Blog

Zorgen over recordtemperatuur oceaanwater: ‘Geen tijd voor herstel ecosystemen’

Commentaar Vrouwenpartij: de ecosystemen in de zeeën en oceanen krijgen door de snelle klimaatveranderingen geen tijd om te herstellen. De temperatuurstijging van het oceaanwater door El Niño zal in de komende drie jaar leiden tot nieuwe hittegolven in het oceaanwater. Warmer oceaanwater kan minder CO2 opnemen waardoor de negatieve klimaateffecten zullen groeien. De rampen die we over onszelf hebben afgeroepen zijn steeds ernstigere vormen aan het aannemen.

Vooruitschuiven is geen oplossing
Het idee dat zaken en oplossingen vooruit geschoven kunnen worden laat zien hoe het mannenbrein in deze zaken geen contact heeft met de werkelijkheid. Voor het mannenbrein is verbanden leggen als basis van overzicht te zwak ontwikkeld.

Het mannenverstand vs de vrouwelijke benadering 
Het mannenverstand deelt alles in stukjes op om elk stukje goed te kunnen begrijpen. Maar de stukjes vervolgens weer tot een geheel breien is door een gebrekkig vermogen tot synthese vaak te moeilijk. Het komt niet verder dan wat grotere stukjes aan elkaar plakken die met elkaar geen geheel vormen. Vrijwel altijd vergeten mannen een aantal factoren mee te nemen die invloed hebben op het geheel en dus met het resultaat dat de afstemming op de werkelijkheid mank loopt. Je kunt de werkelijkheid niet bedenken! Je kunt beter ontdekken en uitgaan van wat er al is.
De vrouw begint echter met het geheel en probeert het geheel te doorgronden en aan te voelen. Logisch want je kunt het gezin en het huishouden niet opdelen in schijnbaar aparte of losse stukjes, die je later weer aan elkaar moet lijmen. Een mijl op 7, heet dat. Wij gaan uit van de werkelijkheid van het leven en niet van slimme mentale constructies waarmee je vroeg of laat tegen een muur op loopt.
Wij vrouwen zien in ons overzicht alle problemen tezamen en zien onmiddellijk dat ze allemaal verband met elkaar houden. Zodoende zien wij dat een universeel basisinkomen vrijwel alle huidige problemen in onze samenleving raakt en zo kan verminderen, zo niet oplossen.
Zo ook met de klimaatveranderingen die ons allemaal bedreigen. Een oplossing van uitstel, vooruitschuiven, geitenpaadjes en compromissen kan alleen een mannenbrein bedenken. Een vrouw ziet direct dat versneld aanpakken veel goedkoper is dan afwachten. Dat de voordelen op gebieden als gezondheid en lastenverlichting onbetaalbaar zijn.
Stel alle huizen hebben zoveel zonnepanelen dat elektra gratis is en gas overbodig, dan scheelt dat niet alleen energieplafonds en subsidies, maar biedt het ook vele honderden euro’s kostenbesparing voor elk gezin. Toch is het mannenbrein niet bij machte dit te overzien, laat staan toe te passen en te implementeren.

Lees hier het artikel: Zorgen over recordtemperatuur oceaanwater: ‘Geen tijd voor herstel ecosystemen’
Bron: nos.nl
8 april 2023

Deskundigen zijn bezorgd over de temperatuur van de Stille Oceaan. Deze week werd daar aan de oppervlakte een recordwarmte gemeten van 21,1 graden. Het zeewater is sinds het begin van de satellietmetingen nog nooit zo warm geweest. Die temperatuur kan grote gevolgen hebben, zegt onder meer Erik van Sebille, oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht.
“Voor al die dieren en organismen in de oceaan is het zeker niet goed dat de oceaan aan het opwarmen is”, zegt hij. “Zij zijn die warmte helemaal niet gewend. Ze moeten verhuizen en verplaatsen en dat heeft impact op ecosystemen.”
De opwarming van het water is volgens hem ook voor de mens niet goed. “Een warmere oceaan kan moeilijker CO2 opnemen.” De oceaan neemt bijna een kwart van alle CO2 op die we uitstoten, legt hij uit. Als het water minder opneemt, blijft er meer CO2 in de atmosfeer over. “En dat betekent dat er weer meer klimaatverandering is, ook op het land.”
Ook volgens Marjolijn Christianen, zee-ecoloog aan de universiteit Wageningen, heeft het warmere zeewater allerlei effecten. “Op het weer, maar ook op het zeeleven. De effecten op bijvoorbeeld de zeezoogdieren en de vogels zijn heel divers. Het bekendste voorbeeld zijn de koralen.

