Blog

De aangekondigde dood van de verbrandingsmotor | De Volkskrant

Commentaar Vrouwenpartij: over het eind van de fossiele auto heeft de Vrouwenpartij al eerder haar voorspellingen gedaan: ook hier zal het veel sneller gaan dan verwacht.
Nogmaals de redenen daarvoor op een rij:
– elektrisch rijden wordt substantieel goedkoper dan fossiel rijden, terwijl fossiel rijden over de jaren heen juist duurder zal worden
– de belasting op fossiel en fossiel rijden en parkeren zal jaarlijks verhoogd worden ter ontmoediging
– steeds meer steden zullen diesels en later ook benzine auto’s uit het centrum weren en dat centrum om de paar jaar uitbreiden
– de 2de hands waarde van fossiele auto’s zal jaarlijks dalen en uiteindelijk op schrootwaarde uitkomen
En vaak vergeten maar van doorslaande invloed:
– de factor ‘asociaal’ in fossiel rijden zal elk jaar groeien en het rijden op fossiel vrijwel ondoenlijk gaan maken.

Asociaal blijven rijden?
Bedrijven zijn hun imago al aan het beschermen door voor elektrisch rijden te kiezen. Hoe lang zal nog worden toegestaan om fossiel te leasen? Twee jaar max denken wij en dat is 10 jaar voor het einde van de productie van fossiele auto’s! En als je private lease nog als geitenpaadje ziet dan zal het je teleurstellen dat fossiel leasen ook veel duurder gaat worden.
Ook de overheid zal binnenkort alleen nog elektrisch mogen rijden.
En misschien nog veel belangrijker: wij vrouwen (van de wetenschap van leven) weten wat het is als je kinderen op school uitgelachen worden omdat hun vader nog fossiel rijdt. Als man heb je de strijd dan verloren. Tegen je vrouw en kinderen kan je niet op. Er staat je dan niets anders te doen dan hem te verbergen in je garage en ’s nachts een rondje te rijden.
En wat als kinderen steeds weer stickers op je auto plakken met ‘ik rij fossiel, toeter even’ en varianten daarop? Of de tekst met sjablonen op je auto spuiten? Want vergeet niet dat het om hun toekomst draait.

Lees hier het artikel: De aangekondigde dood van de verbrandingsmotor
Bron: volkskrant.nl
Bard van de Weijer
2 april 2023

De aangekondigde dood van de verbrandingsmotor

Analyse
Even leek het erop dat zijn aangekondigde dood onopgemerkt zou passeren, maar Europa zou Europa niet zijn als er over het einde van de verbrandingsmotor geen rumoer zou ontstaan. Duitsland eiste (en kreeg) op het laatste moment uitstel van executie. Toch lijkt het lot van de explosiemotor bezegeld.

Het was geen beste week voor petrolheads, mensen met ‘benzine in de aderen’; liefhebbers van alle facetten van de verbrandingsmotor: het geluid, de geur, de mooie techniek. Hoewel het misschien niet met zo veel woorden werd gezegd, werd afgelopen dinsdag, 28 maart 2023, het einde van de verbrandingsmotor aangekondigd. Op deze dag zetten EU-ministers hun handtekening onder wetgeving die de verkoop verbiedt van nieuwe auto’s die lopen op benzine of diesel.

Daarmee komt een einde aan het rijk van de verbrandingsmotor, de vinding die complete continenten vorige eeuw welvaart en voorspoed bracht, maar die nu omwille van het klimaat, zijn waterloo zal vinden. 

