Blog

‘Röntgenfoto’ van groente en fruit werkt verspilling de voedselketen uit | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: onnodige voedselverspilling is een doorn in het oog van ons vrouwen. Het zijn onnodige kosten voor onszelf maar ook voor de planeet. Denk aan alle soorten energie in kas, in vervoer, in winkels, in koelkasten, die verspild wordt. Denk aan de niet geringe kostenverhoging van producten voor ons consumenten. Denk aan de aarde en het water welke met kunstmest en pesticiden vervuild worden, denk aan de uitgestoten CO2 en de resulterende opwarming van de aarde.
Het bedrijf OneThird, genoemd naar het deel van ons voedsel dat verspild wordt, kan in millisecondes meten wat de verwachte houdbaarheid van groente en fruit is en zo veel onnodige verspilling voorkomen.

De mythe van de houdbaarheidsdatum 
De mythe van de houdbaarheidsdatum is een tweede doorn in het oog van ons vrouwen. De suggestie wordt gewekt dat de houdbaarheidsdatum exact bepaald is, maar niets is minder waar. In de meeste gevallen is het een standaarddatum die niet bepaald is door een wetenschappelijk houdbare meting. Hij is namelijk arbitrair gekozen. Exact is allesbehalve exact.
Een houdbaarheidsdatum van 1 jaar is een zekerheidsaanname die de fabrikant kiest voor zijn eigen veiligheid. Het product kan best 1,5 jaar of zelfs meer dan 2 jaar goed blijven, maar voor de zekerheid wordt voor 1 jaar gekozen. Het idee op zich dat alle producten met 1 jaar houdbaarheid, na precies 1 jaar opeens niet meer goed zullen zijn, is ronduit belachelijk.
De voedselbanken zijn er gelukkig mee want al die producten mogen wettelijk na 1 jaar niet meer verkocht worden. Consumenten nemen ook het zekere voor het onzekere en laten producten die nog maar 1 maand goed blijven in het schap staan. Feest voor de voedselbank en een mooie oplossing tegen verspilling.
Jammer genoeg worden producten met een fictieve houdbaarheidsdatum thuis wel vaak weggegooid.

Technologische oplossingen tegen verspilling
Voor groente en fruit en kort houdbare producten is technologie als van OneThird een oplossing met toekomst.
Het Vrouwenpartij ideaal is een redelijk betaalbaar sensor-apparaat voor consumenten dat een goede indicatie van versheid kan geven.
De toekomst is uiteraard aan een sensor die pesticiden-vergif op groente en fruit kan meten en we zo kunnen weten of het een biologisch product betreft. Liefst ook met meetmogelijkheden van voedingswaarden.
Met zo’n apparaat en metingen hoef je niet meer blind te vertrouwen op wat er op etiketten staat. Een Power to the People product.

Onze toekomst is aan sensors
De Vrouwenpartij is een groot voorstander van sensors die voor iedereen betaalbaar zijn en liefst vergoed worden door verzekeraars of overheid. Een idee dat weinig kost en veel oplevert, regering!
Wij denken aan sensors om de luchtkwaliteit in je huis en buiten je huis te meten, kook- en baksensors, sensors voor allergieën bij onze kinderen, gezondheidssensors, gemoedssensors en uiteindelijk ook harmonie sensors.
Die laatste kunnen ons leven fundamenteel verbeteren. Denk aan ruzies die in de lucht hangen, ongelukken of ongemakken die zich aankondigen, fouten in communicatie, zovele soorten harmonie-verstoorders enzovoorts. Maar zij kunnen ook zorgen voor beter slapen en dromen, voor ontspanning, voor liefdesharmonie, voor verhoogde empathie en waardes, voor een sfeer van generositeit en compassie, voor een evenwichtige sfeer in huis en op het werk, voor een sfeer zonder stress, enzovoorts.

Lees hier het artikel: ‘Röntgenfoto’ van groente en fruit werkt verspilling de voedselketen uit
Bron: Change.inc
Hanna van der Korput
25 april 2023

