Blog

Wereld staat in brand

Commentaar Vrouwenpartij: een unicum: bezorgde ambtenaren spreken zich uit tegen het klimaat- en natuurbeleid van het kabinet. De wereld staat in brand. Het schipperen van het kabinet heeft voor vele ambtenaren haar eindpunt bereikt. De fossiele subsidies zijn onmogelijk nog uit te leggen. De klimaatrampen kloppen steeds harder aan onze deur en de besluiteloze regering blijft Oost-Indisch doof tot frustratie van een steeds groter deel van de bevolking. De macht van de lobbyclubs is tanende maar op een paar belangrijke gebieden nog steeds effectief, vooral als het de schade aan onze gezondheid betreft (wie dan leeft wie dan incasseert en zorgt).
Het verzet van de regering tegen de Europese natuurherstelwet is een goed voorbeeld van de lobby van boerenorganisaties (terwijl we qua natuurbescherming onderaan het lijstje van EU landen bungelen). Hoe sterk sta je als 88% van de Nederlanders natuur essentieel vindt? En 69% vindt dat er meer natuur moet komen? De regering staat hiermee in z’n hemd door tegen de wil van het volk en haar eigen ambtenaren tegen natuurherstel in Nederland te zijn. Goed voor het herstel van vertrouwen in de regering?

Parallel met afkeer tot zinloze banen
Wij als Vrouwenpartij zien een parallel met de zinloze banen beweging in onze maatschappij. Tot 40% van de werkenden vindt dat hij of zij zinloos werk doet. Sinds corona zijn meer dan 2 miljoen mensen van baan gewisseld. Door het tekort aan baanzoekenden een uitstekend moment om massaal je zinloze baan achter je te laten.
Werkgevers zien dat de hoogte van het loon van minder belang begint te worden ten faveure van een duurzaam intern en extern beleid van de werkgever. Werkgevers beseffen dat als zij werknemers voor langere tijd in dienst willen houden dat zij meer aandacht moeten besteden aan hun welzijn en dat zij duurzaamheid op verschillende vlakken in praktijk moeten brengen. Vrijblijvendheid werkt in tegen de gezonde toekomst van het bedrijf.
Het ambtenaren protest kan voor de samenleving een goede invloed hebben, als ambtenaren het protest daadwerkelijk omzetten in een baan buiten de ministeries en de overheid. Het zijn altijd de goede en bekwame mensen met een geweten die je verliest aan het bedrijfsleven. Bij een uittocht van ambtenaren zal de regering en overheid ook eieren voor haar geld moeten kiezen om niet in een nog meer onwerkbare situatie te verzeilen.
Zo’n onwerkbare situatie kan ook goed uitpakken als de regering genoodzaakt wordt bij alle ministeries en bij de overheid massaal regels te schrappen om niet alles vast te laten lopen. Regels schrappen is een effectieve manier om ambtenaren de vrijheid te geven om schade aan mensen en gezinnen te voorkomen. Om dat aan te sterken is het geen slecht idee om regelhandhaving te verbieden als het schade toebrengt aan individuen en gezinnen. Verplicht extra toezicht op regelhandhaving bij minderheden is ook een goed idee.

Ambtenaren met een hart
Voor ambtenaren met een hart is regelhandhaving de kern van een onmenselijke baan. Hoe kan je als ambtenaar medeverantwoordelijk zijn voor echtscheidingen, huisuitzettingen, kinder-uit-huis plaatsingen, faillissementen, diepe armoede, onmogelijke schuldeisers, vooruitgang tegen houden met gezochte regels, initiatieven frustreren en eindeloos, zelfs vele jaren, tegenwerken, etc. Dat kan je alleen doen en laten uitvoeren als je geen hart hebt en regels-zijn-regels je excuus is om wreed te kunnen optreden tegen je eigen mensen.

Lees hier het artikel: Brandbrief ambtenaren: klimaatbeleid kabinet is ‘traag en tegenstrijdig’
Bron: NRC.nl
Rik Rutten
30 juni 2023

WERELD-STAAT-IN-DE-BRAND BRIEF: Ambtenaren die zich openlijk uitspreken: dat is een zeldzaamheid. Ruim tweeduizend ambtenaren doen het toch: zij schaarden zich achter een brandbrief over het klimaat- en natuurbeleid van Rutte IV. De handtekeningen blijven, ook vandaag, binnenkomen.

WAT ZE ZEGGEN: „We constateren dat de overheid haar zorgplicht niet waarmaakt”, schrijven de ambtenaren. Het klimaatbeleid noemen ze „traag” en „tegenstrijdig”. Concreet eisen de ondertekenaars dat het kabinet (1) het verzet in Brussel tegen de Europese natuurherstelwet opgeeft en (2) stopt met fossiele belastingkortingen, vaak ‘fossiele subsidies’ genoemd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024