Blog

Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn

Commentaar Vrouwenpartij: na 20 jaar een grote stap voorwaarts maar een kleine stap naar het einddoel.
Een grote stap naar het einddoel is dat medicijnprijzen transparant worden gemaakt, winsten gebonden worden aan maxima en (extreem) dure behandelingen alleen volgens het ‘no cure no pay’ principe kunnen worden aangeboden.
Het einddoel, wat betreft de Vrouwenpartij, is dat het patentrecht op medicijnen wereldwijd komt te vervallen en een alternatief verdienmodel wordt geïntroduceerd. De muziek- en filmindustrie zijn in dezen voorgegaan met streamingdiensten die individuele dragers met copyright virtueel overbodig hebben gemaakt en vergoedingen transparant zijn geworden op basis van gebruik.

Ontwikkeling en productie van medicijnen
De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is duur, wordt ons al vele decennia voorgehouden. Productie is in veel gevallen ongekend goedkoop. Na het verlopen van het patent is het niet ongebruikelijk dat het medicijn 80% goedkoper wordt.
Laten we daarom kiezen voor een lumpsum vergoeding bij elk nieuw medicijn. De vergoeding wordt gebaseerd op de ontwikkelingskosten plus een redelijke winstmarge en betaald via een wereldinstituut, opgezet en gesteund door de VN.
Ontwikkeling en productie kunnen hierdoor gescheiden worden, waardoor de medicijnvoorziening wereldwijd vele malen goedkoper kan geschieden. Let wel dat het 10 jaar eerder is dan kan onder het patentrecht. Tegelijkertijd kan ook de productie van het nieuwe medicijn vrij en toegankelijk worden voor elk land.

Politieke wil
De vraag is natuurlijk waarom zo’n systeem niet al toegepast wordt? De voordelen voor de bevolking van de wereld zijn overduidelijk en niet te missen.
Het antwoord is altijd: er bestaat geen politieke wil voor.
De Vrouwenpartij is van mening: de wil hoort bij de burger te liggen en dient van de burger te komen en zeker niet van een onwillende door lobbies gedomineerde regering.
Een rechte rug en het belang van de burger op plaats 1 zetten, zijn de noodzakelijke voorwaarden die een voorgestelde transitie mogelijk maken.
Een Vrouwenpartij met een meerderheid in het parlement kan aan beide voorwaarden voldoen.
De toekomst van de wereld is aan de vrouw.

Lees hier het artikel: Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn
Bron: volkskrant.nl
Marc Peeperkorn
26 april 2023

Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn

De Europese Commissie wil farmaceutische bedrijven het gegarandeerde recht ontnemen om nieuwe geneesmiddelen tien jaar lang concurrentievrij op de Europese markt te kunnen verkopen. Volgens de Commissie blokkeert deze bescherming een goede marktwerking, waardoor miljoenen burgers verstoken zijn van medicijnen of er onnodig veel voor betalen.

‘Een historische dag voor zowel patiënten als de farmaceutische industrie’, zei Europees Commissaris Stella Kyriakides (Zorg) woensdag bij de presentatie van de Commissievoorstellen. Het is de eerste hervorming van de Europese wetgeving voor big pharma in twintig jaar. Kyriakides: ‘Straks zijn er geen eerste- en tweederangs burgers meer bij de toegang tot medicijnen.’

Commissie-vicevoorzitter Margaritis Schinas sprak over het ‘meest complexe, gevoelige en epische pakket dat we tijdens ons mandaat op het gebied van gezondheidszorg hebben voorbereid’.
Farmaceutische bedrijven dreigen zich buiten de EU te vestigen als de voorstellen worden goedgekeurd door de EU-landen en het Europees Parlement. Patiëntenorganisaties vinden juist dat de Commissie niet genoeg doorpakt.

Ongelijkheid

De Commissie stelt dat er momenteel voor geneesmiddelen – anders dan geldt voor de meeste andere producten – geen sprake is van een interne markt in Europa. Dit vloeit voort uit het feit dat zorg een nationale bevoegdheid is en leidt tot ongelijkheid.
Van de nieuwe geneesmiddelen die het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) tussen 2015 en 2017 goedkeurde, belandden er 104 op de Duitse markt, 89 op de Nederlandse, 68 op de Belgische, 24 op de Poolse en 11 op de Letse. Ook de snelheid waarmee nieuwe medicijnen beschikbaar zijn voor burgers varieert nogal: van vier maanden tot ruim twee jaar.
Door deze verschillen in regelgeving vissen nu circa 70 miljoen mensen achter het net bij de introductie van nieuwe geneesmiddelen. Om dat te veranderen wil de Commissie de wettelijke bescherming voor nieuwe geneesmiddelen aan voorwaarden verbinden. Alleen als de fabrikanten hun nieuwe medicijnen in alle EU-landen introduceren, wordt hun product tien jaar lang tegen concurrentie beschermd. Doen ze dat niet, dan zijn concurrenten na acht jaar welkom.
Zelfs dan zijn farmaceutische bedrijven in Europa beter af dan in de rest van de wereld. In de VS is de wettelijke bescherming voor veel medicijnen beperkt tot vijf jaar, in Canada tot acht jaar en in China bedraagt die zes jaar, aldus de Commissie.
De periode van wettelijke bescherming kan worden verlengd als de medicijnen gericht zijn op nog niet behandelbare ziektes (een half jaar extra bescherming), als de fabrikanten meewerken aan openbare, vergelijkbare testen (half jaar extra) of als het medicijn ook voor een andere ziekte geschikt is (een jaar extra). Voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes kan de wettelijk beschermde verkooptijd oplopen tot dertien jaar.

Antibiotica

Opvallend is het Commissievoorstel om fabrikanten met ‘vouchers’ voor extra marktbescherming aan te moedigen te investeren in het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. Fabrikanten laten die markt nu grotendeels links liggen: er valt weinig winst te behalen omdat de bestaande antibiotica goedkoop zijn.
Als gevolg van de toenemende resistentie bij mens (en dier) tegen antibiotica dreigen nieuwe epidemieën. Nu al sterven er volgens de Commissie 35 duizend mensen per jaar in Europa door resistentie tegen antibiotica.
Een farmaceut die een nieuwe versie ontwikkelt, krijgt een voucher die recht geeft op één jaar extra marktbescherming van welk medicijn dan ook. De producent mag die voucher ook verkopen. De Commissie wil daarnaast actie tegen het onnodig voorschrijven van antibiotica.

Verder bepleit de Commissie betere samenwerking tussen EMA en de nationale zorgautoriteiten om schaarste aan medicijnen te voorkomen. Dreigende tekorten moeten eerder worden gesignaleerd, de aanvoer van essentiële geneesmiddelen dient verzekerd te zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024