Commentaar Vrouwenpartij: Nederland wil de Europese Natuurherstelwet aanpassen: De natuur in Natura 2000-gebieden mag wel verslechteren, alleen niet significant. Een Nederlands geitenpaadje voor de Christelijke EU landen.
Het wrange is dat de Christelijke partijen (de partijen van en voor de boeren, waaronder het CDA) de wet willen tegenhouden of op z’n minst willen afzwakken, terwijl 60 grote Europese bedrijven waaronder Nestlé, Coca Cola, Unilever, H&M en IKEA waarschuwen voor het gevaar dat ineenstorting van ecosystemen en klimaatveranderingen een grote afname van het boerenlandbouwarsenaal tot gevolg gaat hebben.* De grote bedrijven proberen de boerenbedrijven te redden, terwijl de partijen van de boeren, deze boeren zonder het te beseffen de afgrond induwen. Ook hier zien we weer dat politiek doorspekt is met onwetendheid en een totaal gebrek aan visie. En laten we niet vergeten de macht en invloed van de anti-lobby van de boerengrootbedrijven die ons miljarden aan schade gaat brengen.
Interessant is dat deze grote bedrijven lang natuurverduurzaming hebben tegengewerkt, maar nu toch tot het besef en het inzicht zijn gekomen dat ze daarmee in hun eigen vingers sneden. Ook zij worden in het hart van hun bestaan bedreigd door verlies aan ecodiversiteit en klimaatveranderingen. Het feit dat het zo’n uitgebreid scala aan verschillende soorten bedrijven betreft, geeft aan hoe zeer die realisatie bij hen allen is doorgedrongen. Een noodkreet: nu, nu, nu!?
De gevolgen van het kortetermijndenken
Kortetermijndenken is zeker nu funest voor planeet aarde. Kortetermijndenken versnelt de mate waarin onze aarde uit evenwicht wordt gebracht en kan astronomische schade met zich meebrengen. Kritische oogkleppen zijn de slechtst mogelijke investering in ons land.
Wij in Nederland denken het wel te kunnen redden met de vertragingen veroorzaakt door de BBB, maar wat als door droogtes water gerantsoeneerd moet worden? Wat als het grondwater en het oppervlaktewater en daarmee ons drinkwater blijvend vervuild raakt? Wat als onze bossen verdrogen en de buitentemperatuur daardoor extra verhoogd wordt? Hoeveel en hoever raakt dat onze economie? En de ouderen die slecht tegen hitte kunnen?
Wat moet er gebeuren, welke rampen zijn overtuigend genoeg om onze oogkleppen af te doen, voor de langetermijnvisie kan wortel schieten in ons bestaan?
GAIA, de bewuste aarde, de bewuste natuur
Wij hebben al eerder het onderwerp van een bewuste natuur en een bewuste aarde in het voetlicht gebracht. Wat als de aarde een bewust wezen is, wat als de natuur een bewust wezen is? Meer dan een materieel samenraapsel van gevolgen van de harde natuurwetten?
Als wij de eerste evolutionair bewuste wezens zijn op aarde, kunnen we moeilijk (blijven) denken dat de komst van de mens op toeval berust, zoals de wetenschap ons wil laten geloven. Ons mentale bewustzijn dat ons onderscheidt van planten en dieren, kan niet uit het niets komen of toevallig zijn ontstaan, als je je boerenverstand gebruikt. Ons mentale bewustzijn moet daarom een afgeleide zijn van een groot mentaal bewustzijn, een collectief mentaal bewustzijn? Als dat zo is, dan is het logisch dat de natuur een groot bewustzijn van leven volgt en de aarde insgelijks. Met andere woorden de grote Natuur is de grote bewuste organisator en manager van de gehele natuur. En als dat zo is dan kan de Natuur en de Aarde in opstand komen tegen de mens die de zaak vernielt, misbruikt en in het honderd laat lopen uit hoofde van eigen gewin. Dan is het vervolgens niet verwonderlijk dat de Natuur en de Aarde maatregelen nemen om ons te dwingen om behoud van de natuur en de aarde op de eerste plaats van ons handelen te zetten. Harmonie herstellen is de wijze raad om ons te behoeden voor steeds extremere maatregelen.
* in het kader van de grote bewuste Natuur zal de mogelijke reactie van de natuur op het verzet tegen uitkoop van boeren in de Natura 2000 gebieden, interessant zijn. Als het klopt wat de grote bedrijven beangstigt dan kan het goed zijn dat de waarde van die boerenbedrijven gestaag minder gaat worden door toenemende en langdurige droogte, gebrek aan water, verhoogde energiekosten, verhoogd risico op stalbranden en niet onbelangrijk, banken die verdere financiering of herfinanciering tegenhouden dan wel blokkeren.
N.B. de Christelijke partijen hebben de bijbelse opdracht de natuur te beschermen, maar ook hier gaat het eigen gewin van de boeren en de graai-economie vóór bescherming van de goddelijke schepping. Macht, geld en economie steeds weer op de eerste plaats zetten en gezondheid, medemenselijkheid en onze toekomst een paar plaatsen daaronder.
