Blog

Advies aan Jetten: kernenergie is overbodig – NRC

Commentaar Vrouwenpartij: Eindelijk, een rationeel antwoord op de onzinnige bouw van 2 kerncentrales. Expert Energiesysteem 2050 concludeert: kernenergie is duur en overbodig!
Een niet-ideologisch verhaal op basis van gezond verstand en feiten. Het is een pluim in de gezond verstand hoed van de Vrouwenpartij.

Duur, overbodig en onrendabel
De kerncentrales gaan meer dan 10 miljard per stuk kosten en zijn tegen de tijd dat zij klaar zijn over meer dan 10 jaar, overbodig. Bedenk dat het veel langer gaat duren want wie wil een kerncentrale in zijn achtertuin? En wat te denken van het ideale doel voor kruisraketten waardoor Nederland al direct uitgeschakeld kan worden? Vreemde lui die ééndimensionaal denkende politici met oogkleppen.
De vraag is vervolgens waar de elektriciteit die geproduceerd wordt naar toe moet? Nauwelijks een markt in Nederland, dus exporteren naar het buitenland is de hoopvolle optie. Maar wat als deze elektriciteit flink duurder is dan zonne- en windenergie? En wat als het buitenland ook geen elektriciteit nodig heeft? Dag 20 miljard en meer aan euro’s. De bouwers en investeerders hebben zich per contract ingedekt, zodat wij, de belastingbetaler, de 20 miljard plus moet ophoesten. En voor die tijd hebben we met z’n allen ook al meebetaald aan miljarden euro’s subsidie voor de kerncentrales die zonder subsidies niet gebouwd kunnen worden. Kapitaalvernietiging noemen mannen dat.
Conclusie: de 2 kerncentrales zijn een lobbyproject van bouwers en uitbaters die gehoor kregen bij VVD en CDA.

Het laatste hoopgevende nieuws
Naast dit verrassende nieuws is er ook het nieuws over de opvallende besluitvorming van geen nachtvluchten en geen privévluchten vanaf Schiphol en vandaag het nieuws dat de luchtverontreiniging van grote bedrijven na zoveel jaar aan klachten uiteindelijk aangepakt gaat worden, maakt een belangrijk stukje toekomst rooskleurig.

Zie hieronder ook de column van Bert Wagendorp over een hoopvolle toekomst uit de Volkskrant: De experts blaken van zin in de toekomst: Nederland als proeftuin van de Nieuwe Wereld

Lees hier de column: Advies aan Jetten: kernenergie is overbodig, wees terughoudend met waterstof
Bron: nrc.nl
Rosa Uijtewaal
12 april 2023

