Commentaar Vrouwenpartij: 80 dure en bijzonder dure nieuwe kankermedicijnen in 30 jaar op de markt gebracht maar overlevingskans en overlevingstijd bij uitzaaiingen nauwelijks toegenomen.
De Vrouwenpartij is zeer tegen het geven van valse hoop aan zeer kwetsbare patiënten en stelt de volgende regels voor:
– (zeer) dure nieuwe kankermedicijnen dienen te vallen onder de regel: no cure no pay (omdat het bij extreem dure medicijnen altijd gaat om een beperkt aantal patiënten per jaar is een monitor systeem eenvoudig in te stellen)
– het toedienen van kankermedicijnen gaat vrijwel altijd samen met ernstige bijwerkingen, waardoor overleven voor velen een lijdensweg kan worden. Kankermedicijnen die een leven korter dan 1 jaar verlengen dienen niet te worden toegelaten
– na 5 jaar dienen dure medicijnen een herwaardering te krijgen op basis van genezingspercentage en bijwerkingen, en bij resultaten onder de top, van de markt gehaald
– de EU dient te dure kankermedicijnen niet toe te laten
– de EU dient dure medicijnen die niet aantoonbaar minimaal 10% beter zijn dan het beste bestaande medicijn niet toe te laten
– bestaande medicijnen herpatenteren dient verboden te worden (herpatenteren wordt gebruikt om het verdienmodel op een medicijn in stand te houden/te verlengen).
Onethisch opererende farmaceutische bedrijven
1. De farmaceutische industrie maakt veelvuldig misbruik van onze angst voor de dood. De Vrouwenpartij vindt dit ethisch niet toelaatbaar.
2. De te dure medicijnen zijn een aanslag op het budget van de algemene gezondheidszorg en maken de gezondheidszorg onnodig duurder. Hetzelfde geld kan vele malen beter besteed worden.
3. De megawinsten van de farmaceutische bedrijven verdwijnen grotendeels in de zakken van aandeelhouders en bestuurders en staan in schrille tegenstelling tot het aloude argument dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in gevaar komt als prijzen voor medicijnen of winsten beperkt worden.
Angst voor de dood en reïncarnatie
Onze angst voor de dood zorgt er voor dat velen alles accepteren ten dienste van uitstel. Kosten nog moeite moeten gespaard worden om ons leven iets te verlengen.
En aan de andere kant van het spectrum zien we medisch specialisten die ons tegen onze eigen zin in, in leven proberen te houden.
Een derde van de Nederlandse bevolking gelooft in reïncarnatie. Zou het niet veel beter zijn dat er op 2 verschillende wijzen naar de dood wordt gekeken? Mensen die in reïncarnatie geloven zijn veel minder bang voor de dood en kunnen de dood veel beter accepteren. De dood is voor hen niet het einde van alles, maar een stap naar een volgend leven. Dood gaan is voor hen geen ramp, niet iets wat zo lang als mogelijk uitgesteld moet worden, maar is een onderdeel van het leven.
Kunnen we deze mensen niet veel meer zeggenschap geven over hun eigen dood(gaan)? Zoals mensen nu chemokuren kunnen weigeren? Een voorbeeld: niet reanimeren als ik in het ziekenhuis lig, want grijp niet in als mijn eigen ziel heeft besloten te vertrekken. Of: niet met van alles proberen me in leven te houden als mijn lichaam en ziel er mee op willen houden. De eigen keuze voor laten gaan dient te staan boven de plicht van de specialist je in leven te houden.
Onze traditionele zienswijze op leven en dood is gebaseerd op de eeuwenoude Christelijke Leer die al vrij lang door een minderheid van de bevolking aangehangen wordt. Een moderne en breedgedragen herijking is van deze tijd en geen overbodige luxe.
N.B.: voor de Vrouwenpartij geldt hetzelfde voor de keuze om weinig-levensvatbare of zwaar gehandicapte babies op alle mogelijke manieren in leven te houden. De stem en keuze van de ouders dient redelijkerwijs zwaarder te wegen dan die van de specialist.
Lees hier het artikel: Veel nieuwe, dure kankermedicijnen
Veel nieuwe, dure kankermedicijnen
Bron: – ABCGezondheid.be
31 mei 2023
De ‘kankerwetenschap’ zwaait regelmatig met de slogan ‘zoveel verbeterde overlevingskansen voor kankerpatiënten’. De voorbije decennia kwamen er tientallen nieuwe, superdure chemotherapeutica op de markt. Maar hoe zit het met de resultaten daarvan? Een grote studie vergeleek de overlevingskansen van nu, met die van 25 jaar geleden…
Voor sommige kankersoorten is de overleving inderdaad verbeterd, maar het probleem is dat er bij de diagnose vaak al uitzaaiingen (metastasen) zijn (1/5). En bij gemetastaseerde kanker blijkt de overleving op 30 jaar nauwelijks verbeterd, op enkele uitzonderingen na (o.a. gastro-intestinale kankers, neuro-endocrine tumoren, melanoom, borst-, schildklier-, teelbal- en prostaatkanker.). Maar bij vele andere is er -bij metastasering- nauwelijks een verbetering van de levensduur, ondanks de ’80 nieuwste kankermedicijnen’.
“Hoewel de introductie van nieuwe medicijnen waarschijnlijk bijdroeg aan sommige van de waargenomen overlevingstoenames, bleken ze niet samen te hangen met het aantal nieuwe medicijnen dat werd goedgekeurd.”
De prijzen stijgen wel astronomisch.
“In afwachting van betere behandelopties, roepen wij op voor betere preventieve maatregelen en vroege detectie, om het aantal gemetastaseerde kankers terug te dringen.”