Ecosysteem uit balans
Volgens haar kunnen ecosystemen best tegen een stootje, maar volgen de hittegolven die onder water voorkomen elkaar steeds sneller op. “De ecosystemen hebben daardoor geen tijd om zich te herstellen voordat de nieuwe hittegolf zich aandient.”

“Mobiele soorten als vissen gaan zich verschuiven van tropische naar koelere gebieden. Daardoor komen ze in conflict met niet-mobiele soorten of andere soorten die daar al waren. Dat heeft weer effect op de lokale visserij die was ingesteld op die lokale vissoorten. En het ecosysteem raakt uit balans.
“Zo’n verschuiving hoeft niet per se erg te zijn”, zegt Christianen. “Maar dan moet die wel langzaam genoeg gaan, zodat de onderlinge verhoudingen zich kunnen herstellen.” Eén verandering hoeft volgens haar niet per se negatief te zijn, maar ze noemt de snelheid waarmee het zich nu afspeelt “zorgelijk”.

‘Oceaan beetje van slag’

Uit gegevens van de Amerikaanse instantie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) bleek eerder deze week dus dat het vorige record, 21 graden in 2016, is verbroken. De afgelopen drie jaar werd de opwarming volgens klimaatwetenschappers getemperd door het natuurverschijnsel La Niña. Dan zijn de oceanen koeler dan bij tegenhanger El Niño.
Niña en Niño
Het weerfenomeen El Niño houdt in dat het water van de Stille Oceaan langs de evenaar een bepaalde periode veel warmer is dan normaal. De piek van zo’n warmere periode ligt vaak in december, daarom heeft het verschijnsel de naam El Niño (het jongetje, naar het ‘kerstkindje’) gekregen.
Bij tegenpool La Niña zijn de watertemperaturen juist lager. Dat komt doordat een sterke passaatwind meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte brengt.
Wetenschappers zeggen nu dat het warme oceaanoppervlak mogelijk wijst op El Niño, schrijft The Guardian. “De recente ‘drievoudige dip’ La Niña is klaar”, zegt een van de NOAA-wetenschappers tegen de Britse krant.
Ook Van Sebille ziet dit gebeuren. “Een paar jaar lang is het relatief koel geweest in de oceaan. Dat heeft ermee te maken dat de oceaanstromingen net zo waren dat er vooral bij de evenaar veel koud water vanuit de diepzee omhoog kwam. Dat kwam door de passaatwinden die daar waaiden. Die winden zijn aan het wegvallen. Daardoor wordt het veel warmer bij de evenaar en daardoor is de hele oceaan nu eigenlijk een beetje van slag.”

Regenveranderingen

De warmere oceaan wordt dit jaar wel een probleem, denkt klimaatwetenschapper Van Sebille. “Wat we gaan zien is dat er zeker in december en januari enorme droogte in bijvoorbeeld Australië is, en juist een heel nat Brazilië. Echt heel grote regenveranderingen over de hele wereld. Het weer zal eigenlijk overal van slag zijn het komende jaar, behalve misschien hier in Europa.”
Over het algemeen leidt een warmere oceaan tot meer regen, omdat een warme oceaan meer water verdampt, legt hij uit. “Daarnaast zet een warmere oceaan uit en krijgt meer volume. En de oceaan kan maar één kant op, en dat is omhoog. Een warmere oceaan leidt dus direct tot zeespiegelstijging.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024