Blog

Waarom de BBB geen protestpartij is

Commentaar Vrouwenpartij: Roxanne van Iperen heeft altijd weer een frisse oorzaak en gevolg blik op essentiële zaken in onze maatschappij. Ook in onderstaand artikel toont ze het verschil tussen de mannenbenadering en de vrouwenvisie. Mannen staren zich dood op de vorm en vrouwen kijken alleen naar de inhoud voor oplossingen.

Alleen waarden dragen oplossingen
De vrouwenpartij ziet alle oplossingen in de toepassing van waarden (inhoud). Economie is het terrein van macht en geld die weinig met waarden te maken willen hebben. Alleen schijnwaarden worden onderschreven. De vragen zijn dan: hoe krijg je het bedrijfsleven zover om voor waarden te kiezen en hoe krijg je de politiek zover om voor waarden te kiezen.
Het bedrijfsleven valt altijd voor een tastbare visie. Zoals ‘Ga voor Groen voor een verzekerde toekomst’ met een betrouwbaar scala aan ondersteunende maatregelen en gevrijwaarde lasten. Het bedrijfsleven wil zekerheid voor de middellange en lange termijn. Op het moment dat zeker is dat niet voor Groen gaan een dure keuze is en het voortbestaan van het bedrijf of zelfs de tak van industrie bedreigt, dan wordt de Groene keuze een economisch voordelige en competitieve keuze.
De politiek heeft een enorm gat laten vallen tussen burger en de regering en de politieke partijen. Een schijnbaar onoverbrugbare kloof. Voorbeeld: nu de regering de gratis kinderopvang 2 jaar uitstelt is haar belofte om economische redenen gebroken. Geld is belangrijker dan ‘gezin met kinderen’, is opnieuw het motto van de regering. Belofte is belofte heeft weer geen waarde?

Kan BBB de kloof dichten?
Wij van de Vrouwenpartij denken dat de BBB de mogelijkheid heeft om de kloof te dichten, mits ze kiest voor waarden en zo niet in de valkuilen terecht komt waar de meeste andere partijen in belanden. BBB: zet de burger centraal omringd door waarden als eerlijkheid, betrouwbaarheid, gelijkheid en je bouwt een basis op waar mensen zich in kunnen herkennen. Je niet laten verleiden door politieke spelletjes mee te spelen en politieke leugens en politieke smoezen te verkondigen. Vertel voor welke waarden je staat en geef dat systematisch vorm en inhoud.
Een waardepartij als Partij voor de Dieren groeit gestaag op basis van waarden. Hetzelfde gebeurt met Volt als nieuwe partij van waarden. Waarden politiek is de politiek met een toekomst .

Lees hier het artikel: BBB geen protestpartij?
Bron: vn.nl
Roxane van Iperen
2 mei 2023

Waarom de BBB geen protestpartij is
Met de verkiezingszege van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart jl. koos de Nederlandse burger weer een nieuwe identiteit om zijn onvrede aan Den Haag kenbaar te maken. Althans: dat was de veelgehoorde verklaring voor de winst van de partij met één zetel in de Tweede Kamer, die vanuit het niets de grootste in de Senaat werd.
Politiek wordt momenteel vooral verklaard vanuit sociale identiteit – wit, zwart, man, vrouw, gay, hetero, boer of hipster. Sommigen zien het als de emancipatie van emancipatiebewegingen, anderen als een stok van conservatief-rechts om mee te slaan. Maar zelden gaat de discussie over wat het ook is: een rookgordijn voor economische belangen.
Een samenleving wordt vormgegeven door verschillende systemen: cultuur, religie, wetgeving, taal et cetera. Minder tastbaar is de invloed van het economische systeem, dat bepaalde waarden en gedragingen van individuen naar boven haalt of juist onderdrukt. Een belastingstelsel, bijvoorbeeld, dat arbeid veel zwaarder belast dan vermogen raakt niet alleen de portemonnee, maar ook de trots van de middenklasse. Kernwaarden als arbeidsethos, discipline en solidariteit worden bestraft, terwijl de handige belegger zijn tips in een podcast vanaf een zonnig eiland verspreidt. De boodschap: wie deelneemt en bijdraagt aan de samenleving is een sukkel; rentenieren moet je vieren.
Na ruim dertig jaar leven in een systeem dat inzet op egoïsme en een dog-eat-dog mentaliteit, is het niet vreemd dat burgers zich inmiddels in een constante staat van competitie met elkaar bevinden. Een competitie die vaak onterecht op identitaire grond wordt uitgevochten.
Een recent voorbeeld was het commentaar van staatssecretaris Van Ooijen op de overbelasting van Jeugdzorg: te veel kinderen doen een beroep op ‘lichte zorg’. Van Ooijen had het over echtscheidingen, opvoedproblemen en stressgevoeligheid. Op sociale media reageerde men voorspelbaar. ‘Verwend’, ‘genderwaanzin’, ‘identiteitscrisis’, ‘afwezige (werkende) moeders’ en ‘woke-generatie’.

Dat de winst van de agro-industrie nu wordt gezien als een zege van de ‘normale Nederlander’ is de vervolmaking van het identitaire rookgordijn.

De werkelijke reden was simpeler, maar bleef grotendeels onbenoemd: door de decentralisatie en vervolgens grootschalige privatisering van jeugdhulp is een wildgroei van commerciële partijen ontstaan die zich richten op lichte zorg, omdat daar de winst ligt. De wachtlijst voor gespecialiseerde psychische hulp is inmiddels onverantwoord lang – met hartverscheurende gevolgen.
De BBB-stem werd in de meeste commentaren gebracht als proteststem tegen Den Haag en het stikstofbeleid. De boer tegen de plucheplakker, het platteland tegen de stad, de barbecue’er tegen de klimaatdrammer, de migrant versus de ‘oorspronkelijke’ bewoner – alle platgeslagen identitaire tegenstellingen kwamen voorbij.

Zelden ging het over dertig jaar afbraak van publieke voorzieningen, een scheefgegroeid belastingstelsel en een bedrijfsleven dat de belangrijkste politieke dossiers gijzelt. Dat de winst van de agro-industrie nu wordt gezien als een zege van de ‘normale Nederlander’ is de vervolmaking van het identitaire rookgordijn. Die zege is geen protest tegen de kabinetten-Rutte, het is het product ervan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024