Blog

Bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger? – ABC Gezondheid

Commentaar Vrouwenpartij: ABC Gezondheid vat perfect samen wat de oorzaken en gevolgen zijn van de inhoudelijke verslechtering van ons voedsel.
We hebben de laatste 50 jaar roofbouw gepleegd op onze landbouwgrond, waardoor deze uitgeput is geraakt mbt essentiële mineralen voor onze gezondheid. Tegelijkertijd zijn groei en opbrengst toegenomen waardoor de gewassen meer water en koolhydraten zijn gaan bevatten (plofgroenten). Langere bewaarcondities en transport versterken de afname van de voedingswaarde. De klimaatverandering versterkt de bovengenoemde processen. Een onhoudbare situatie zegt ons nog wel gezonde verstand.

De oplossing is biologisch en de toekomst gezamenlijk
De eenvoudige oplossing voor ons ligt bij:
– biologisch geteelde planten, dus zonder gebruik van kunstmest en pesticiden;
– terug naar zelf koken, automatisch zonder de tientallen voor het lichaam onnodige ingrediënten die de voedingsindustrie toevoegt aan haar overbewerkte voedsel;
– zelf groente en fruit kweken in tuin en op balkon, in volkstuintjes, in coöperaties van mensen die gezamenlijk biologische groente en fruit telen en met behulp van informatie uitwisseling in Facebook groepen.

Onze gezondheid in eigen hand nemen
Voorkomen is beter dan genezen en zoveel goedkoper! Met bovenstaande aanpak kunnen we vele jaren langer gezond leven aan ons leven toevoegen en zoveel meer kunnen genieten tijdens ons pensioen. We moeten de waarheid achter het oude weten herontdekken: alles begint bij ons voedsel: onze gezondheid en onze ongezondheid. Voeding voorkomt, voeding veroorzaakt, voeding geneest.

Het is al 60 jaar bekend dat sporten en voldoende bewegen een positief effect heeft op onze gezondheid, maar sportondersteuning blijft onderbelicht bij regering, overheid en verzekeraars. Zoveel initiatieven kunnen daar ontwikkeld worden. De regering kan bedrijven stimuleren met belastingvrije maatregelen. De overheid kan scholen en sportverenigingen ondersteunen en stimuleren met haar middelen en mogelijkheden. Verzekeraars kunnen gezondheid op zoveel verschillende manieren belonen.
Iedereen kan er beter van worden en toch kunnen we niet breken met onze oude (mannen) gewoonten om het goede te laten gebeuren. Geen geld, te duur, niet toegestaan, niet mogelijk, te moeilijk, komen er gezamenlijk niet uit, ‘kanniet’. Wanneer zeg je dat als moeder als het om je eigen kind gaat? Het gekke is dat vaders dat wel in de praktijk van hun werk kunnen zeggen. Vrouwen en moeders begrijpen het leven niet, hoe het in het leven werkt, vinden ze dan. Je hebt gewoon te maken met dingen die niet kunnen ook al zijn ze goed voor iedereen en echt geen onwil. Mannenlogica. Iets wat zou moeten kunnen, onmogelijk maken in hun hoofd en vinden dat je helemaal gelijk hebt dat het niet kan. Ze weten het gewoon beter. Dat er niets in de wereld bestaat wat niet kan, blijft het weten en de vrouwenlogica van de vrouw.
De toekomst ligt bij onszelf, bij gezondheid behouden, bij gezondheidsproblemen voorkomen, bij jezelf genezen.

Wachten op nieuwe technologie is een onzekere optie. Ontdekkingen en uitvindingen nemen bovendien vele jaren in beslag om in de praktijk te worden uitgewerkt en getest. Ook al zijn er binnen niet al te lange tijd apparaatjes op komst die wij op ons lichaam dragen die met AI onze gezondheid op vele punten in de gaten gaan houden. Redelijk lang van te voren kunnen zij adviezen gaan geven om toekomstige aandoeningen uit te stellen of zelfs te voorkomen. Ook dan is het aan ons of we de voorspellingen serieus nemen en ons leven gaan aanpassen. Met eigen kinderen, die hun moeder en vader niet vervroegd willen missen, zal dat gemakkelijker zijn.
Wij verwachten echter dat de adviezen van het AI apparaatje veel dwingender zullen aankomen, wanneer het niet meer om statistiek gaat (je hebt zoveel procent kans dat….) maar om zekere uitkomsten in jouw leven.

Een laatste noot: eindigen omdat ons lichaam op is, maar zonder dat ons leven beperkt werd door pijn en velerlei aandoeningen, is toch een diepe wens van ons mensen? Maar ja, niet goed voor de economie. Gezondheidskosten zijn van 3% van het bbp in 1950 gestegen naar 16% nu en gaan zonder stevig ingrijpen in beleid naar 25% van het totale inkomen van Nederland. Maar door onze gezondheid in eigen handen te nemen en door hulp van AI, kunnen de kosten ook stevig gaan dalen.
Wij maken onze eigen toekomst.

Lees hier het artikel: Bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger?
Bron: abcgezondheid.be
19 juni 2023

Bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger?
We weten al lang dat -vooral in de laatste halve eeuw- de voedingswaarde van ons voedsel flink gedaald is. Niet in het minst door onze Westerse voedingsgewoonten en vooral door de industriële bewerking, die vaak een zeer nefaste invloed heeft op het gehalte aan vitamines, mineralen en sporenelementen. Maar er zijn meer oorzaken:
– Bodemkwaliteit: Na vaak duizenden jaren landbouw én monocultuur zijn de gronden vaak uitgeput, en (kunstmatige) meststoffen brengen maar een zeer beperkte hoeveelheid mineralen aan…
– Zeer veel nieuw ontwikkelde plantenrassen zorgen voor snellere groei en veel grotere opbrengst. Ze bevatten in verhouding meestal meer vocht en koolhydraten, maar minder mineralen (verdunningseffect). 
– De teelt (hydrocultuur / kassen), de lange bewaarcondities en transport kunnen een negatieve invloed hebben op de voedingswaarde.
– Klimaatverandering: door het hogere CO2-gehalte in de lucht groeien planter sneller, ze maken meer koolhydraten aan, maar minder mineralen en eiwitten. Verzadiging is afhankelijk van voldoende eiwit, we moeten dus meer (koolhydraten!) eten om aan de eiwitbehoefte te voldoen. En zo wordt iedereen ook weer dikker. Een effect dat zelfs vastgesteld is bij dieren in het wild… 

Kies dus voor weinig bewerkte, biologische voeding, waar nodig aangevuld met goede voedingssupplementen. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024