Eerste tekenen van verval
Dat het rijk van de verbrandingsmotor afbrokkelt, wordt nu al zichtbaar. Na een relatief trage start (niet in de laatste plaats doordat de Duitse, Franse en Italiaanse auto-industrie lange tijd niet stonden te trappelen hun fossiele verdienmodel op te geven), krijgt de elektrische auto nu tractie, zoals dat heet. Inmiddels is een op de acht nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch, meldde de Europese autokoepel Acea begin dit jaar. De komende jaren zullen de verkopen naar verwachting verder versnellen.
Nog meer tekenen van verval: het aandeel nieuwe auto’s met een dieselmotor, enkele jaren geleden nog goed voor de helft van de markt, was vorig jaar nog maar 16 procent, blijkt uit cijfers van Acea. Ook de benzinemotor (nu nog nummer-1) verliest snel terrein: van 42 procent in 2021 naar 36 procent. Het aandeel volledig elektrisch groeit snel; 12 procent van de nieuwe auto’s rijdt op een accu, tegen slechts 1,9 procent in 2019. Plug-ins en hybriden hadden vorig jaar ongeveer eenderde van de markt in bezit.
De vraag naar benzine en diesel zal door de groei van elektrisch de komende jaren afnemen, verwachten ook oliemaatschappijen. Zie het Franse TotalEnergies, dat twee weken geleden aankondigde dat het al zijn tankstations in Noordwest-Europa verkoopt. ‘Ze zullen geconfronteerd worden met teruglopende inkomsten uit brandstoffen’, aldus het concern in een verklaring. Elektrische voertuigen zullen meer en meer op kantoor en thuis worden opgeladen en minder vaak een tankstation aandoen, verwacht de olie- en gasmaatschappij.
Het Canadese retailbedrijf Couche-Tard koopt de tankstations van TotalEnergies met het idee de shops om te bouwen tot ‘gastvrije’ locaties, waar snelladende klanten boodschappen kunnen doen – een beetje zoals wachtenden op luchthavens langs parfums en reuzenkokers Toblerone scharrelen.
De kaalslag zal zoals zo vaak het eerst zichtbaar worden in kleine dorpen. Als er minder wordt getankt, zal het steeds lastiger worden de dorpspomp overeind te houden, zegt Stan Berings, die leiding geeft aan het Nederlandse automotive team van adviesbureau PwC. ‘Hoe houd je de bestaande infrastructuur van tankstations in de lucht? Als er steeds minder mensen komen tanken, zullen stations verdwijnen. Ze verliezen hun bestaansrecht.’
‘Ik denk dus dat je wel kunt spreken van het einde van de verbrandingsmotor’, zegt Berings. Volgens de analist hebben autofabrikanten na een periode waarin de uitstootnormen steeds strenger werden, uiteindelijk de strategische beslissing genomen om vol op elektrificatie in te zetten. Een klein deel ziet op langere termijn nog mogelijkheden voor de waterstofauto, maar de verbrandingsmotor verdwijnt richting de uitgang, stelt de analist.
Het einde of niet?
Maar misschien was de afgelopen week toch niet zo slecht voor petrolheads. Want er is nog een sprankje hoop voor de explosiemotor. Immers gelijktijdig met zijn aangekondigde einde, werd op aandringen van Duitsland een groen geitenpaadje aangelegd: na 2035 mogen er toch nog nieuwe auto’s worden verkocht met een verbrandingsmotor, mits die loopt op een duurzame e-brandstof of e-fuel, de afkorting voor electrofuel. Dit zijn synthetische brandstoffen die worden gewonnen uit hernieuwbare energie, in de praktijk groene waterstof en afgevangen CO2.
Uit de uitlaat van een motor die loopt op e-fuels komt weliswaar CO2, maar die is eerder uit de lucht gehaald en daarmee is de cirkel rond en komt er geen extra broeikasgas in de atmosfeer. Een mooi principe, dat op papier het leven van de verbrandingsmotor kan rekken.
Is dat ook zo?
De meeste kenners twijfelen. In 2035 zullen synthetische groene brandstoffen nog altijd schaars en schreeuwend duur zijn, zij het iets minder schreeuwend duur dan nu, is de verwachting. Al zijn er ook die denken dat de prijs de komende jaren enorm kan dalen, als de productie wordt opgeschaald en ze wordt verplaatst naar landen waar straks overvloedig waterstof geproduceerd kan worden uit zon en wind.

De Duitse onafhankelijke auto-analist Matthias Schmidt ziet het niet gebeuren. ‘Voor 99 procent van de automobilisten zal het financieel onhaalbaar zijn om vanaf 2035 volledig op e-fuels te rijden’, stelde hij deze week in zijn blog. Schmidt denkt dat de grote Europese autofabrikanten de komende jaren daarom nauwelijks meer zullen investeren in de ontwikkeling van verbrandingsmotoren.

Ook Berings ziet geen toekomst voor e-fuels. Hij stelt dat de recente discussie over e-brandstof vooral ruis veroorzaakt. ‘Wij denken dat geen enkel groot automerk erop zit te wachten’, zegt hij. ‘Autofabrikanten gaan niet meer grootschalig investeren in de verbrandingsmotor’, taxeert Berings. ‘Euro 7 (de strengere uitstootnorm die in 2025 moet ingaan, red.) is de laatste ronde.’
Hopeloos traag
Er moet ook wel iets gebeuren: qua CO2-reductie, noodzakelijk om klimaatverandering te temperen, loopt de transportsector hopeloos achter. Wereldwijd draait deze nog voor 91 procent op enige vorm van olie, 3 procentpunt minder dan aan het begin van de jaren zeventig, meldde het internationale energieagentschap IEA eerder dit jaar.
Het elektrisch maken van het Europese wagenpark is de snelste weg om een deuk in de CO2-grafiek te slaan. De verbrandingsmotor lijkt dus op weg naar de uitgang.

…..het Europese verkoopverbod in 2035. ‘Dat betekent de sluiting van tientallen motorenfabrieken, met een verlies van een paar honderdduizend banen.’

Overigens vallen klassiekers niet onder het verbod, omdat ze immers vóór 2035 zijn geproduceerd, net als de vermoedelijk 8 miljoen fossiele auto’s die begin volgend decennium alleen al in Nederland zullen rondrijden. Deze immense vloot zal uiteindelijk moeten draaien op een CO2-arme vorm van brandstof, vermoedelijk vooral biobrandstof.
Elektrohead
Brantsen verwacht ook dat het grootste deel van de auto’s straks elektrisch zal zijn. ‘Maar er is niks tegen een mix van brandstoffen: vooral elektrisch, met een deel waterstof en een deeltje e-fuels. Ik ben wel bang dat in 2034 (het laatste jaar voor het Europese verbod, red.) heel veel benzineauto’s verkocht zullen worden. Die blijven dan nog 20 jaar rondrijden.’
Brantsen mag dan een petrolhead zijn, hij ziet heus wel de voordelen van elektrisch. ‘Ik zat woensdagochtend met Bas van Werven onze podcast op te nemen, toen er twee elektrische vrachtwagens voorbijkwamen. Heerlijk stil, geen stank, prima. Dus daar geldt wat mij betreft: hoe meer hoe beter.’
En waar de presentator en bladenmaker e-auto’s voorheen vooral saai vond, is ook dat beeld aan het veranderen. ‘Er komen inmiddels ook leuke e-auto’s op de markt. Dus het is niet allemaal kommer en kwel.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024