Lees hier het artikel: Bedrijven zien nut in van Europese Natuurherstelwet. ‘We hebben veerkrachtige ecosystemen nodig voor onze economische activiteiten.’
Bron: change.inc
Erika van Zinderen Bakker
12 juni 2023
Bedrijven zien nut in van Europese Natuurherstelwet. ‘We hebben veerkrachtige ecosystemen nodig voor onze economische activiteiten.’
De Europese Commissie presenteerde een jaar geleden haar natuurherstelwet. Die kon rekenen op veel weerstand. Zowel vanuit de lidstaten als in het Europarlement – vooral uit de hoek van de christendemocraten en sommige liberalen. Nederland is een van de meest kritische lidstaten.
Verbod op natuurverslechtering
Zweden, de huidige voorzitter van de EU, deed vorige week een voorstel om de wet aan te passen om zo meer medestanders te krijgen. In het Zweedse voorstel staat dat natuur buiten beschermde Natura 2000-gebieden niet ‘significant’ mag verslechteren. In de eerste versie stond dat de natuur in deze gebieden niet mag verslechteren. Juist dat voorschrift was een groot bezwaar van onder andere het kritische Nederlandse kabinet en van christendemocraten en enkele liberalen in het Europees Parlement.
Omdat het erom spant of de wet het gaat halen, heeft eurocommissaris Frans Timmermans dit voorstel overgenomen. Hij kwam afgelopen vrijdag de tegenstanders van de wet tegemoet door onder andere dit verbod op verslechtering van de natuur af te zwakken. Er is een kans dat dit voorstel wel op genoeg steun van de lidstaten kan rekenen.
Wat staat er in de wet?
De natuurherstelwet is opgebouwd rond zeven thema’s. Samengevat zijn er vier speerpunten:
Natuurherstel met focus op de types natuur die helpen bij de klimaatuitdagingen, zoals bossen, wetlands, graslanden, rivieren, zee
Natuurherstel in productiegebieden, zoals landbouwecosystemen en productiebos
Vergroening van steden om de leefbaarheid in een opwarmend klimaat te waarborgen
Bedrijven pleiten voor de natuurherstelwet
Nu waarschuwen meer dan zestig bedrijven, van Unilever tot IKEA, Europarlementariërs dat de ineenstorting van onze ecosystemen en klimaatverandering grote gevolgen hebben voor boeren. De bedrijven willen de wet redden en roepen op om de Europese boeren te beschermen door vóór de wet te stemmen. ‘Als we nu niet ingrijpen, zal het aantal gebieden dat geschikt is voor landbouw afnemen.’
Ecopreneur, een organisatie die zich richt op Europese belangenbehartiging in duurzame ontwikkeling en groene economie, laat weten: “Het beschermen en herstellen van de natuur in Europa zal de schade als gevolg van klimaatverandering en de ineenstorting van de biodiversiteit verminderen en tegelijkertijd nieuwe zakelijke kansen bieden.”
‘Alarmerend’
Maria Soraya Rodríguez Ramos is lid van het Europees parlement voor RENEW, de fractie van liberale en (liberaal-)democratische stromingen in Europa. Zij treedt op als schaduwrapporteur voor de natuurherstelwet. Rodríguez Ramos: “De droogte in Spanje begint boeren, bedrijven en de voedselproductie al zodanig te treffen dat Spanje en Portugal noodhulp van de EU nodig hebben. De staking van de EVP (De Europese Volkspartij, de samenwerkende christendemocratische stromingen, red.) tijdens de onderhandelingen over belangrijke Green Deal-voorstellen is alarmerend en onverantwoord te midden van de escalerende klimaatimpact. Dit is onze laatste kans om deze belangrijke wetgeving van kracht te krijgen en ervoor te zorgen dat boeren, de eerste slachtoffers van de klimaatschok, geen risico lopen.”
Veerkrachtige ecosystemen
Sabien Leemans is senior beleidsmedewerker biodiversiteit bij het WWF European Policy Office. Volgens haar is wetgeving om de natuur- en klimaatcrises aan te pakken hard nodig.
“Vooruitstrevende bedrijven sluiten zich aan bij een lange lijst van belanghebbenden die pleiten voor een sterke natuurherstelwet, waaronder burgers, ngo’s, de wetenschappelijke gemeenschap en andere zakelijke netwerken. De leden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten gehoor geven aan deze oproepen en zorgen voor wetgeving die Europa hard nodig heeft, geschikt om zowel natuur- als klimaatcrises aan te pakken. Deze verklaring herinnert ons eraan dat we allemaal veerkrachtige ecosystemen nodig hebben voor onze economische activiteiten, de gezondheid van de mens en de planeet.”
Zie ook: Nestlé, Coca Cola en Ikea springen in de bres voor Europese natuurherstelwet van Timmermans