijn methode tegen migratiestromen is onderwijs voor vrouwen;
– De beste methode om economische groei te stimuleren is onderwijs voor vrouwen;
– De beste methode om harmonie en vrede te scheppen is onderwijs aan vrouwen;
– De beste methode van hulp ter plaatse en tegengaan migratie is onderwijs voor vrouwen.

De toekomst is aan de vrouw, voorziet de Vrouwenpartij.

Lees hier het artikel: De wereldbevolking slinkt mogelijk na 2046, volgens de Club van Rome
Bron: nrc.nl
Laura Wismans
28 maart 2023

De wereldbevolking slinkt mogelijk na 2046, volgens de Club van Rome

De wereldbevolking groeit misschien niet zo ver door als eerder gedacht. Volgens een nieuwe berekening in opdracht van de Club van Rome zal de wereldbevolking pieken op 8,8 miljard mensen in 2046 en daarna afnemen. De piek kan nog lager uitkomen, op 8,5 miljard mensen in 2040, als extra wordt geïnvesteerd in armoedebestrijding en educatie in landen waar het geboortecijfer nu hoog is. Deze beide scenario’s liggen fors lager dan de prognose van de Verenigde Naties, die vorig jaar een piek van 10,4 miljard mensen in 2080 voorzag. Op dit moment zijn er zo’n 8 miljard mensen op aarde.
De verschillen komen door uiteenlopende rekenmethodes. De VN trekt trends over geboorte en sterfte uit het verleden door naar de toekomst, een bekende demografische aanpak. Ook eerder al vonden andere demografen dit te beperkt. Zij wegen ook toegang tot onderwijs en anticonceptie mee omdat dat invloed heeft op het aantal kinderen dat een vrouw krijgt. Een aantal alternatieve prognoses komt daardoor lager uit dan die van de VN. Zo verscheen in 2020 in The Lancet een onderzoek dat een piek van 9,7 miljard mensen in 2064 voorspelde.
In dit nieuwe onderzoek is vooral belang gehecht aan het inkomen van mensen. Niet alleen opleiding en anticonceptie, maar een hele reeks levensstijlen hangt samen met de lagere vruchtbaarheidscijfers, redeneren de onderzoekers. Inkomen is daar een goede indicator voor.

Later in de eeuw wordt het verschil tussen de twee scenario’s in het nieuwe onderzoek opvallender: een piek van 8,8 miljard mensen in 2046 leidt tot 7,4 miljard mensen in het jaar 2100. In het scenario met extra investeringen en een piek van 8,5 miljard mensen in 2040 daalt de lijn harder, dan zijn er 6 miljard mensen in 2100. Dat komt doordat ingrepen in demografie met vertraging zichtbaar worden. „Hoeveel kinderen een vandaag geboren meisje in de jaren 2040 of 2050 zal krijgen, wordt sterk beïnvloed door het niveau van onderwijs, gezondheidszorg, anticonceptie, banen, economische zekerheid en empowerment waartoe ze vanaf nu toegang toe krijgt”, schrijven de onderzoekers.
De onderzoekers hebben een boodschap met hun twee scenario’s, die aansluit bij eerdere analyses van de Club van Rome: met minder mensen op aarde is het eenvoudiger om binnen de grenzen te blijven van wat de aarde aan kan. „Maar uit onze modellen blijkt ook dat de grootste drijver achter de huidige problemen niet overbevolking is, maar de overconsumptie van de rijkste tien procent”, schrijven de onderzoekers. 
„De Club van Rome heeft een goede naam in het presenteren van samenhangende analyses. Dit is een interessante exercitie, maar in een model waarin veel informatie zit en alles met alles samenhangt neemt de onzekerheid ook explosief toe”, zegt Leo van Wissen van demografisch onderzoeksinstituut NIDI. „Is wel zeker dat juist dit de factoren zijn die zorgen voor afname van het vruchtbaarheidscijfer? Hoe ontwikkelt elk van deze factoren zich de komende jaren? En hoe interacteren ze onderling met elkaar?” 
„Het model van de VN is een simpele benadering, er zit niks verklarends in”, zegt Van Wissen. „De VN kan niet anders, zodra je met verklarende factoren aan de gang gaat, komt er ook politiek van alles op gang. Het VN-model is bescheiden in wat het kan, maar het is wel duidelijk over de onzekerheidsmarge. Het komt daarmee in de buurt van de prognoses die vooral educatie meenemen. Ikzelf zet mijn geld op een van die prognoses. Maar dit nieuwe onderzoek laat wel goed zien wat er mogelijk is als alle seinen op groen staan. Dat lijkt me een belangrijke boodschap aan politici.” 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024