Het kabinet moet „nog maar eens goed nadenken” over zijn voorgenomen besluit om twee kerncentrales in Zeeland neer te zetten. Een door klimaatminister Rob Jetten (D66) benoemde commissie vindt kernenergie duur en overbodig voor het energiesysteem van de toekomst.
Volgens voorzitter Bernard ter Haar van dit Expertteam Energiesysteem 2050 is de discussie over kernenergie erg ideologisch geworden. „Wij willen daar afstand van houden. Wij hebben geprobeerd een niet-ideologisch verhaal te houden, op basis van gezond verstand en feiten”, zei de voormalige topambtenaar woensdag tijdens de presentatie van het eindrapport.
Volgens Ter Haar is het nooit duidelijk wanneer nieuwe kerncentrales uiteindelijk kunnen draaien. „Het valt altijd weer tegen en wij vinden dat er in 2035 een energieneutraal elektriciteitssysteem moet zijn. Dan is de kans groot dat we die centrales daarna moeten gaan inpassen.”
Rond 2035 zal Nederland beschikken over veel windparken op zee, waardoor volgens Ter Haar slechts op een beperkt aantal momenten extra stroom nodig is. „Als de centrales vol moeten gaan draaien , dan is dat vermoedelijk niet voor de Nederlandse markt.”
De experts vinden ook de voorgenomen locatie, het Zeeuwse Borssele, ongelukkig gekozen, omdat het stroomnet er toch al zwaar wordt belast. „Daar centrales vestigen is onhandig, omdat op die plaats veel opgewekte stroom van windparken op zee binnenkomt.”
Inspraak
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) vroeg vorig jaar juni advies aan het daarvoor opgerichte Expertteam Energiesysteem om in kaart te brengen hoe Nederland in 2050 klimaatneutraal kan worden. De aanbevelingen uit dit Nationaal Plan Energiesysteem vormen de basis voor de plannen die minister Jetten eind dit jaar wil presenteren. Onder andere klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, econoom Pieter Boot (oud-onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving), energiemarktdeskundige Annelies Huygen (TNO) en Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging maken deel uit van de commissie. Zonder fossiele brandstoffen wordt Nederland „schoner, stiller en groener”, concludeert de commissie.
Op aanraden van het Expertteam heeft deze winter ook een groep burgers zich gebogen over de energietransitie. Burgers willen kunnen meedenken en inspraak, bleek uit de adviezen van deze Inwonerraad. De politiek is te vaak gericht op de korte termijn, klinkt het in de aanbevelingen van het burgerberaad, en luistert onvoldoende naar wat burgers willen. Daarom adviseert de Inwonerraad een „onafhankelijk energie-adviesorgaan” en dialoog via „burgerberaden”.
Zuinig met waterstof
Niet alleen bij kernenergie gaat de commissie in tegen de politieke tijdgeest. Dat gebeurt ook bij de inzet van waterstof. Het kabinet streeft ernaar dat Nederland vooroploopt in ontwikkeling en gebruik van deze energiedrager, die opslag en transport van elektriciteit vergemakkelijkt. „De productie gaat met heel veel energieverlies gepaard, dus voor alle processen waarvoor je het niet echt nodig hebt, ga je het ook niet inzetten. Het is niet zo dat we energie overhouden”, zegt Ter Haar.
Via subsidies voor bedrijven en internationale samenwerkingsverbanden wil minister Jetten de grote Nederlandse waterstofambities realiseren. De commissie ziet bij sommige toepassingen, zoals kunstmestproductie en maritiem transport, een sleutelrol voor waterstof. Tegelijkertijd zal waterstof over zo’n twintig jaar slechts 10 tot 15 procent van de energievraag vervullen. Voor elektriciteit is dat 70 procent, verwacht het expertteam. „Wij hebben de indruk dat te overdadig wordt ingezet op waterstof.” Ook houdt de veel bekritiseerde biomassa volgens de commissie een rol in de energievoorziening.
Verbod op gas
Om de Klimaatdoelen van 2050 te halen, moet alle Nederlandse energie al tussen 2040 en 2045 CO2-neutraal zijn, stellen de experts. Dat is nodig om de uitstoot van industrie, landbouw en luchtvaart te compenseren. Door CO2 af te vangen zijn de doelen van 2050 te halen, maar de ontwikkeling van deze aanpak is nog duur en gaat langzaam. Het Expertteam schat dat afvangen van broeikasgassen de komende vijf à tien jaar technisch nog niet haalbaar is en maant het kabinet tot haast met de ontwikkeling van een schoon energiesysteem.
De weg naar die emissieloze toekomst loopt voor de industrie en de energieleveranciers via „normering en beprijzing”, bijvoorbeeld door de verplichte emissiehandel aan te scherpen. Het rapport sluit zich aan bij een recent ambtelijk advies voor aanvullende klimaatregelingen (IBO), dat stelde dat belasten van CO2-emissies een „belangrijk onderdeel” is van klimaatneutraal beleid.
Dit rapport is geen „naïef idealisme”, zegt Ter Haar, noch een „doemscenario”. Wel moet het tempo van de verduurzaming omhoog en moet nu al rekening gehouden worden met de langetermijndoelen. „Als je een woonwijk neerzet”, schetst Ten Haar, „staat die er nog in 2050. En dat geldt ook voor een industriële installatie.”
Ook moet het kabinet nu al nadenken over de datum – „bijvoorbeeld 2040” – tot wanneer aardgas gebruikt mag worden in woningen.
Nieuwsbrief NRC Economie

