Blog

Deze ongebakken baksteen van koeienmest is sterker, goedkoper én duurzamer | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: zo kan het ook! De comeback van een eeuwenoude baksteen. Niet gebakken maar samengeperst en gedroogd in de zon. 20% sterker, 50% goedkoper en 90% CO2 reductie. Wie wil hem niet?

Wij denken dat zelf-stenen-maken een fantastisch idee is voor de doe-het-zelver die alleen een handmatig bediende hydraulische pers nodig heeft. Een goedkoop en duurzaam alternatief voor kant-en-klare bakstenen kopen. Bakstenen voor muurtjes, schuurtjes en stalletjes, tiny houses en dergelijke.

De nieuwe economie 
We leven in een economie waar de beste verdienmodellen zegevieren. Maar die verdienmodellen leggen een hoge negatieve claim op onze toekomst. De economie van de toekomst beweegt zich daarom naar circulair, naar hergebruik en naar duurzaamheid. Niet de aarde uitputten, niet de natuur vernietigen, niet wegkijken bij klimaatverandering maar werken aan en naar een nul-economie. Nul CO2 uitstoot, nul fossiele energie, nul plastics, nul PFAS, nul pesticiden, nul aanslagen op onze gezondheid en verlaging van onze levensverwachting. En voeg daaraan toe nul armoede, nul dakloosheid, nul ongelijkheid, nul geweld en bedreigingen, nul haat en discriminatie, en we bewegen ons naar een samenleving waar we al eeuwen van dromen.
Het is een kwestie van willen, van politieke wil, van burgerinitiatieven, van burgerraden, van een basisinkomen en daarmee vrijheid voor iedereen. Geen compromissen, geen besluiten die ongelijkheid in stand houden of vergroten, geen democratie waar 51% de overige 49% haar stem kan ontnemen, maar regeren op basis van centrale waarden als eenheid, harmonie en samenwerking, die voor 100% en dat is iedereen, gelden. Een samenleving die kiest voor waarden, laat uiterlijkheden achter zich en kiest voor inhoud, voor de waarden waardoor wij allen uniek zijn.
Lees hier het artikel: Deze ongebakken baksteen van koeienmest is sterker, goedkoper én duurzamer
Bron: Change.inc
Hidde Middelweerd
30 mei 2023Aardebouw bestaat al millennia en in sommige landen (zoals India en Rwanda) wordt er ook nu nog steeds veel met aarde gebouwd. Dat is niet voor niets. Yask Kulshreshtha, medeoprichter van Coolbricks en verantwoordelijk voor R&D: “Het is een eeuwenoude bouwmethode en daarom ook dubbel en dwars bewezen. Gebouwen van aarde zijn goedkoper Er zijn voorbeelden van aardebouw die al honderden jaren staan en gebouwen van meerdere verdiepingen zijn ook geen probleem. Aardemuren zorgen daarnaast voor een gezonder binnenklimaat, omdat ze in staat zijn om vocht te absorberen en de luchtvochtigheid en temperatuur in huis te reguleren.

Leren van het verleden
Voordelen genoeg dus. Wereldwijd zijn er dan ook veel voorbeelden van aardebouw te vinden, zowel eeuwenoud als nieuw. De stad Shibam in Zuid-Jemen, door Unesco benoemd tot werelderfgoed, bestaat zelfs voor het overgrote deel uit gebouwen die van leemstenen en houten steunconstructies zijn gemaakt. Sommige gebouwen reiken zelfs dertig meter hoog en staan al honderden jaren. “Zelfs delen van de Chinese muur zijn gemaakt van aarde”, zegt Emile Smeenk, medeoprichter van Coolbricks en verantwoordelijk voor innovatie. “We leunen vaak op nieuwe technieken in de bouwsector, maar dat is niet altijd beter. Er zit veel wijsheid in oude bouwtechnieken en die worden vaak onterecht terzijde geschoven.”

CO2-reductie van 90 procent

Dat is precies wat Coolbricks doet. Het Nederlands-Oegandese bedrijf ontwikkelde een baksteen gemaakt van aarde, restvezels uit de landbouwsector en verschillende extracten uit koeienmest, die als bindmiddel dienenDeze ingrediënten worden samengeperst (waarbij een handmatige, hydraulische pers al volstaat) tot baksteen en vervolgens gedroogd met de warmte van de zon. Met andere woorden: De Coolbrick hoeft niet de hoogoven in om gebakken te worden en dat scheelt ontzettend veel energiegebruik.
Om de bakstenen op elkaar te metselen, gebruikt Coolbricks specie van hetzelfde materiaal als de steen zelf en dus niet van vervuilend cement. De Coolbrick is daarnaast biologisch afbreekbaar: aan het einde van zijn levensduur kan de bouwsteen verpulverd worden en gebruikt worden als meststof in landbouw. Bij elkaar levert dat een CO2-reductie van 90 procent op ten opzichte van conventionele bakstenenCoolbricks zijn daarnaast 20 procent sterker en 50 procent goedkoper, volgens de jonge start-up. Smeenk: “De benodigde materialen (aarde, landbouwafval en mest) zijn immers ruimschoots en vaak zeer lokaal beschikbaar. Daardoor kun je de keten heel lokaal houden, wat de kosten enorm drukt. En met een simpele, handmatige hydraulische pers maak je er bakstenen van, die vervolgens in de zon gedroogd kunnen worden. Wij bouwen een huis van 30 vierkante meter voor zo’n 2.000 dollar.”

