Blog

Lokaal én gifvrij: doe je boodschappen bij deze natuurboerderijen – MaatschapWij

Commentaar Vrouwenpartij: wij schrijven regelmatig over eigen biologisch voedsel lokaal kweken en verbouwen zonder gebruik van landbouwvergif en kunstmest.
Het onderstaande artikel van MaatschapWij geeft een voortreffelijk overzicht per provincie van boerderijwinkels, coöperatieve en collectieve initiatieven, tuinderijen, zelfpluktuinen, voedselbossen, en aansluitend ook van landelijke initiatieven. En overal met een link naar elk project.

Gezonde voeding is de toekomst
Het overzicht laat zien dat gezonde voeding de toekomst heeft. Het idee en het geloof dat biologisch geteeld voedsel dezelfde waarde heeft als geteelde gewassen met pesticiden en kunstmest is lang en succesvol verspreid, maar het geloof dat landbouwvergiften niet schadelijk zijn voor onze gezondheid, ons milieu en onze natuur wordt nu massaal achtergelaten. Het geloof en het vertrouwen dat we hadden in wat de overheid ons voorspiegelde is zover geërodeerd dat we beseffen dat wijzelf de toekomst vorm moeten geven. Wij de consumenten moeten zoveel als mogelijk druk zetten op de grote bedrijven (Unilever, AH, Jumbo etc) om voor duurzame en biologische producten te kiezen en dat zij zelf vragen om een suikertax.
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst op de midden- en langetermijn schadelijkheid voor ons lichaam van supergeraffineerd voedsel en verhoogde waarden van pesticiden in ons bloed. Daar komt bij dat ons drinkwater zwaar verontreinigd blijkt met pesticiden, microplastics, PFAS verbindingen en medicijnresten en de luchtverontreiniging in steden ons jaren korter laat leven.
Het is echt tijd om te kiezen. Wij kunnen niet wachten op regering, overheid en de grote bedrijven en over 10 jaar de jammerlijke rekening gepresenteerd krijgen qua gezondheid. Hoeveel meer gaat het ons kosten als we nu niet het roer in eigen handen nemen? Er zijn veel te veel gevaren waar we nauwelijks controle over hebben zoals epidemieën, economische factoren als inflatie, beurschaos, of klimaatrampen als verdroging, verlies aan ecodiversiteit en misschien wel de nieuwe actualiteit: het gevaar van AI (kunstmatige intelligentie).

Energie en voedsel in eigen handen
In eigen handen nemen:
– binnen een paar jaar kunnen we onze energiekosten met minimaal 80% verlagen
– binnen een paar jaar kunnen we voor 80% gezond voedsel zorgen door het zelf te (laten) verbouwen
– binnen een paar jaar kunnen we allemaal elektrisch rijden
– binnen een paar jaar zal ons onderwijs door AI getransformeerd zijn
– binnen een paar jaar zal een universeel basisinkomen onontkoombaar worden
– binnen een paar jaar kan weinig nog verborgen blijven?

Lees hier het artikel: Lokaal én gifvrij: doe je boodschappen bij deze natuurboerderijen
Bron: maatschapwij.nu
Nadine Maarhuis
30 mei 2023

MaatschapWij: Lokaal én gifvrij: doe je boodschappen bij deze natuurboerderijen

Lokaal en gifvrij voedsel is gezonder voor de bodem, de boer én de burger. Bovendien geeft het voldoening om je boodschappen bij een ecologische voedselproducent te doen. Maar waar liggen deze natuurboerderijen? In dit artikel vind je een overzicht. 
Biologische en biodynamische boerderijen, voedselbossen, tuinders die kiezen voor permacultuur, regeneratieve boeren en Community Supported Agriculture (CSA) tuinderijen: in dit artikel vind je ze allemaal. Want alhoewel deze boerderijen op bepaalde vlakken van elkaar verschillen, hebben ze vooral erg veel gemeen: ze zorgen goed voor mens, dier en planeet.
Dit betekent dat alle boeren, tuinders en andere voedselproducenten in onderstaande lijst:

