Commentaar Vrouwenpartij: een zonnepaneel op je balkon! Zonder dak kun je nu toch een zonnepaneel plaatsen en wel op je balkon.
Zonnepaneel: Licht van gewicht en met een gewone stekker
Het grote voordeel is dat het een licht zonnepaneel is van maar 23 kg en je geen technische installatie nodig hebt. Gewoon met de stekker in een stopcontact.
Zonne-energie voor iedereen is met deze innovatie een stapje dichterbij.
Lees hier het artikel: Verticale zonnepanelen geven consumenten stroom via het balkon
Bron: change.inc
Romy de Weert
19 april 2023
De consumentenmarkt voor zonnepanelen nam in 2022 een grote vlucht. Er werd door huiseigenaren 1,75 gigawattpiek geplaatst: een groei van 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar wat als je geen (plat) dak hebt? Eigenaren van appartementen kunnen lastiger verduurzamen, ziet Enrico de Vries, oprichter van Balkonzon. Met zijn verticale, lichtgewicht zonnepanelen wil hij daar verandering in brengen.
Inspiratie uit Berlijn
De Vries bevond zich altijd al in het hart van de energietransitie: voor een energiebedrijf installeerde hij windmolens op zee. “Ik woonde zelf een tijd in een appartement in Rotterdam, en merkte toen dat er weinig mogelijkheden waren om zelf duurzame energie op te wekken. Tijdens mijn werk op zee sprak ik met een collega die uit Berlijn kwam. Hij vertelde me dat hij op een wachtlijst stond voor zonnepanelen op zijn balkon. Dat was voor mij de trigger om hiermee door te gaan.”
Bij het ontwerp moest De Vries rekening houden met het gewicht van het paneel. “Veel bestaande panelen zijn te zwaar om aan een balkon te hangen. Daarom hebben wij een paneel ontwikkeld dat slechts 23 kilo weegt.” De installatie is volgens De Vries simpel: je hoeft alleen de stekker van het paneel in het stopcontact te steken.
260 kilowattuur per jaar
Eén paneel zorgt voor een opbrengst van zo’n 260 kilowattuur per jaar. “Dat is genoeg om het hele jaar door je koelkast, vriezer en nog wat extra huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien”, zegt De Vries. “Op dit moment zijn zonnepanelen vooral beschikbaar voor mensen met geld. Dat moet anders”, zegt hij.
“Zijn paneel kost zo’n 500 euro en moet gemiddeld 25 jaar meegaan. En via het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting kunnen mensen een duurzaamheidslening aanvragen.” De opgewekte stroom wordt eerst gebruikt voor de eigen woning. Daarna wordt het terug geleverd aan het elektriciteitsnet. “Dat kan tientallen euro’s besparen op de energierekening.”
Schaarse grondstoffen
Voor de productie van zonnepanelen is onder andere de grondstof silicium nodig. Maar die grondstof is niet oneindig aanwezig op aarde. Bovendien heeft het mijnen van de grondstof een behoorlijke impact op het milieu. Dat realiseert De Vries zich maar al te goed. “Maar we moeten ergens beginnen. Het doel is om uiteindelijk panelen uit Europa te halen, maar die zijn nu nog heel schaars. En als ze beschikbaar zijn, dan zijn ze extreem duur.”
Er zijn ook andere manieren om te verduurzamen. Zo kun je samen met bewoners van een appartement via een Vereniging van eigenaren (VvE) zonnepanelen plaatsen op het dak, mits het geschikt is en een plat dak heeft. Zijn panelen op het dak geen oplossing? Dan kun je kiezen om panelen te huren via een coöperatie.