Het belang van koeienmest

Een product met veel voordelen dus, dat aan alle eisen voor een volwaardige baksteen voldoet. Daar ging veel onderzoek en ontwikkeling aan vooraf. Kulshreshtha deed vijf jaar lang fundamenteel onderzoek naar de waterbestendigheid van verschillende materialen en besloot al snel om de focus te leggen op koeienmest. Verschillende componenten van koeienmest, met name vetzuren, zijn namelijk bijzonder waterafstotend. Hij ontwikkelde een extract van meer dan honderd ingrediënten uit koeienmest, dat Coolbricks in zijn bakstenen verwerkt. Het poeder fungeert als bindmiddel. In combinatie met landbouwvezels zorgt CoolBricks ervoor dat de bakstenen zo meer waterafstotend en sterker zijn dan traditionele bakstenen.

Coolbricks in Afrika

Ongeveer anderhalf jaar geleden richtten Kulshreshtha en Smeenk gezamenlijk Coolbricks op om de innovatie naar de markt te brengen. Dat doen zij in eerste instantie in Oeganda, waar binnenkort de eerste huizen met Coolbricks gebouwd worden. De keuze voor Afrika maakten zij niet voor niets, licht Smeenk toe: “Veel problemen die mensen daar hebben, zijn financieel van aard. Dat geldt ook voor woningbouw, wat steeds lastiger wordt door de stijgende prijzen van grondstoffen. Duurzaamheid is daar dan ook een luxe, geen hoofdmotief. Maar vanwege de relatief lage kosten, biedt ons product toch toegang tot een schone, duurzame bouwoplossing.”

De perfecte biobrick

Toch hoopt Coolbricks in de toekomst ook in andere landen en werelddelen (waaronder Nederland) voet aan de grond te krijgen en projecten realiseren. Maar tot die tijd heeft de start-up nog genoeg werk te verzetten, bijvoorbeeld aan de baksteen zelf. “Uiteindelijk willen we de perfecte biologische steen, de perfecte biobrick, realiseren”, zegt Kulshreshtha. “Begrijp me niet verkeerd, ons huidige product is al goed. Maar op het gebied van waterresistentie, procesoptimalisatie en ingrediënten is nog genoeg onbenut potentieel.”
Ondertussen wil de start-up zo snel mogelijk opschalen met het product dat het nu in handen heeft. “Gewoon doen en in de praktijk brengen, want we willen hier iets groots van maken. Toegang tot een gezond, veilig en betaalbaar huis is verre van vanzelfsprekend in landen als Oeganda. Daar hopen wij verandering in te brengen, door onze circulaire innovatie voor iedereen toegankelijk te maken”, aldus Smeenk. “Over een aantal jaar hopen we duizenden huizen te hebben gebouwd en we zijn momenteel hard op zoek naar financiering om deze missie waar te maken.”

Comeback van aardebouw

Kulshreshtha en Smeenk verwachten dat aardebouw sowieso een comeback zal maken in de aankomende jaren. Sterker nog, die is al gaande. “In Europa zijn meerdere grote projecten gaande en er zijn inmiddels honderden bedrijven die erop inzetten”, zegt Kulshreshtha. “Het is een zeer milieuvriendelijke bouwmethode en steeds meer mensen herkennen dat, dus de interesse neemt toe. Het is nu nog een niche, maar ik ben hoopvol dat het op grote schaal wordt opgepikt.”

Aardebouw in Nederland?

Of aardebouw ook in Nederland een comeback maakt, is natuurlijk koffiedik kijken. Maar Smeenk verwacht van wel: “Onbekend maakt onbemind en het ontbreekt momenteel nog een beetje aan bekendheid en goede voorbeelden. Maar tegelijkertijd staan Nederlanders altijd wel open voor innovatie. Als mensen eenmaal doorhebben dat het een milieuvriendelijk materiaal is, waar je ontzettend veel mee kan, kan het snel gaan.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Is de inflatie jouw schuld?
16 januari 2025

Paus Franciscus: het is hoogste tijd om de rooms-katholieke kerk te ‘ontmannen’ | de Volkskrant
14 januari 2025

Na kweekvlees brouwen wetenschappers nu ook tomaten, koffie, katoen en hout in het lab | de Volkskrant
11 januari 2025

De koppen hadden moeten luiden: ‘Rick Nieman is een lul’ | de Volkskrant
2 januari 2025

Stop niet met VPRO Tegenlicht – Petities.nl
31 december 2024

14 jaar korter gezond
15 december 2024

Rutte in eerste NAVO-speech: ernstigste veiligheidssituatie uit mijn leven – NRC
14 december 2024

4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024

Syrische gelukzoekers?
10 december 2024

Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024

Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024

After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024

Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024

Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024