Géén gebruik maken van landbouwgif of kunstmest
Kiezen voor biodiversiteit, in plaats van monoculturen en megastallen
Hun bodem niet uitputten, maar gezonder en vruchtbaarder maken

Voor de lokale markt produceren

Oftewel, deze voedselproducenten stellen de gezondheid van al het leven centraal. En dus kun je er met een gerust hart boodschappen doen.
Om het geheel wat overzichtelijker te maken, is de lijst opgedeeld in provincies. Onderaan vind je tevens een lijst met landelijke initiatieven. Mis je nog een lokale en gifvrije boer, tuinder of voedselproducent? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.
Noord-Holland

In de boerderijwinkel van De Lepelaar – een biologisch-dynamische boerderij in Sint-Maarten – kun je terecht voor groenten, brood, zuivel, fruit, kruiden en moestuinplantjes.
Aan de rand van Amsterdam vind je De Stadsgroenteboer: een CSA-boerderij met biologische groenten en kruiden.
Vlak naast deze boerderij ligt CSA Groenhartig: een tuinderij waar je terechtkunt voor onbespoten groenten, kruiden, eetbare bloemen en fruit.
Op Texel vind je Novalishoeve: een biologisch-dynamische boerderij met een eigen boerderijwinkel, waar je groenten, melk in glazen flessen, yoghurt, kwark, kruidenthee, vlees en brood kunt krijgen.
De Haarlemse biologische CSA Wij Telen Groente heeft twee locaties: een kas in Haarlem-Noord en een stuk land in Haarlem-Zuidwest.
Bij zuivel-collectief More Than Milk Amsterdam kun je terecht voor biologische zuivel van boerderijen die vlakbij de hoofdstad liggen.
Bij CSA Beemstergaard in Zuidoostbeemster wordt al meer dan een kwart eeuw biologisch-dynamisch gewerkt. Je vindt er groente, fruit en eieren.
In Hilversum haal je regeneratieve groenten en eieren bij natuurboerderij KipEigen.
Bij de Amsterdamse CSA Pluk! Groenten van West kun je jouw eigen biologische groenten, kruiden en bloemen oogsten.

In Vreeland vind je Onze Groenteboer: een regeneratieve CSA waar je terechtkunt voor een groentepakket, dat je in Amsterdam, Abcoude of Vreeland kunt afhalen.

Utrecht

De Hondspol is een biologisch-dynamische zorgboerderij met een eigen boerderijwinkel vol zuivel, kaas, eieren, vlees, groenten en huisgemaakte pesto’s, diksap en sauzen.
Net boven de stad Utrecht vind je Tuin Kansrijk: een biologische zelfpluktuin waarvan je lid kunt worden.
In de winkel van de biologisch-dynamische boerderij Het Derde Erf – gelegen in Soest – kun je terecht voor melk, eieren, vlees en groenten.
In Haarzuilens ligt Moestuin de Haar: een zelfoogsttuin van 1,5 hectare gelegen op de oude gronden van Kasteel de Haar.
Herenboerderij Nieuw Bureveld is een kleinschalig gemengd boerenbedrijf dat gifvrij en natuurinclusief te werk gaat. Je vindt deze coöperatieve boerderij in De Bilt.
Vers aan de Vecht is een biologische pluktuin in Weesp waar je als lid zelf verse groenten mag komen oogsten.
In Langbroek vind je Elegast Cider, die van onbespoten appels uit waardevolle boomgaarden natuurcider maakt.
Op de grens van Hilversum en Loosdrecht ligt CSA LandinZicht: alles is hier biologisch en je mag er zelf komen oogsten.
Schevichoven is een regeneratieve boerderij in Leersum die wil laten zien dat ecologisch en financieel gezond boeren prima samengaan.

In Driebergen vind je de Tuinen van Kraaybeekerhof: een biologisch-dynamische CSA waar je groenten, fruit en kruiden kunt krijgen.

