Commentaar Vrouwenpartij: de natuur doet er in Spanje nog een schepje bovenop met temperaturen die in april 15 graden hoger lagen dan in april vorig jaar en een droogte die al 32 maanden aanhoudt met waterreservoirs die nog maar voor de helft gevuld zijn. De VN schat dat 74% van Spanje bedreigd wordt door woestijnvorming.
Fossiel blijven subsidiëren?
Nederland ondertussen blijft 17,5 miljard per jaar aan subsidies uitgeven voor goedkoop gas en olie (zie ‘Fossiele subsidies: wat zijn het en hoe komen we er van af?) want wij worden niet bedreigd door klimaat excessen? Hoe daar naar te kijken? Spanje verandert in een woestijn maar wij moeten olie en gas door subsidies goedkoop houden om vliegen niet duurder te maken en onze industriële productie met gesubsidieerde fossiele input competitief te houden? Economie gaat altijd voor alles toch? Wat is er nodig om ons als land te bewegen drastische maatregelen te nemen? Een zeespiegel stijging van 10 centimeter per jaar? Een drooggevallen Rijn? Aanhoudende droogte, watertekorten en vervuild water uit de kraan zoals in Spanje?
De tijd dringt zoveel meer dan we denken
Wat in Spanje gebeurt kan ook ons overkomen. Die 17,5 miljard subsidies kunnen we beter besteden aan de bekende duurzame energie projecten: zonne-energie, windenergie, waterstof? Inzetten bij projecten die de CO2 uitstoot drastisch beperken zoals de ontwikkeling van origineel vlees in de vorm van kweekvlees en soortgelijke producten, verticale landbouw in de steden, circulaire landbouw, houtproductie en houtbouw? Kunnen we onze portemonnee niet meer laten meebeslissen door CO2 productie progressief te belasten en die opbrengsten gebruiken voor duurzame en klimaat-positieve initiatieven?
De consument wordt geconfronteerd met een ongekend hoge inflatie die niet gaat afnemen als de klimaatgevolgen zoals in Spanje groente en fruit nog duurder gaan maken. Dus waarom de consument niet in alles een klimaat keuze geven?
* Kweekvlees goedkoper maken dan vlees van koeien, varkens en kippen?
* Lokale groente en fruit goedkoper en BTW-vrij?
* Coöperatieve burgerboergroepen stimuleren en subsidiëren?
* Stadslandbouw in steden stimuleren door al die grasvelden vrij te geven voor het verbouwen van groente, fruit en noten?
* Gratis volkstuintjes mits gebruikt voor telen groente en fruit?
Inflatie verlagen met gratis energie
De inflatie kan sterk verlaagd worden met gratis zonne- en windenergie voor wonen en elektrisch rijden.
Progressief hogere belastingen op fossiel is de juiste stimulans voor bedrijven om over te stappen op duurzame energievormen en een alternatieve energie industrie versneld op te bouwen.
Ja, Regering, het is een kwestie van durven en doen. Niet zo moeilijk als je stopt met luisteren naar de oude lobbypraktijken. Een idee om een lobby belasting in te voeren voor fossiel lobbyen?
Lees hier het artikel: Historische droogre in Spanje heeft gevolgen voor jouw portemonnee
Bron: change.inc
Sonia Romero
4 mei 2023
Historische droogte in Spanje heeft gevolgen voor jouw portemonnee
Spanje, dat momenteel met een historische droogte wordt geconfronteerd, heeft sinds vorige week voor het eerst dit jaar met een serieuze hittegolf te maken.
De temperaturen braken verschillende records en naderden 40 graden Celsius in het zuiden van het land, met name in Murcia. Deze temperaturen waren 15 graden hoger dan normaal voor april, aldus de voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Klimatologie (Aeclim), Alberto Marti Ezpeleta.
32 maanden lang droogte
Naast deze uitzonderlijke hitte kampt het land met een droogte die al 32 maanden aanhoudt. Volgens de VN wordt 74 procent van het Spaanse grondgebied bedreigd door langdurige woestijnvorming.
In het hele land zijn de waterreservoirs op de helft van hun capaciteit. Dit verschijnsel is nog ernstiger in Catalonië, waar de reservoirs slechts voor 26 procent gevuld zijn.
Het symbool van deze droogte is het waterreservoir van Sau, dat momenteel voor slechts 6 procent gevuld is. Ook de stad Sant Romà en zijn iconische klokkentoren, die bij de bouw van het stuwmeer in de jaren zestig onder water kwamen te staan, zijn door de daling van het waterpeil weer boven water gekomen.
Droogte leidt tot prijsexplosie
De extreme droogte heeft ook gevolgen voor de voedselproductie. Spanje produceert ongeveer 25 procent van alle verse groenten en fruit in de Europese Unie, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Deze droogte zal waarschijnlijk leiden tot tekorten en een prijsexplosie voor Europese consumenten.
De waterreserves zijn zeer klein en sommige regio’s dreigen hun gewassen volledig te verliezen als er de komende weken geen regen valt. De landbouwsector, die essentieel is voor de Spaanse economie, verbruikt meer dan 80 procent van de watervoorraden van het land. Bovendien is er door de droogte een groot risico op brand, waardoor de gewassen worden bedreigd.
COAG, de belangrijkste Spaanse landbouworganisatie, heeft in april een rapport gepubliceerd waarin wordt gewaarschuwd voor onomkeerbare verliezen van meer dan 3,5 miljoen hectare gewassen als gevolg van de droogte. Zowat. 60 procent van de landbouwgrond wordt momenteel “verstikt” door het ernstige gebrek aan water.
Welke voedselproducten lopen gevaar?
Volgens COAG worden de meeste tarwe- en gerstgewassen die in de zuidelijke helft van het schiereiland worden verbouwd op dit moment als verloren beschouwd als gevolg van de droogte. Maar ook de gewassen in de noordelijke helft lopen gevaar als er niet snel regen valt. In Spanje bedraagt de gemiddelde jaarlijkse graanproductie ongeveer 20 miljoen ton, maar dit aantal zal naar verwachting dit jaar flink lager uitvallen.
Ook wintergewassen zoals knoflook en uien lopen gevaar. Er is daarnaast bezorgdheid over boomgewassen, zoals olijf-, citrus- en amandelbomen. In het geval van olijfbomen zou de droogte kunnen leiden tot een nieuw seizoen met een lage productie, waardoor de situatie nog zou verergeren en de olijfolieprijs verder zou stijgen.
Dalende productie
Juan Marín, voorzitter van de groep Proexport, die gespecialiseerd is in de productie en export van groenten en fruit, schat dat sommige producties met meer dan 40 procent zullen dalen, meldt El Pais. Hij voorspelt een nog ernstigere situatie als de langverwachte voorjaarsregens uitblijven.
Voor de Spaanse consumenten zullen deze gevolgen ook voelbaar zijn in de veeteeltsector. In sommige regio’s is de melkprijs al gestegen. En boeren zullen minder winst maken op Iberische kwaliteitsham, omdat de droogte de productie van gras en eikenhout, die als voer voor varkens worden gebruikt, heeft verminderd.