Commentaar Vrouwenpartij: weer een bedrijfskundige mythe doorgeprikt: bedrijven vluchten niet naar het buitenland vanwege strengere klimaatregels.
De vraag is of er wel redenen te noemen zijn waarom bedrijven zich verplaatsen naar andere landen. De Vrouwenpartij denkt dat die er nauwelijks zijn. Shell en Unilever vertrokken naar Engeland, maar waren al half engels. De reden was dividendbelasting zeiden ze, maar dat was een geloofwaardig masker voor zoveel andere redenen.
Kort geleden was het Boskalis die dreigde met vertrek als de wet die maatschappelijk verantwoord ondernemen ook verplicht stelt bij internationaal ondernemen, aangenomen gaat worden. Met andere woorden: wij willen niet gedwongen worden om klimaatgevolgen, duurzaamheid en mens-vriendelijkheid mee te nemen in onze internationale bedrijfsvoering. Vervuilen, vernielen van de plaatselijke natuur, arbeiders als slaven gebruiken hoort erbij en wij kunnen niet de enige zijn die dat niet doet. Wij prijzen onszelf zo uit de markt. De Vrouwenpartij is het er daarom helemaal eens dat Boskalis uit Nederland verdwijnt. Bedrijven zonder waarden hebben geen toekomst.
Bedrijven zijn niet anders dan de politiek/regering: ze maken ons graag iets wijs om andere zaken te verdoezelen of uit het zicht te houden. Het is moeilijk en een hele kunst om ze op eerlijkheid te betrappen.
Verlies aan banen
Een andere mythe die al tientallen jaren als dreigement wordt gebruikt is: het kost banen. Natuurlijk kan het banen kosten maar de meeste mensen kunnen zo weer aan de slag ergens anders. En zo niet dan kunnen ze worden bij-/omgeschoold. Kost het werkelijk banen dan? Voor de Vrouwenpartij is het een loos argument, dan wel dreigement en zeker de laatste jaren nu banen op zoveel plaatsen niet vervuld kunnen worden.
De toekomst is aan verstandige bedrijven die oog hebben voor de Tijdsgeest
De oude mythes zullen gestadig allemaal worden doorgeprikt. Vertragen en uitstellen en zo ook dreigementen zijn in deze tijd dat alles met recordsnelheid verandert, achterhaald en obsoleet. Volle kracht vooruit is het enige thema wat bedrijven kan redden. We zingen het nog wel een tijdje uit, is geen uitgangspunt of strategie voor overleven.
Luisteren naar de Tijdgeest, zoals men in de mode doet, is het meest verstandige wat een bedrijf kan doen. Is het niet opmerkelijk dat de rijkste mensen in Europa rijk zijn geworden met producten die mode gerelateerd zijn?
Wij moeten de tijd vooruit zijn! De tijd vooruit blijven.
Lees hier het artikel: Bedrijven vertrekken niet naar het buitenland door klimaatbeleid
Bron: change.inc
Hannah van der Korput
19 april 2023
Bedrijven vertrekken niet naar het buitenland door klimaatbeleid
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Hierbij is gekeken naar 3 miljoen industriële bedrijven in 32 landen. Ondernemers lijken hun bedrijfsvoering aan te passen aan klimaatbeleid, in plaats van hun bedrijf te verplaatsen naar landen waar de regels soepeler zijn.
Winst, productiviteit of omzet niet gedrukt
Volgens het CPB is er weinig tot geen bewijs dat klimaatbeleid de winst, productiviteit of omzet van een gemiddeld industrieel bedrijf heeft gedrukt. Daarentegen voerde een groot aantal bedrijven hun investeringen juist op in reactie op nieuwe regels. In de praktijk komt het ook nauwelijks voor dat een bedrijf de activiteiten staakt door strengere milieuwetgeving.
Klimaatbeleid
Het bedrijfsleven kan op verschillende manieren aangemoedigd worden om te verduurzamen. Voorbeelden zijn CO2-belastingen, brandstofaccijnzen, subsidies, normen en restricties. Al deze beleidsmaatregelen bepalen hoe duur of aantrekkelijk het is voor bedrijven om koolstof uit te stoten.
Het onderzoek laat zien dat bedrijven voornamelijk reageren op stijgende koolstofkosten door hun productieproces aan te passen in plaats van te verplaatsen naar een andere plek op de wereld. Het CBP concludeert dat klimaatbeleid, zeker internationaal, kan worden aangescherpt met beperkte economische schade.