Zuid-Holland

In het centrum van Leiden vind je OOGST: een zelfbedieningswinkel vol groente, fruit, granen, bonen, aardappelen, honing, eieren, zuivel en vlees. Alles is lokaal en biologisch (en vaak ook regeneratief).
Op verschillende plekken in Den Haag kun je een pakket ophalen van Lekkernassûh, vol onverpakt, onbespoten, lokaal en betaalbaar voedsel.
Boerderij De Eenzaamheid maakt al zes generaties lang kaas op een eiland in Warmond. Inmiddels kiest het biologische bedrijf ook voor regeneratieve landbouwtechnieken.
Vlakbij Zoetermeer ligt Voedselbos Benthuizen: een voedselbos van 1,2 hectare waar je – als vriend van het voedselbos – het hele jaar welkom bent om groenten, kruiden, eetbare bloemen, fruit, noten, zaden en paddenstoelen te komen oogsten.
Het Zoete Land in Leiden is een biologisch-dynamische CSA waar je oogstdeelnemer en bloemenplukker kunt worden.
In Hoogmade ligt Boerderij Buitenverwachting: een biologische melkveehouderij en kaasmakerij waar biodiversiteit centraal staat.
Aan de rand van Voorhout zit CSA Elsgeesterhof, waar je als lid zelf biologische groenten en bloemen mag komen oogsten.
Kaasboerderij Noorderlicht is dé plek voor biologisch-dynamische kaas in Noordeloos.
Bij CSA Bij Mei in Zoeterwoude oogst je zelf je eigen groenten en bloemen.
Voor druiven, druivensap en jams moet je bij de biologisch-dynamische druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn zijn.
In Nieuwerkerk aan den IJssel vind je CSA Weidetuin, waar je terechtkunt voor een groenteabonnement.

Bij de regeneratieve CSA Engelhof – een boerderij die ligt in Middelharnis – vind je groentepakketten.

Flevoland

Al meer dan veertig jaar gaat De Zonnehoeve in Zeewolde biologisch-dynamisch te werk. Via Hofweb én in hun eigen boerderijwinkel kun je hun producten krijgen.
De Stek is een biologisch-dynamische tuinderij in Lelystad, waar je terechtkunt voor groente, peulvruchten en fruit.
In Almere vind je De Stadsboerderij: een biologisch-dynamisch bedrijf met akkerbouw, groenteteelt en zuivel.
Ook in Almere: CSA Tuin Moes, waar je zelf onbespoten groenten en bloemen mag komen oogsten.

Voor biologische pannenkoekenmix van spelt of tarwe, biologische broodbakmixen en speciaalbiertjes – allemaal gemaakt van ingrediënten uit de Flevopolder – moet je bij Zonnespelt zijn.

Overijssel

In Haaksbergen vind je Noaberboeren: een biologische boerderij waar leden onder begeleiding van een professionele boer hun eigen voedsel kunnen produceren. Naast vijftig verschillende soorten groenten vind je er ook eieren.
Met Natuur Mee ligt ook in Haaksbergen: een regeneratieve boerderij waar de dieren grazen op kruidenrijk grasland. Je kunt er terecht voor vlees en eieren.
In Enschede vind je Herenboerderij Usseler Es: een kleinschalig gemengd en natuurinclusief bedrijf voor en door de lokale gemeenschap.
Net buiten Deventer ligt Ulebelt, waar je elke woensdagmiddag op het erf van de boerderij biologische groenten en bloemen kunt krijgen.
Bij akkerbouwbedrijf Zenderense Es in Borne vind je biologische streekproducten, zoals Oer-Hollandse quinoa, koolzaadolie, bier, speltbloem, havermout en pasta.
Vlakbij Zwolle ligt Tuinderij de Spoolderberg: een CSA waar tientallen soorten groenten, kruiden en fruit worden geteeld en waar leden zelf mogen oogsten.
Biologische groenten direct van het land aan de rand van Stadshagen en Zwolle, die vind je bij CSA De Warmoezerij.

