Blog

Gastouders stoppen ermee door lage uurprijs en belemmerende maatregelen – Kinderopvangtotaal

Commentaar Vrouwenpartij: het aantal gastouders is sinds 2019 afgenomen met 32%! En dat in een tijd dat de kinderopvang massaal moet worden uitgebreid, zorgt de regering er voor dat het gastouderschap gedoemd is te verdwijnen. Opvang van kinderen waarvan de ouders nachtwerk doen, wordt daarmee de nek omgedraaid.
Stel je een bedrijf voor waar in 3 jaar 32% van de werknemers ontslag neemt en niet wordt aangevuld? Of het bedrijf dat in 3 jaar 32% van de afnemers verliest. Kan zo’n bedrijf overleven? Kun je je voorstellen dat het bedrijf geen gerichte actie onderneemt om de oorzaken van het verlies te keren en de problemen op te lossen?

Te lage uurprijs en belemmerende maatregelen
Waarom nemen je werknemers ontslag? In het gastouderschap is het een achterblijvende en te lage uurprijs en vrijheidsberoving door een niet eindigende toename van beknellende regels. Beide verlagen de arbeidsvreugde en maken het werk zo onaantrekkelijk dat ander werk een goede uitkomst biedt.
We zien dezelfde problemen in de gehele werkmaatschappij. Een kwart van de werkenden had naar eigen zeggen een rotbaan waarin ze zich ongezien en onnuttig voelden. De corona epidemie werd de grote bevrijder uit die rotbanen. Opeens waren er meer vacatures dan werkzoekenden. Een betere baan met ook nog hogere verdiensten waren er voor het uitkiezen. Ook kiezen om ZZPer te worden behoorde tot de mogelijkheden.
Door die situatie moesten bedrijven zich razendsnel aanpassen om te overleven dan wel een crisis  binnen het bedrijf voorkomen. Hogere salarissen, betere arbeidsvoorwaarden, meer vrijheid, uitgebreide hulp waren de middelen.
En hoe reageert de regering en de overheid op deze vergelijkbare crisis? Niks oplossen, niks verbeteren. Gewoon op de oude voet doorgaan: alles moeilijker maken door toenemende regelgeving en vrijheidsberovende maatregelen. Dat alles moeilijker en onaantrekkelijker wordt nemen we op de koop toe?
Het resultaat bij gastouderschap is dat de gastouders massaal ontslag hebben genomen. Zonder uitgebreide afschaffing van beklemmende regels en inflatie gerelateerde verhoging van de uurprijs kan het gastouderschap in 5 jaar volledig om zeep zijn geholpen.
Is er ook aan gedacht: hoeveel regelschrijvende en controlerende ambtenaren zullen daarbij hun werk en baan verliezen?

N.B.: 2de artikel onderaan het 1ste artikel met actuele voorbeelden van het Ministerie om het gastouderschap met een scala aan eisen onaantrekkelijker, zo niet onmogelijk, te maken. Maar wil de lage uurprijs wel verhogen met 21 cent!
Onze vraag is: hoeveel is de zogenoemde kwaliteitsverbetering waard als het een verdere grote uitloop van gastouders veroorzaakt?
In vergelijking met het bedrijfsleven zijn de minister en haar ambtenaren niet te geloven slechte managers en nog slechtere psychologen. Als bedrijf is geen contact hebben met de werkelijkheid van burgers dodelijk, maar als regering is er weinig concurrentie. Fout op fout stapelen, gebrek aan visie, gebrek aan psychologisch inzicht is breed aanwezig en toegestaan in de politiek. Zouden bonussen zoals in het bedrijfsleven een idee zijn als die afgestemd worden op prestaties en successen? Echter, zo zijn ze in het bedrijfsleven ook begonnen, maar waar je nu ook bonussen krijgt als het slecht gaat met het bedrijf.

