Blog

Quiet quitting: waarom zou je gratis (over)werken? | Intermediair

Commentaar Vrouwenpartij: een zeer goed en verhelderend artikel mbt de groeiende ontevredenheid van jonge mensen over hun baan en hun werkgever.

Integriteit en waarden op nummer 1
De tijd dat geld verdienen op nummer 1 stond bij het zoeken naar een baan is voorbij. Op nummer 1 staat tegenwoordig de integriteit van het bedrijf. Dan gaat het over: is een bedrijf eerlijk? Welke waarden streeft het na? Propageert een bedrijf duurzaamheid en komt het haar duurzaamheid beloften in de praktijk na?
Het is een prima voorbeeld van de trend waarbij winstmaximalisatie bij bedrijven ingeruild wordt voor universele waarden. Focus op kwantiteit wordt vervangen door een focus op kwaliteit.

Van focus op werk naar focus op de persoon achter het werk
Personeel en expertise vasthouden is essentieel in tijden dat personeel schaars is en overstappen de norm is geworden als je ontevreden bent over je werk of je werkgever. Wat is hierbij de belangrijkste les die bedrijven kunnen leren?
De Vrouwenpartij heeft daarvoor een eenvoudige les en advies: switch van een focus op het werk van de werknemer naar een focus op de persoon achter het werk, naar waardering.
Het is het oude adagium: let op de handen van de werker en hij let op zijn verdiensten, kijk naar de persoon en loyaliteit is de uitkomst. Met andere woorden: let op zijn lichaam en het lichaam denkt aan zichzelf, kijk naar zijn hart, erken en waardeer de persoon en het hart antwoordt met loyaliteit en trots.
Vroeger was loyaliteit een vast en stabiel gegeven, maar in die zin zijn tijden zeer veranderd, zoals uit het artikel blijkt. Loyaliteit moet verdiend worden. Het extra uur moet uit het hart van de werker komen en kan niet meer zonder gevolgen en zonder wederkerigheid worden afgedwongen.

Economen vervangen door menselijkheid? 
Economen en financieel deskundigen leiden de middelgrote en grote bedrijven, maar door de verschuiving van winstfocus naar waardenfocus zijn andere leiders noodzakelijk geworden. Weten hoe om te gaan met aandeelhouders, met de competitie, met de wettelijke regels, is niet meer zalig makend met een werkforce in een samenleving waar waarden als duurzaamheid en zinvol werk de boventoon beginnen in te nemen. Een baan bij Shell was vroeger het hoogst haalbare, terwijl je nu als loser wordt beschouwd als je bij zo’n ego-bedrijf wil werken. En zo met zovele bedrijven die in de ogen van de consument meedoen aan de graaiflatie en weinig goodwill kunnen verwachten van degenen die de eindjes aan elkaar moet knopen.
A-sociaal gedrag van bedrijven waar winstmaximalisatie hoogtij blijft vieren, zullen dat tij niet lang kunnen blijven behouden en het tegentij kunnen keren. Zoals de goodwill van werkenden een einde kent, is ook de goodwill van de consument eindig. Quiet quitting uit het artikel is een gevolg en vervolgens het overstappen naar een zinvolle baan met meer kwaliteit. Hoe kan je als bedrijf het verlies van je werknemers goedmaken? Is het niet dat wat het hart van je bedrijf dient te zijn, verloren gaat? Hoe lang overleef je dat?

Kwaliteit is het antwoord
Het werk kwalitatief upgraden is het antwoord om je personeel te behouden. Dat is naar de behoeften van de persoon kijken en die honoreren. Flexibele werkuren en werktijden, thuiswerken, zinvol en gevarieerd werk, cursussen en opleidingen, vrije tijd, correcte beloning, aandacht voor gezinssituatie, aandacht voor woon-werk verkeer, allerlei soorten hulp bij verduurzaming woning, vrijwilligerswerk vanuit bedrijf, lokale sponsoring, zijn voorbeelden van mogelijkheden om werk te upgraden.
‘ Maar dat kost geld, toch?’ Geld is niet meer de spil waarop een bedrijf kan blijven draaien, het is betrokkenheid bij haar personeel, bij de lokale omgeving, bij milieu en klimaat, bij het voortbestaan van de aarde, dat het imago van het bedrijf gaat bepalen. Het eerlijke imago wordt de strategie voor een zekere toekomst.

Eenheid, harmonie en samenwerking
Het is opvallend hoe de waarden, waar de Vrouwenpartij voor staat, terugkomen bij vrijwel alle ontwikkelingen in onze samenleving.
Hoe vaak lezen we niet: eenheid is de enige visie die ware oplossingen kan brengen, harmonie noodzakelijk om tegenstellingen te verbinden, samenwerking is onze redding en het grote nieuwe goed.