De Zonnehorst is een biologisch-dynamische boerderij in Punthorst met een eigen boerderij- én online winkel, vol groente, fruit, zuivel, kaas, eieren, sappen en meer.

Gelderland

In Malden kun je bij boerderij Bodemzicht terecht voor regeneratieve groenten, kruiden, eetbare bloemen en eieren.
Streekwaar is een collectief van voedselproducenten rondom Wageningen, die allemaal werken volgens biologische richtlijnen. Je kunt hun groente, kaas, vlees, sap, taartjes, honing en kombucha elke zaterdag afhalen tijdens de Streekmarkt op het Raadhuisplein in Wageningen. Ook zijn er andere verkooppunten.
In Malden en de Ooij vind je Gelukkige Groentes: een CSA die bestaat uit twee pluktuinen met tientallen verschillende groentes.
Landgoed Velhorst is een biologisch en natuurinclusief gemengd bedrijf waar je terechtkunt voor groenten, granen, kruiden, vlees, olie, aardappelen en bier.
Het Heerlijke Land is een zelfoogst-tuin vol seizoensgroenten aan de rand van Nijmegen waar je oogst-deelnemer kunt worden.
Agro-ecologisch akkerbouwbedrijf Graangeluk in Renkum zaait haar akkers in met Nederlandse oergranen en maakt er vervolgens ambachtelijk streekbrood en natuurbier van.
Ook Bakkerij Driekant in Zutphen is een aanrader. Dit bedrijf is namelijk niet alleen lokaal, ambachtelijk en biologisch, maar ook sociaal.
Vlakbij Deventer vind je Tuinderij De Veldhof: een permacultuur-CSA met groenten, kruiden en fruit.
Woon je in de buurt van Empe? Dan moet je bij Erve Kiekebos zijn: een regeneratieve gemeenschapsboerderij waar je zowel oogstdeelnemer als mede-eigenaar kunt worden.
Bij CSA de Wilde Peen in Ede ben je welkom om zelf onbespoten groenten te komen oogsten.
Burgerboerderij de Patrijs produceert naast peulvruchten, groente en granen ook zuivel en kaas. Je kunt hun onbespoten producten ophalen in Eefde, Vorden, Zutphen en Lochem, waar de boerderij vers-lokalen heeft.
In Weurt vind je CSA De Waalgaard, inclusief voedselbos en biologische moestuin, waar je zelf mag komen oogsten.
Op zoek naar cider van een ambachtelijke en gifvrije coöperatie? Dan zit je goed bij De Fruitmotor in Culemborg.
In Nijmegen-West kun je lid worden van Eet Meerbosch: een gifvrije zelfoogsttuinderij die groente voor zo’n 250 mensen produceert.
Via Lekker Lokaal kun je een kistje vol biologische producten bestellen van Nijmeegse boeren en bakkers.

In Beuningen ligt CSA Planeet, een zelfoogst-tuin waar de Aarde centraal staat.

Zeeland

Loverendale Ter Linde is een biologisch-dynamisch boerenbedrijf dat groente en fruit verbouwd en een kleine veestapel heeft. In hun biologische boerderijwinkel kun je al je dagelijkse boodschappen doen. Ook hebben ze een bio-bakkerij voor dagelijks vers brood en een melktap.
Gelegen in het gelijknamige Zeeuws-Vlaamse dorpje Groede vind je CSA Tuinen van Groede, waar je als oogst-deelnemer allerlei groentes mag komen oogsten.

Tuinderij Plantalia is een zelfoogst- en pluktuin, gelegen tussen Middelburg en Ritthem.