Lees hier het artikel: Gastouders stoppen ermee door lage uurprijs en belemmerende maatregelen
Bron: Kinderopvangtotaal.nl
Frida Noordzij
1 juni 2023

Gastouders stoppen ermee door lage uurprijs en belemmerende maatregelen

Het aantal kindplaatsen in de gastouderopvang neemt drastisch af. Uit cijfers van het Landelijke Register Kinderopvang blijkt dat er sinds 2019 50.000 opvangplekken verdwenen, doordat meer dan 12.000 gastouders stopten. Waarom stappen gastouders massaal uit het vak? ‘Wil gastouderopvang toekomst hebben, dan moeten beklemmende maatregelen worden afgeschaft.’
Met haar flexibele, kleinschalige en huiselijke karakter is gastouderopvang voor veel kinderen en ouders een uitkomst binnen de kinderopvang. Ook politiek gezien komt er steeds meer aandacht voor deze vorm van kinderopvang en de waarde daarvan.
Toch blijkt de gastouderopvang een ondergeschoven kindje, als je naar de aangepaste wet- en regelgeving kijkt maar ook naar de hoogte van de overheidsvergoeding (die wordt betaald middels kinderopvangtoeslag). Die is relatief laag. Waar voor de dagopvang de maximale uurprijs van de overheid op 9,12 euro staat en voor de buitenschoolse opvang 7,85 euro, is dat voor gastouderopvang slechts 6,85 euro per uur.

Toegankelijkheid behouden

Dat is de voornaamste reden die gastouders nekt om op een financieel gezonde manier hun bedrijf te runnen, zegt Gabriëlla Wijnberg van Stichting Nysa; de brancheorganisatie voor gastouders. Gabriëlla heeft met haar werk voor Nysa intensief contact met gastouders. ‘Gastouders doen er vaak alles aan om met hun uurtarief rond de maximum uurprijs van de overheid te blijven. Ze houden er rekening mee dat ouders ook nog maandelijkse kosten hebben voor het gastouderbureau; daarom gaan gastouders soms ónder de maximum uurprijs zitten. Met de stijgende energieprijzen en kosten voor eten en andere benodigdheden, hebben gastouders in 2023 hun tarieven moeten verhogen. Toch zie ik dat ze zichzelf nog liever in de vingers snijden, dan dat ze een uurtarief rekenen dat de ouders – met wie ze vaak een heel persoonlijke band hebben – niet kunnen betalen.’

2,80 per uur

Nysa maakt zich al jaren hard om de vergoeding vanuit de overheid voor gastouderopvang enigszins gelijk te trekken met de vergoeding voor dagopvang en buitenschoolse opvang. Zonder resultaat. ‘Omgerekend verdient een gastouder bruto zo’n 6 euro per kind per uur. Stel dat de gastouder zelf twee of drie kinderen heeft, dan mogen er maximaal nog drie kinderen opgevangen worden en verdient de gastouder 18 euro bruto per uur. Trek daar geld voor een pensioen uit, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en alle niet-gefactureerde uren zoals het schoonmaken van de ruimtes en het dagprogramma voorbereiden. Werkbare uren waar niks tegenover staat. Dan houd je zo’n 2,80 euro netto per uur per kind over, dus 8,40 euro netto per uur bij het opvangen van drie kinderen.’

Gastouders verlaten sector

Gabriëlla ziet dat gastouders die nu stoppen, allemaal de sector uitgaan. ‘Voorheen ging een aantal naar de kinderdagopvang of naar de bso. Dat is nu nog maar heel weinig; minder dan 1 procent. En begrijpelijk: ook daar ligt het uurloon niet hoog. Ik kende een bevlogen gastouder die vier volle dagen in de week werkte. Ze deed alles voor haar gastouderopvang. Nu is ze ergens gaan werken, waar ze met drie dagen werk meer verdient dan als gastouder. Daarnaast heeft ze al die verantwoordelijkheid niet meer, en geen bedrijf meer aan huis met alles wat daarbij komt kijken. Ik zou zeggen: je bent gek als je dat niet doet, toch?’

Versoepeling maatregelen

Gabriëlla vindt het kwalijk dat deze tak van de kinderopvangsector zo onaantrekkelijk wordt gemaakt door de relatief lage overheidsvergoeding. Maar dat is niet het enige, volgens haar. Ook zou het helpen als maatregelen worden versoepeld, net als in de kinderdagopvang en bso’s gebeurt. ‘Gastouderopvang heeft een toekomst als er een heleboel knelpunten opgelost gaan worden. Denk aan drempels voor startende gastouders, zoals de hoge leges en regelgeving rondom bestemmingsplannen. Maar kijk ook naar ruimte voor versoepeling, zoals het verruimen van de bkr van 1 op 6; laat bijvoorbeeld eigen kinderen niet of deels niet meetellen. En onlangs werd bekend dat gastouders met speeltoestellen onder het WAS vallen. Het beroep wordt er niet aantrekkelijker op gemaakt.’
Lees ookRechtbank besluit: alle speeltoestellen gastouders moeten worden gekeurd

