Commentaar Vrouwenpartij: BTW afschaffing op groente en fruit wordt door een grote, met de dag groeiende groep beleidsmakers, artsen, wetenschappers en organisaties ondersteund. Zij maken gehakt van het peperdure rapport van het SEO Economisch Onderzoek dat beweert dat de BTW-afschaffing te moeilijk en weinig effectief zou zijn.* Wie gelooft zulke slechte welgemeende smoezen? Gek dat de wetenschap steeds minder vertrouwen wekt?
Verhoging BTW kan wel, verlaging niet
Wrang voor de regering is dat haar geloofwaardigheid wél tot nul kan worden verlaagd aangezien de verhoging van de BTW op havermelk wel zonder problemen per 1 januari 2024 kan worden ingevoerd. Als verhogen kan maar verlagen niet dan kan het alleen gaan om een kwestie van inkomen voor de regering. De gebruikelijke vertragingstactiek van eerst onderzoeken met een verzekerde uitkomst heeft gewerkt. Echter de burger geconfronteerd met 20% inflatie op groente en fruit blijft berooid achter.
91% Van de bevolking is voor maar de harteloze regering is tegen, lekker puh. Niks aan te doen. Of wel bij nieuwe verkiezingen? GroenLinks, PvdA, Volt en PvdD zijn voor afschaffing!
* in de loop van de jaren is groente en fruit 40% in prijs gestegen en suiker 20% in prijs verlaagd.
Beleidsmakers en wetenschappers: afschaffen btw op groente en fruit is ‘effectief en uitvoerbaar’
Bron: Volkskrant.nl
Eva Selderbeek
4 april 2023
Na een kritisch onderzoeksrapport staat het plan om btw op groente en fruit af te schaffen op losse schroeven. Beleidsmakers en wetenschappers roepen het kabinet in een onlinebrief op om de btw-afschaffing toch door te voeren.
In 2024 moet de btw op groente en fruit tot nul zijn teruggebracht. Dat streven legde het kabinet vast in het regeerakkoord. Het plan zou mensen moeten aansporen om gezonder te gaan eten. Maar uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van het kabinet, blijkt dat er nogal wat moeilijkheden aan het plan zitten. Die zouden ertoe kunnen leiden dat de wet mogelijk niet zal worden doorgevoerd.
Zo verwachten de onderzoekers dat het effect marginaal zal zijn: de verkoop van groenten en fruit zal volgens hen slechts met 4 procent stijgen als de btw wordt afgeschaft. Daarnaast brengt het plan een hoop juridisch gesteggel met zich mee, omdat vooralsnog onduidelijk is of de wet ook voor gesneden of bewerkte groenteproducten geldt. Ook hangt er een flink prijskaartje aan de wet: tussen de 550 en 950 miljoen euro, schatten de onderzoekers.
Online-oproep
Een groep van 78 beleidsmakers, artsen, wetenschappers en organisaties kan zich niet vinden in dit beeld. Daarom spreken zij zich in een online-oproep uit voor de btw-verlaging op groente en fruit. Onder meer de Gemeente Amsterdam, onderzoekers van de Wageningen Universiteit en verscheidene GGD-afdelingen hebben hun handtekening gezet onder de oproep, die dinsdag is verschenen.
De ondertekenaars drukken het kabinet op het hart de btw op groente en fruit toch af te schaffen. Dat is hard nodig, zo schrijven zij, want een op de twee volwassenen en ruim 15 procent van de kinderen in Nederland heeft overgewicht of obesitas. Dat groente en fruit de afgelopen twee decennia gemiddeld 40 procent duurder zijn geworden, en suiker 20 procent goedkoper, verergert de problematiek.
Maatschappelijk draagvlak
‘Een btw-verlaging op groente en fruit is effectief, uitvoerbaar en er is maatschappelijk draagvlak voor’, schrijft de Amsterdamse PvdA-wethouder Marjolein Moorman in de oproep. Volgens de ondertekenaars staat 91 procent van de bevolking achter de afschaffing van de btw, waarmee dit het populairste voorstel uit het regeerakkoord zou zijn. ‘Wij roepen het kabinet op om een voorbeeld te nemen aan landen zoals Spanje, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk, die de invoering van een btw-verlaging op groente en fruit probleemloos hebben doorgevoerd.’
De ondertekenaars van de oproep erkennen dat er vooralsnog onduidelijkheid bestaat over welke producten precies onder het plan vallen. Dit moet volgens hen echter niet tot uit- of afstel leiden, maar juist tot actie. ‘Schuif deze hete aardappel niet langer van het bord. Hak zo snel mogelijk een knoop door over welke artikelen wel en niet onder de wet vallen, en voer deze zo snel mogelijk in.’