Commentaar Vrouwenpartij: Duitsland heeft haar gezonde verstand toegepast op de nieuwe arbeidsmigratie wet.
Er is een tekort aan een scala van vaklieden welke de economisch groei van Duitsland nu en in de toekomst zal remmen. Haal de benodigde vakmensen van buiten de EU en je kunt het prangende probleem van tekorten aan vakmensen oplossen. Een eenvoudig idee dat ook in Canada al vele jaren wordt gebruikt.
En Nederland?
De negatieve kijk op migratie die al vele jaren hoogtij viert, zorgt alleen voor problemen. Er zijn geen oplossingen. De overheidstactiek bij asielzoekers is dezelfde als vroeger bij autorijden: je moet de mensen uit de auto pesten, want anders komt Nederland vol asfalt te liggen en staan we nog langer in de file. Nooit gelukt en van begin af aan een foute strategie. Het ministerie is later wel zo eerlijk geweest om te erkennen dat ze fout en dom waren geweest.
Asielzoekers Nederland uit pesten is wel de juiste strategie? Nederland onaantrekkelijk maken voor asielzoekers is de oplossing? Van het probleem een oplossing maken lijkt alleen een strategie van vrouwen en hun vrouwenlogica. Wij zijn dan niet alleen voor een groot Pardon waar politici mordicus tegen zijn, maar voor een groot Hallo dat je automatisch te horen krijgt, als je langer dan een half jaar op een status aan het wachten bent en Engels kent of Nederlands hebt geleerd.
De problemen zijn de asielzoekers die vaak al jaren wachten om toegelaten te worden en het tekort aan vaklieden. De meest voor de hand liggende oplossing is: begin maximaal 3 maanden na aankomst met opleidingen en taalonderwijs. En zet buitenlandse diploma’s, misschien met wat bijscholing, maar zonder onoverkomelijke problemen te scheppen, om naar erkende Nederlandse diploma’s. Een zorgmedewerker of arts met een buitenlands diploma doet echt niet onder voor iemand met een Nederlands diploma. ICT-ers over de hele wereld werken met universele standaarden en talen. Nederlandse elektriciteit is echt niet anders dan elektriciteit buiten de EU. Het zijn zoete broodjes voor de goedgelovigen die er in willen trappen en geloven dat wij superieur zijn in alles zijn.
Ons probleem, vergrijzing
Wij vergrijzen in Nederland. De tekorten aan zorgmedewerkers en technisch personeel zullen alleen toenemen. Het is in ons eigen belang om mensen toe te laten die we in de toekomst hard nodig zullen hebben. Want over hoeveel jaar ga jij zorg nodig hebben? En hoeveel zorg wil je minimaal ontvangen? Dat minimum ligt mogelijk een stuk boven wat mogelijk is in geval dat het tekort aan zorgmedewerkers uit de hand is gelopen. En wat doe je als het zover is dat je met een lekkage op de wachtlijst komt? Wat als je een elektricien of een schilder een half jaar van te voren moet bestellen?
Het is in ons eigen belang om tekorten nu en in de toekomst aan te pakken en het grote asielzoekersprobleem in juiste banen te leiden. Wishful thinking is geen optie, kiezers en politici!
Ook een oplossing voor Nederland (en andere EU landen)
Maak een lijst van beroepen waar we nu en in de toekomst een tekort aan zullen hebben en krijgen.
Bepaal het tekort nu en schat de behoefte aan vaklieden in voor de komende 10 jaar.
Zet met ontwikkelingsgeld opleidingscentra op in landen aan de randen van de EU. Geslaagd voor je vakopleiding en taal (Nederlands of Engels) en je kunt migreren naar Nederland en aan het werk.
Lees hier het artikel: Duitsland voert baanbrekende wet in, die arbeidsmigratie aanzienlijk vergemakkelijkt
Bron: volkskrant.nl
Remco Andersen
23 juni 2023
Duitsland voert baanbrekende wet in, die arbeidsmigratie aanzienlijk vergemakkelijkt
Duitsland stemt vandaag over een wet die immigratie aanzienlijk vergemakkelijkt voor broodnodige vakmensen van buiten de EU en hun families. De wet maakt gebruik van een puntensysteem naar Canadees voorbeeld en is uniek in Europa. ‘Met deze wet leggen we het fundament voor een modern immigratieland.’
