Blog

Biologische landbouw groeit gestaag in de EU [maar niet in Nederland]

Commentaar Vrouwenpartij: in Nederland blijven we achteraan lopen in de EU met 4% biologische landbouw. Planning 15% biologische landbouw in 2030, terwijl 8 landen nu al boven de 15% uitkomen, waaronder Oostenrijk, Zweden, Italië en Portugal.

Van Gidsland naar slechtste jongetje van de klas
Het idee dat wij in Nederland in alles voorlopen is al een tijdje verleden tijd. We lopen op de meeste terreinen achter de feiten aan.
Vroeger wezen we met ons vingertje naar landen als China en India, maar nu staan we er zo gekleurd op, dat zij kunnen wijzen naar ons gebrek aan toekomstvisie en voorbereiding op een snel veranderende toekomst.
Van gids zijn we een voorbeeld van hardleersheid geworden, een land met oogkleppen op en niet voorziet dat het op slot gaat.

Nederland gaat ten onder aan regels en administratie
De vooruitgang moet komen van de burger en zijn burgerinitiatieven en burgerraden. De regering en overheid hebben maar 1 oplossing voor alles: extra regels. Regels die demotiveren, vrijheid beperken en mensen dwingen te stoppen met ondernemen. Extra regels die de jeugdzorgverlening lam leggen, of de ZZPers hun vrijheid ontnemen, het gastouderschap onmogelijk maken of er voor zorgen dat administratief werk het hoofdpijndossier wordt voor zorgverleners, kinderopvang en onderwijs, politie omdat het hen van hun eigenlijke werk haalt. Laat iedereen maar wachten op zorg en hulp, de administratie gaat voor.

Max op administratief werk
Schijnbaar is administratie vereist want anders kunnen we fouten niet toerekenen aan iets of iemand. Waar blijven we als we de schuld niet aan iemand kunnen geven, toch?
We geven tientallen miljarden uit aan administratie die ongebruikt in kelders verdwijnt. Kunnen we niet beter besteden? Wij denken dat 80% van regels en administratie zonder enige consequentie afgeschaft kan worden.
Kunnen we niet afspreken dat niemand meer dan 10% van zijn tijd aan administratief werk mag besteden? Is er opeens veel meer blauw op straat, staan er opeens meer mensen aan je bed, kun je opeens veel meer tijd besteden aan je leerlingen, heb je misschien geen tijd meer voor het scheppen van een kindertoeslagen affaire of het opzetten van DUO discriminatie of het weigeren mee te werken aan verbeteringen in onze maatschappij, waardoor jarenlange administratieve en gerechtelijke procedures nodig zijn.

N.B. Biologische boeren oogsten 20% minder, maar verdienen beter dan niet-biologische boeren omdat biologische producten voor de consument meer waard zijn.

Lees hier het artikel: Biologische landbouw groeit gestaag in de EU
Bron: change.inc
Hannah van der Korput
27 juni 2023

Biologische landbouw groeit gestaag in de EU
Waar het in Nederland nog niet storm loopt met de biologische landbouw, is dat in de gehele Europese Unie wel anders. Het biologische landbouwareaal van de EU blijft maar toenemen. Het groeide van 14,7 miljoen hectare in 2020 tot 15,9 miljoen hectare in 2021. Van alle grond die wordt gebruikt voor de landbouw, wordt op 9,9 procent biologisch geteeld.

Dit schrijft Europees statistiekbureau Eurostat. Tussen 2012 en 2021 is het areaal dat wordt gebruikt voor biologische landbouw in bijna alle EU-landen toegenomen. Vooral in Portugal (+283 procent) en Kroatië (+282 procent) neemt biologisch telen een vlucht. Ook in Frankrijk (+169 procent), Hongarije (+125 procent) en Roemenië (+101 procent) wordt de biologische landbouwgrond flink uitgebreid.
Het groeiend aandeel biologische landbouwgrond lijkt het effect te zijn van het actieplan van de Europese Commissie. Met dit plan wil de Commissie de Europese Green Deal-doelstelling bereiken om tegen 2030 25 procent van het landbouwareaal te bestemmen voor biolandbouw. 

Nederland
Ook ons eigen kabinet heeft grootse plannen voor biologische landbouw. In 2030 moet 15 procent van de Nederlandse landbouwgrond biologisch zijn. Maar de weg is nog lang: in 2021 werd slechts op 4 procent van het landbouwoppervlak biologisch geteeld. Hiermee bungelt Nederland vooralsnog onderaan het Europese rijtje. 

Is biologisch per se duurzamer?

Maar is biologisch ook per se duurzamer dan gangbare landbouw? In de biologische landbouw worden geen kunstmest en chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit scheelt de nodige CO2-uitstoot die samenhangt met de productie en transport van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook kan een biologisch areaal leiden tot meer grasland, wat zorgt voor verhoogde koolstofvastlegging. 
Met minder gewasbescherming en minder gebruik van diergeneesmiddelen zorgen biologische bedrijven voor een gezondere bodem. Het aantal plantensoorten en insecten is over het algemeen dan ook hoger bij biobedrijven dan gangbare bedrijven.
Tegelijkertijd zijn de voedselopbrengsten lager. Biologische boeren produceren per hectare zo’n 20 procent minder dan niet-biologische boeren. Om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren, is dus extra land nodig. Ondanks de lagere productie, verdienen bioboeren vaak meer dan hun gangbare collega’s. Dit komt doordat de biologische producten voor een hogere prijs kunnen worden verkocht. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024