Blog

Biologische landbouw groeit gestaag in de EU [maar niet in Nederland]

Commentaar Vrouwenpartij: in Nederland blijven we achteraan lopen in de EU met 4% biologische landbouw. Planning 15% biologische landbouw in 2030, terwijl 8 landen nu al boven de 15% uitkomen, waaronder Oostenrijk, Zweden, Italië en Portugal.

Van Gidsland naar slechtste jongetje van de klas
Het idee dat wij in Nederland in alles voorlopen is al een tijdje verleden tijd. We lopen op de meeste terreinen achter de feiten aan.
Vroeger wezen we met ons vingertje naar landen als China en India, maar nu staan we er zo gekleurd op, dat zij kunnen wijzen naar ons gebrek aan toekomstvisie en voorbereiding op een snel veranderende toekomst.
Van gids zijn we een voorbeeld van hardleersheid geworden, een land met oogkleppen op en niet voorziet dat het op slot gaat.

Nederland gaat ten onder aan regels en administratie
De vooruitgang moet komen van de burger en zijn burgerinitiatieven en burgerraden. De regering en overheid hebben maar 1 oplossing voor alles: extra regels. Regels die demotiveren, vrijheid beperken en mensen dwingen te stoppen met ondernemen. Extra regels die de jeugdzorgverlening lam leggen, of de ZZPers hun vrijheid ontnemen, het gastouderschap onmogelijk maken of er voor zorgen dat administratief werk het hoofdpijndossier wordt voor zorgverleners, kinderopvang en onderwijs, politie omdat het hen van hun eigenlijke werk haalt. Laat iedereen maar wachten op zorg en hulp, de administratie gaat voor.

Max op administratief werk
Schijnbaar is administratie vereist want anders kunnen we fouten niet toerekenen aan iets of iemand. Waar blijven we als we de schuld niet aan iemand kunnen geven, toch?
We geven tientallen miljarden uit aan administratie die ongebruikt in kelders verdwijnt. Kunnen we niet beter besteden? Wij denken dat 80% van regels en administratie zonder enige consequentie afgeschaft kan worden.
Kunnen we niet afspreken dat niemand meer dan 10% van zijn tijd aan administratief werk mag besteden? Is er opeens veel meer blauw op straat, staan er opeens meer mensen aan je bed, kun je opeens veel meer tijd besteden aan je leerlingen, heb je misschien geen tijd meer voor het scheppen van een kindertoeslagen affaire of het opzetten van DUO discriminatie of het weigeren mee te werken aan verbeteringen in onze maatschappij, waardoor jarenlange administratieve en gerechtelijke procedures nodig zijn.

N.B. Biologische boeren oogsten 20% minder, maar verdienen beter dan niet-biologische boeren omdat biologische producten voor de consument meer waard zijn.

Lees hier het artikel: Biologische landbouw groeit gestaag in de EU
Bron: change.inc
Hannah van der Korput
27 juni 2023

Biologische landbouw groeit gestaag in de EU
Waar het in Nederland nog niet storm loopt met de biologische landbouw, is dat in de gehele Europese Unie wel anders. Het biologische landbouwareaal van de EU blijft maar toenemen. Het groeide van 14,7 miljoen hectare in 2020 tot 15,9 miljoen hectare in 2021. Van alle grond die wordt gebruikt voor de landbouw, wordt op 9,9 procent biologisch geteeld.

Dit schrijft Europees statistiekbureau Eurostat. Tussen 2012 en 2021 is het areaal dat wordt gebruikt voor biologische landbouw in bijna alle EU-landen toegenomen. Vooral in Portugal (+283 procent) en Kroatië (+282 procent) neemt biologisch telen een vlucht. Ook in Frankrijk (+169 procent), Hongarije (+125 procent) en Roemenië (+101 procent) wordt de biologische landbouwgrond flink uitgebreid.
Het groeiend aandeel biologische landbouwgrond lijkt het effect te zijn van het actieplan van de Europese Commissie. Met dit plan wil de Commissie de Europese Green Deal-doelstelling bereiken om tegen 2030 25 procent van het landbouwareaal te bestemmen voor biolandbouw. 

Nederland
Ook ons eigen kabinet heeft grootse plannen voor biologische landbouw. In 2030 moet 15 procent van de Nederlandse landbouwgrond biologisch zijn. Maar de weg is nog lang: in 2021 werd slechts op 4 procent van het landbouwoppervlak biologisch geteeld. Hiermee bungelt Nederland vooralsnog onderaan het Europese rijtje. 

Is biologisch per se duurzamer?

Maar is biologisch ook per se duurzamer dan gangbare landbouw? In de biologische landbouw worden geen kunstmest en chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit scheelt de nodige CO2-uitstoot die samenhangt met de productie en transport van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook kan een biologisch areaal leiden tot meer grasland, wat zorgt voor verhoogde koolstofvastlegging. 
Met minder gewasbescherming en minder gebruik van diergeneesmiddelen zorgen biologische bedrijven voor een gezondere bodem. Het aantal plantensoorten en insecten is over het algemeen dan ook hoger bij biobedrijven dan gangbare bedrijven.
Tegelijkertijd zijn de voedselopbrengsten lager. Biologische boeren produceren per hectare zo’n 20 procent minder dan niet-biologische boeren. Om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren, is dus extra land nodig. Ondanks de lagere productie, verdienen bioboeren vaak meer dan hun gangbare collega’s. Dit komt doordat de biologische producten voor een hogere prijs kunnen worden verkocht. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024