‘Röntgenfoto’ van groente en fruit werkt verspilling de voedselketen uit
Voedselverspilling is nog altijd een groot probleem. Nederland heeft zich gecommitteerd aan het doel van de Verenigde Naties om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen ten opzichte van 2015. In het huidige tempo wordt die mijlpaal echter niet gehaald, zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Meer en beter monitoren is noodzakelijk om voedselverspilling tegen te gaan. En dat is precies waar Snikkers met zijn bedrijf op inzet.
Houdbaarheid is onbekend
Van al het verspilde voedsel is ongeveer 40 procent groente en fruit. Dit komt door de korte en vooral variërende houdbaarheid, verklaart Snikkers. “De houdbaarheid is afhankelijk van veel zaken: de kwaliteit van het product zelf, de weersomstandigheden, het seizoen en nog veel meer. Door al deze factoren verandert de houdbaarheid steeds. Daardoor is het in de praktijk vaak gissen tot wanneer groente en fruit precies goed is.” 
Afnemers 
Veel producten hebben zoiets als een standaard houdbaarheidsdatum, zegt Snikkers. Maar daar kun je niet gek veel mee. “Je weet gemiddeld wel zo’n beetje waar je aan toe bent. Maar je kunt niet beslissen welke batch naar welke afnemer gaat. Als je als leverancier aardbeien naar supermarkten in Nederland en Engeland stuurt en je levert ook aan een bedrijf dat er smoothies van maakt, dan wil je dat de aardbeien met de kortste houdbaarheid in de smoothies belanden en niet dat die lading naar Engeland gaat. Eindigt die batch wel in Engeland en het wordt daar afgekeurd, dan krijgt de leverancier niet betaald en worden de aardbeien weggegooid. Het fruit was perfect geweest voor smoothies, maar misschien zijn de beste aardbeien inmiddels al in de blender beland”, aldus Snikkers. 
Het kan ook dat aardbeien veel langer goed blijven dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aangeeft. Snikkers: “Een teler rekent met een gemiddelde houdbaarheid van zes dagen, maar er zijn ook aardbeien die het tien of elf dagen uithouden. De werkwijze van winkels is: komt de aangegeven houdbaarheidsdatum dichtbij, dan krijgt het product een 35 procent sticker in de hoop dat mensen het alsnog kopen. Gebeurt dat niet, dan worden de aardbeien uit de winkel gehaald en weggegooid zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Er is een grote kans dat de aardbeien die het wel tien dagen uithouden en dus nog vier dagen eetbaar zijn in de prullenbak belanden. Dit soort voedselverspilling kan makkelijk worden voorkomen.”
Scanner 
Om voedselverspilling te beperken, heeft OneThird scanners ontwikkeld waarmee producten nauwkeurig worden gemeten. Snikkers: “We meten de moleculaire samenstelling van groente en fruit met licht. Je kunt het zien als een soort röntgenfoto. Die meting gaat heel snel, in slechts een paar milliseconden is het fruit gescand. Met algoritmes vertalen we de scan en de data die daaruit voortkomt naar een duidelijke boodschap. Zo weten verschillende partijen in de voedselketen precies hoeveel dagen een product nog vers is en wanneer het verouderingsproces begint.” 
Medische industrie
De technologie die wordt gebruikt om groente en fruit te meten, komt oorspronkelijk uit de medische industrie. “De mens is gebouwd uit biologisch materiaal”, verklaart Snikkers. “Een tomaat ook. Een techniek die is bewezen in de medische wereld, hebben we aangepast en weer toegepast in de voedingssector.” Hij neemt de sensor die patiënten in het ziekenhuis om hun vinger krijgen als voorbeeld. “Die registreert het zuurstofgehalte en is vergelijkbaar met de meetmethodes die wij gebruiken. Het verschil is dat wij geen zuurstof meten, maar bijvoorbeeld het watergehalte in een vrucht.”
Slimmere voedselketen
Met deze data kan de voedselketen slimmer georganiseerd worden. De informatie die de scanners genereren, is meteen beschikbaar. Telers, distributeurs en retailers kunnen hier direct hun processen op aanpassen. “Op basis van de scan kunnen telers de kwaliteit van hun producten verbeteren”, meent Snikkers. “De scan maakt inzichtelijk of fruit meer voeding, meer water of meer zonlicht nodig heeft. Omdat de informatie direct beschikbaar is, kunnen zij waar nodig de manier van telen gelijk aanpassen.”
Wanneer er meer informatie beschikbaar is over de kwaliteit van de producten, kunnen distributeurs de handel beter verdelen. Snikkers: “Distributeurs krijgen verschillende aardbeien aangeleverd van verschillende telers en van verschillende kwaliteit. Aan de andere kant zijn er ook verschillende afnemers met allemaal hun eigen eisen: de één is kritischer op kwaliteit dan de ander. Wanneer zij beter de kwaliteit snappen van de producten in hun distributiecentrum, eindigen de juiste producten op de juiste plek.”
Ook retailers hebben baat bij meer inzicht in de kwaliteit van groente en fruit. Zo kunnen supermarkten hun producten scannen en vervolgens de daadwerkelijke houdbaarheidsdatum printen op basis van het algoritme. De kans dat groente en fruit vroegtijdig wordt weggegooid, wordt kleiner.
Data delen
De data die telers, distributeurs en retailers ophalen, kan ook met elkaar gedeeld worden. Volgens Snikkers is dat gunstig. “Op het moment dat een teler een meting heeft gedaan, weet een distributeur al van welke kwaliteit de producten zijn. Ongeacht dat het misschien nog twee dagen onderweg is met de vrachtwagen. Zij kunnen daar rekening mee houden in hun verkoopplan. Is het kritische batch, dan moet het namelijk zo snel mogelijk de winkel in. Zo niet, dan is er nog genoeg tijd om de lading naar het buitenland te sturen.”Door informatie met elkaar te delen, kan worden nagegaan wat er in de gehele keten gebeurt. “Stel dat de teler een meting doet met een goed resultaat. In het distributiecentrum wordt vervolgens nog een keer gescand en daar komt een slecht resultaat uit. Dan weet je dat er tussen die twee punten iets is gebeurd. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de airco in de vrachtwagen niet goed werkt, wat een nadelig effect heeft op de houdbaarheid. Dat soort dingen kunnen worden opgehelderd, terwijl nu vaak onduidelijk blijft wat het probleem is”, aldus Snikkers.
Database 
De scanners kunnen op dit moment vier producten analyseren: tomaten, aardbeien, avocado’s en blauwe bessen. Aan het einde van dit jaar moeten dat er tien zijn. Het uitbreiden van de database kost veel tijd en geld, vertelt Snikkers. 
“Om een betrouwbaar algoritme te ontwikkelen, is een enorme hoeveelheid aan data nodig. Het kost minimaal een jaar om een product toe te voegen aan de database, omdat gegevens nodig zijn uit alle momenten van het teeltseizoen. Maar eigenlijk wil je het product in alle jaargetijden nog eens zien om nauwkeuriger te meten.” Welke producten de scanners kunnen aflezen, wordt door verschillende factoren bepaald. Snikkers: “Bij tomaten speelt het volume een belangrijke rol: dat is het meest geteelde product. Avocado’s aan de andere kant zijn dure producten. Wordt er minder verspild, is dat ook financieel gezien erg voordelig.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024