Toekomst stelselherziening

Daarbij ziet Gabriëlla ook toekomst voor gastouders in de nieuwe stelselherziening van (bijna) gratis kinderopvang. ‘Maar daarvoor zullen veel belemmerende maatregelen moeten worden afgeschaft, willen we het vak gastouder in stand kunnen houden en zelfs een impuls geven. Als er geen gastouders meer zijn, is er geen flexibele kinderopvang meer in de avonden, weekenden, nachten. Ouders in de zorg, brandweer en politie kunnen dan geen wisseldiensten meer draaien, met alle gevolgen van dien. Tekorten in deze sectoren kunnen daardoor toenemen. Laten we deze ouders aan het werk houden en het vak gastouder een flinke impuls geven om het tij te keren.’
Gastouderopvang of kinderdagverblijf? Deze pedagogisch professionals maakten een switch

Het aantal gastouders in Nederland neemt al jaren af. Waren er in 2019 nog 27.881 gastouders, nu zijn dat er 18.977. KinderopvangTotaal vroeg pedagogisch professionals waarom zij wel of juist niet meer voor het vak van gastouder kozen. Pedagogisch medewerkers en gastouders reageerden massaal.


Lees hier het artikel: Kwaliteitseisen gastouderopvang verder aangescherpt
Frida Noordzij

Kwaliteitseisen gastouderopvang verder aangescherpt
Minister Karien van Gennip (SZW) wil de kwaliteit van gastouderopvang landelijk gelijktrekken. Daarom wil zij extra kwaliteitseisen in de wet vastleggen, zoals een pedagogisch werkplan, permanente educatie en een achterwacht voor alle gastouders.
Dat schrijft Van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel de minister in haar brief benadrukt dat de kwaliteit van gastouderopvang in Nederland over het algemeen goed is, is er bij 1 op de 5 gastouders sprake van ‘lage, of zeer lage, pedagogische kwaliteit’. Daardoor worden kinderen in beperkte mate gestimuleerd in hun ontwikkeling. Om de verschillen tussen gastouders te verkleinen, wil de minister dat er aanvullende kwaliteitseisen komen.

Om welke eisen gaat het?
De maatregelen in het kort:
1. Pedagogische coaching door het gastouderbureau wordt een verplicht deel van de begeleiding aan de gastouder
2. Het gastouderbureau dient over pedagogische expertise te beschikken op hbo werk- en denkniveau
3. De vier pedagogische basisdoelen worden in de Wet kinderopvang opgenomen in een definitie van “verantwoorde gastouderopvang”
4. Een gastouder mag maximaal door 2 gastouderbureaus bemiddeld worden
5. In de opleiding voor startende gastouders wordt een module over pedagogiek opgenomen
6. Permanente educatie voor gastouders wordt verplicht
7. Iedere gastouder dient over een pedagogisch werkplan te beschikken waarbij aandacht wordt besteed aan het volgen van de ontwikkeling van het kind
8. Iedere gastouder dient verplicht over een achterwacht te beschikken die, in het geval van calamiteiten, binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn.
Bron: Nysa

‘Flinke ommezwaai’

‘Ik begrijp goed dat dit voor sommige gastouderbureaus en gastouders een flinke ommezwaai betekent, maar uiteindelijk zorgt dit voor betere kwaliteit van de opvang voor kinderen’, aldus Van Gennip.
Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders, verwacht dat de impact van de nieuwe kwaliteitseisen in de praktijk mee zal vallen. Wel had zij het maximaal aantal gastouderbureaus liever op 3 gezien in plaats van 2, maar mogelijk komt er een uitwijkmogelijkheid van deze regel als de toegankelijkheid van de gastouderopvang hierdoor te veel beperkt wordt.

Overgangstermijn

Van Gennip overweegt een overgangstermijn voor gastouderbureaus en gastouders om hen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het invoeren van de maatregelen. Daarnaast wordt de maximum uurprijs voor gastouderopvang per 2025 met 21 eurocent verhoogd.
Aanpassing Wet kinderopvang
Voor een aantal maatregelen moet de Wet kinderopvang worden aangepast. De internetconsultatie daarvoor gaat volgende week online. Iedereen die dat wil kan via die weg zijn of haar mening delen. Minister Van Gennip streeft ernaar om begin 2024 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden en de wijzigingen per 2025 in te laten gaan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024