Volkskrant: De experts blaken van zin in de toekomst: Nederland als proeftuin van de Nieuwe Wereld

Column Bert Wagendorp
Nederland loopt vast in stikstof, Groningse ellende, de asielzoekersstroom, onoverbrugbare kloven, kinderen die niet meer kunnen lezen en rekenen, wegblokkades, zorgtekorten en de ene affaire na de andere. Het ziet ernaar uit dat het land binnenkort ten onder gaat en dat niemand weet wat we daar nog aan kunnen doen. Helemaal niemand? Jawel, woensdag werd het rapport Outlook Energiesysteem 2050 gepresenteerd en klaarde opeens de lucht op. Niks geen pessimisme, het rapport blaakt van zin in de toekomst.
Tien experts bogen zich een jaar lang over de complexe materie van het energiesysteem. De voorzitter was Bernard ter Haar, de hoge ambtenaar die ooit ons banksysteem redde door ABN Amro op te kopen – ook geen gemakkelijk klusje. In het expertpanel zaten energiehoogleraren en planologen die bij het Planbureau voor de Leefomgeving hebben geleerd om decennia vooruit te kijken, Rens van Tilburg van het Utrechtse Sustainable Finance Lab was erbij en de jonge klimaatactivist Aniek Moonen.
In de Volkskrant had Bard van de Weijer het over ‘zieners’ en dat was niets teveel gezegd‘Optimistische profeten’ was nog beter geweest. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten was in zijn nopjes: de experts schilderden een stip aan de horizon die verdacht veel leek op een diamant. Wat staat ons te wachten?
Dit: in 2050 – over 25 jaar is het al bijna zover – is Nederland rechtvaardiger, groener, duurzamer, prettiger en stiller. Zijn er nog tegenstemmers? Niet? Dacht ik al. We recyclen in 2050 alles, eten plantaardig, zijn klimaatneutraal, en beschikken over een rechtvaardig en robuust energiesysteem.
‘Rechtvaardigheid moet vooropstaan’, zei voorzitter Ter Haar – rechtvaardigheid is een woord dat je niet direct verwacht in een rapport over het energiesysteem. Dat is meteen ook het knappe van het rapport. De experts hebben gezien dat in onze samenleving alles met elkaar samenhangt, en dat zonder robuust energiesysteem de boel in elkaar dondert en het oproer kraait – dat zag je al gebeuren toen de gasprijzen de pan uit rezen.
De revolutionaire overgang naar een nieuw energiesysteem staat niet op zichzelf. Je kunt een paar hoogspanningskabels extra aanleggen, van de Noordzee een windmolenpark maken en een kerncentrale openen – werk voor de technocraten. Maar de transitie is zo ingrijpend dat zij gepaard moet gaan met aandacht voor gezondheid, onderwijs, sociale cohesie en veiligheid, anders is zij gedoemd te mislukken of vast te lopen op de barricaden.
Eigenlijk zeggen de experts dit: als je het de Nederlander niet duidelijk kunt maken dat zijn leven er dankzij de energietransitie op vooruit zal gaan, wordt het niks. Het rapport houdt de Nederlander een wortel voor: het wordt moeilijk en het wordt duur, maar als het lukt, wordt dit een beter land. Nederland is straks de proeftuin van de Nieuwe Wereld,
Aan het eind van hoofdstuk 1 wordt in het rapport ‘een dag in 2050’ geschetst. Iemand heeft net de maximale vijf minuten onder de douche gestaan in zijn superieur geïsoleerde huis en wandelt door de groene zone in zijn stille woonwijk naar zijn deelwerkkantoor, want zijn vrouw heeft de elektrische deelauto weer eens meegenomen. Thuis wacht de smart-wasmachine met draaien tot het gaat waaien en de stroom goedkoper is. Straks pakt hij de hogesnelheidstrein naar Rome.

De toekomst is zonnig en vol beloften.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024