Lees hier het artikel: Quiet quitting: waarom zou je gratis (over)werken?
Bron: intermediair.nl
Robert Heeg
15 juni 2023

Quiet quitting: waarom zou je gratis (over)werken?
Er was eens een jonge werknemer in China. Hij was het zat om altijd maar beschikbaar te zijn en over te werken zonder dat daar echt wat tegenover stond. Op een dag besloot hij alleen nog te doen waarvoor hij betaald werd en niets meer. Zijn laptop klapte hij voortaan stipt om vijf uur dicht. Hij maakte er een socialmediapost van en noemde het schertsend quiet quitting. Zo ontstond volgens gedragspsycholoog Jos Ahlers een wereldwijd fenomeen. De hashtag #QuietQuitting scoorde op TikTok al zo’n 400 miljoen views.
Open zenuw
Ahlers doet al ruim tien jaar onderzoek naar Generatie Z, mensen die ruwweg geboren zijn tussen 1995 en 2012, en schreef daar toonaangevende boeken over. Hij gelooft dat de rebellerende Chinese werknemer een open zenuw raakte bij deze generatie. ‘Veel werkgevers veronderstellen automatische loyaliteit en dat mensen een stapje extra willen doen om sneller de corporate ladder te beklimmen. Maar veel Z’ers willen eerst zien wat een bedrijf of instelling voor hen kan betekenen.’
In een Amerikaanse studie van Axion zegt 82 procent van de Z’ers dat het idee om het minimale te doen in je job ze erg aanspreekt. Zo’n 15 procent van hen zegt het al te doen. Onderzoeksbureau Gallup constateert dat quiet quitters zelfs 50 procent van het Amerikaanse personeelsbestand vormen. Volgens De Ondernemer zijn de Nederlandse cijfers vergelijkbaar.
Shitty work
Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de VU, zoekt de oorzaak in de Great Resignation. Veel met name jonge professionals zegden na de coronapandemie hun baan op of deden hun werk voortaan met minimale inspanning. ‘De lockdown riep vragen op bij jonge medewerkers. Ze konden thuis onvoldoende leren en de zingeving in het werk ontbrak. Waar doe ik dit shitty werk voor? Daarnaast voelden ze door het thuiswerken geen loyaliteit naar hun werkgever, waardoor velen vertrokken en anderen heel instrumenteel met werk omgingen.’
Voor werkgevers is quiet quitting een zorgelijke trend, waarschuwt Van Vugt. ‘Jonge medewerkers moeten zich thuis voelen bij een organisatie en geïnspireerd raken. Organisaties moeten echt aan branding gaan doen om talent aan te trekken en te behouden. Deze generatie vindt bijvoorbeeld inzet voor maatschappelijke doelen belangrijker. Dat bepaalt mede hoeveel ze zich inzetten voor hun organisatie.’
Virus
Loyaliteit moet je verdienen, stelt Ahlers, dat kunnen werkgever niet kopen of zomaar verwachten. ‘Het idee van gratis werken voor uiterst winstgevende bedrijven omwille van je verdere carrière, dat gaat er bij Z’ers niet in. Ze redeneren: wil jij iets extra’s van mij, dan moet je ook extra betalen. De meeste Z’ers zijn autonoom, scherp en zich goed bewust van hun waarde. Ze volgen liever hun eigen pad dan de corporate ladder.’
Iedere verandering roept weerstand op. Quiet quitting kan volgens Ahlers leiden tot een generatiebotsing op de werkvloer. ‘Z’ers laten zo aan hun oudere collega’s zien dat ze zich al die jaren voor het karretje van de baas hebben laten spannen. Dat is een pijnlijke realisatie. Bovendien zet quiet quitting extra druk op de mensen die nog wel werken volgens het oude systeem van ‘gratis’ arbeid leveren. Dat leidt tot irritatie en frustratie.’ Dat ziet ook Van Vugt: ‘Quiet quitting kan zich als een virus verspreiden binnen een organisatie. Als je om je heen collega’s ziet die het minimale doen en ermee wegkomen, waarom zou jij je dan extra gaan inspannen?’
Niet lui
Een instrumentele relatie met werk is niet noodzakelijk slecht, stelt Van Vugt. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld geen carrièreperspectief biedt, zoals bij flexwerkers, dan ontstaat een ruilrelatie. ‘Beide partijen hebben daarin minimale verwachtingen van elkaar en dat komt de mentale gezondheid van de medewerkers ten goede. Wanneer de ruilrelatie niet fair is, en de jonge medewerker niets terugziet voor z’n inspanningen, dan ontstaan er problemen als stress en ziekteverzuim.’

Ahlers ziet quiet quitting als een van de manieren voor jonge werknemers om hun mentale gezondheid te behouden. ‘Ze weigeren de druk van het carrière-jagen op zich te nemen. Ze concentreren zich liever op zaken waar ze gelukkiger van worden dan heel hard werken.’ Maar het is zeker geen luie generatie, benadrukt hij. ‘Als Z’ers geïnspireerd zijn, werken ze desnoods 24 uur per dag om hun ideeën na te jagen.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024