Elektrotechnici, werktuigbouwkundigen, ict’ers, verplegers, koks, kinderopvangmedewerkers: als het aan Berlijn ligt, krijgen goed opgeleide vakmensen van buiten de Europese Unie binnenkort makkelijker een enkele reis naar Duitsland. Hun families mogen overkomen, inclusief afhankelijke ouders. Ook wordt het makkelijker om de Duitse nationaliteit te verkrijgen. Zelfs reeds aanwezige asielzoekers kunnen – in beperkte mate – een beroep doen op de wet.
De nieuwe ‘vakmensen-immigratiewet’, die vandaag vrijwel zeker door de Bondsdag wordt aangenomen, is volgens de regering een essentieel wapen in de strijd tegen het enorme gebrek aan geschoolde vakmensen. Andere West-Europese landen, waaronder Nederland, kijken met belangstelling naar het Duitse experiment. Ook zij worstelen met oplopende arbeidstekorten, door vergrijzing en sterk dalende populariteit van praktische beroepen. Maar er is ook zorg: wie eenmaal in Duitsland is, kan immers doorreizen naar andere EU-landen.
Volgens de Duitse Arbeitsagentur, vergelijkbaar met het UWV, moet het land elk jaar 400 duizend extra geschoolde arbeiders op de arbeidsmarkt weten te krijgen om Industrieland Duitsland draaiende te houden. Het tekort aan vakmensen is ook een obstakel voor de overgang naar een klimaatneutrale samenleving, iets waarin de huidige Duitse regering voorop wil lopen. Al die zonnepanelen, windmolens en warmtepompen moeten immers door kundige handen worden geïnstalleerd.
Puntensysteem
De nieuwe wet, Fachkräfteeinwanderungsgesetz gedoopt, is vooralsnog uniek in Europa. Pronkstuk is een puntensysteem naar Canadees voorbeeld. Potentiële migranten krijgen een beoordeling op basis van opleiding, ervaring, talenkennis, leeftijd, binding met Duitsland, en het ‘potentieel’ van meereizende familieleden. Als de kandidaat boven de drempelwaarde komt, dan kan hij of zij voor maximaal een jaar naar Duitsland komen om naar werk te zoeken – zónder dat er een concreet baanaanbod op tafel ligt.
Nieuw is ook dat immigranten die op afstand al werk gevonden hebben niet langer bij voorbaat een door Duitsland erkende opleiding nodig hebben. Twee jaar relevante beroepservaring en een baanaanbod van een Duitse werkgever kunnen voldoende zijn om te komen. Erkenning en eventuele aanvullende opleiding kunnen dan in Duitsland plaatsvinden.
‘Dat betekent dat niet langer de autoriteiten bepalen wie er geschikt is om in mijn bedrijf te werken, maar ikzelf’, zei Andreas Leo-Schnatalle (61), directeur van een Leipzigs bedrijf in schakeltechniek, vorig jaar tegen de Volkskrant. ‘Dat lijkt me een goede zaak: ík zoek immers een werknemer, niet de autoriteiten.’
Versoepelde eisen
Ook de eisen voor een blauwe kaart, de Duitse variant van het Nederlandse systeem voor kennismigranten, worden versoepeld. Voor sommige sectoren, zoals de ict, gelden minder strenge eisen aan de beheersing van de Duitse taal. In andere branches worden inkomensdrempels verlaagd. Er komt een geëffend pad om ongeschoolde arbeiders tijdelijk te laten overkomen in noodsituaties, zoals bijvoorbeeld acute personeelstekorten op luchthavens. Asielzoekers die al vóór 29 maart 2023 in Duitsland aanwezig waren en aan de criteria voldoen, kunnen ‘van spoor wisselen’.
‘Het zorgdragen voor voldoende vakmensen is een van de grootste economische uitdagingen voor de komende decennia’, zei minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) eerder. ‘Met deze wet leggen we het fundament voor een modern immigratieland dat gekwalificeerde immigratie niet alleen accepteert, maar ook wíl.’
Oppositiepartijen ter rechterzijde, de conservatieve CDU/CSU en rechts-radicale AfD, vrezen dat de nieuwe wet immigratie van ‘minder gekwalificeerde arbeidskrachten’ in de hand werkt. De coalitie belooft deze maand ook met een wetsvoorstel te komen ter versterking van het ‘binnenlands potentieel’. Daartoe komen er onder meer subsidies voor middenstanders die bestaand personeel beter willen opleiden.