Groningen

In de erfwinkel van bio-boerderij Landleven – gelegen in Onstwedde – vind je biologische kaas, rauwe melk, vlees van dubbeldoelkoeien en zelf geteelde aardappelen. Ook liggen er producten van andere biologische voedselproducenten uit de regio, zoals groenten, eieren, honing, thee, brood en sappen.
Bij ’t Plukgeluk in Bedum kun je in het weekend zelf biologisch geteelde groenten, fruit, bloemen en kruiden komen plukken en oogsten.
Woon je in de buurt van Hornhuizen? Met hun elektrische bakfiets bezorgt de regeneratieve en biologisch-dynamische boerderij Horaholm wortelen en aardappelen aan huis.
In Haren vind je de biologische CSA Zelfoogsttuin, waar je – de naam zegt het al – zelf onbespoten groenten, kruiden en bloemen mag komen oogsten.
De Eemstuin in Uithuizermeeden is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf van 1,2 hectare waar groenten worden geteeld.
Tuinderij Klein Alma is een onbespoten zelfpluktuin aan de rand van Bedum waar je kunt kiezen: een groentepakket óf zelf oogsten.
In Sellingen vind je De Woeste Grond, waar je terechtkunt voor grasgevoerd en biologisch natuurvlees.
Ook in Sellingen: Heerlijk Westerwolds Land, een educatief agroforestry-project waar ‘gezondheidswaarde per hectare’ de rode draad vormt. Hier kun je zien, voelen, beleven en proeven wat agroforestry en permacultuur voor de gezondheid van ons voedsel kunnen doen.

Aan de Wolddijk in Oosterdijkshoorn ligt zelfoogst-tuin Ten Boer, vol onbespoten groentes.

Friesland

CSA Ús Hôf werkt op basis van de permacultuur. Elke week mag je zelf komen oogsten, wanneer het jou uitkomt. Als je daarvoor geen tijd hebt, kun je ook kiezen voor een groentetas die je kunt ophalen in Sibrandabuorren, Sneek of Bolsward.
In Sibrandabuorren vind je voedselcoöperatie Ús Iten, waar je biologische en lokale producten (onder meer die van Ús Hôf) kunt krijgen. Je kunt ook online bestellen.
Bij de biologisch-dynamische boerderij Boer Brunia in Raerd kun je elke zaterdag terecht voor vlees en melk van grasgevoerde dieren.
In Sondel vind je Graasboerderij: een biologische boerderij met een boerderijwinkel vol kaas, melk, kefir, eieren en grasgevoerd vlees.
Voor plantaardige producten moet je bij Waldfarming in Jistrum zijn. Daar vind je de lekkerste bonen, erwten, peulvruchten en granen.

In Woudsend vind je Mole ’t Lam, waar van biologisch graan uit Friesland, Groningen en de Noordoostpolder meel, bloem, ontbijtvlokken en andere lekkernijen worden gemaakt.

Drenthe

Bij De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen kun je terecht voor biologische groenten, aardappelen, fruit, bloemen en wilde kruiden.
CSA Tuin voor Zwaantje is een onbespoten zelfpluktuin die werkt op basis van vertrouwen. Elke week mag je zoveel komen oogsten als je wil. Het idee is dat je niet te veel of te weinig oogst, maar precies meeneemt wat je nodig hebt, zodat er voor iedereen genoeg is.
In Hooghalen vind je biologisch-dynamische eieren bij boerderij Dennenhoeve.
Bij Natuurboerderij Eytemaheert in Roderwolde vind je vlees en kaas van grasgevoerde dubbeldoelkoeien die het grootste deel van het jaar buiten leven.
Camelina Sativa – een plant uit de kruisbloemenfamilie – is een vergeten gewas, dat zorgt voor een gezonde bodem en meer biodiversiteit. Daarom maakt Kairos er in Zuidwolde met behulp van regeneratieve landbouw heerlijke en voedzame olie van.
Herenboerderij Hof van Rhee is een kleinschalige coöperatieve boerderij in de buurt van Assen, die in eigendom is van ongeveer 240 huishoudens uit de omgeving, en tientallen soorten groenten, fruit, aardappelen, vlees en eieren voortbrengt.

In Benneveld vind je Mooyland Cider: een ambachtelijk bedrijf dat van appels en peren uit Drentse boomgaarden cider maakt.

Noord-Brabant

Tuinderij de Guit is een biologisch-dynamische tuinderij. Als abonnee ontvang je wekelijks een tas verse seizoensgroenten, die je kunt ophalen in Vught, Den Bosch, Maaspoort, Empel, Rosmalen, Berlicum, Oisterwijk, Helvoirt en Berkel Enschot. Op zaterdag is hun boerderijwinkel in Vught geopend, waar je naast verse groente ook fruit, zuivel en vlees kunt krijgen.
In Den Bosch vind je stadslandbouwinitiatief De Graafse Akker. Als ‘makker van de akker’ kun je komen oogsten, meehelpen en meebeslissen.
Bij Tuinderij Geworteld – gelegen in Bruchem – kun je het hele jaar door biologische én met de hand geteelde groenten en kruiden komen oogsten.
Vlakbij Breda vind je CSA Wortels: een zelfoogst-tuinderij met een grote diversiteit aan seizoensgroenten.
Tuinderij De Vitale Aarde is een permacultuurtuin met een eigen winkel in Den Bosch, waar je zowel groentepakketten als losse groenten en fruit kunt krijgen.

Pluck van het veld is een zelfoogsttuin net onder Den Bosch, die kiest voor regeneratieve landbouwtechnieken.

Limburg

In Baexem vind je Leuker1818: een voormalig melkveebedrijf dat helemaal is omgeschakeld naar agroforestry. Je vindt hier niet alleen lokale regeneratieve producten, maar kunt er ook overnachten.
Woon je in Maastricht en wil je een CSA uitproberen? Bij Locotuinen kun je kiezen tussen een groente-, bloemen- of proefabonnement.
Bij de coöperatieve supermarkt Gedeelde Weelde – ook in Maastricht – vind je een rijkdom aan lokale en biologische producten.
In het hart van Sittard-Geleen ligt de coöperatieve tuinderij Harteveldt. De leden delen met elkaar zowel de kosten als alle producten die van het land komen.

Herenboeren Land van Weert is een coöperatieve en natuurinclusieve boerderij die in handen is van inwoners uit de regio. Ook jij kunt lid worden.

Landelijke initiatieven

Op de kaart van We Are the Regeneration vind je regeneratieve boerderijen en tuinderijen.
Land van Ons maakt landbouwgrond vrij uit de economie zodat ecologische pachters rendabel kunnen boeren. Ze hebben een webshop vol producten uit de korte keten.
Demeter heeft biologisch-dynamische boerderijen in heel Nederland verzameld.
Via Herenboeren vind je talloze natuurinclusieve boerderijen waarvan je lid kunt worden.
Op CSA Netwerk vind je CSA’s waarvan je lid kunt worden. Er is ook een Belgische website.
Check ook de boeren die aangesloten zijn bij Caring Farmers.
Lokale en ambachtelijke kaas vind je bij Eerlijke Kaas: een stichting die boeren helpt om de overstap te maken naar minder dieren.
Op Mooi Eten uit de Lokale Keten verzamelt onze ambassadeur Rineke Dijkinga lokale parels.
Ken je Hofweb al? Daarop vind je een heleboel lokale producten (vooral groente en fruit) die rechtstreeks bij de lokale bioboer vandaan komen.
Bij Ekoto vind je granen, zaden, peulvruchten en meer.
Ook bij De Streekboer vind je biologische lokale producten.
Wilder Land maakt oer-Hollandse kruidenthee die inheemse biodiversiteit herstelt. Sinds kort hebben ze ook andere producten, zoals kombucha, bier, siroop en pasta.
Ook met een abonnement op een lokaal voedselpakket – bijvoorbeeld via Boerschappen of Boeren & Buren – zit je goed.

Aan de slag met je eigen moestuin? Voor biologische zaden en planten moet je bij Cruydt-HoeckDe Bolster en Sprinklr zijn.

Binnenkort starten we met de campagne ‘Eet Lokaal’ om van lokaal en gifvrij voedsel de norm te maken. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024