Commentaar Vrouwenpartij: een unicum: bezorgde ambtenaren spreken zich uit tegen het klimaat- en natuurbeleid van het kabinet. De wereld staat in brand. Het schipperen van het kabinet heeft voor vele ambtenaren haar eindpunt bereikt. De fossiele subsidies zijn onmogelijk nog uit te leggen. De klimaatrampen kloppen steeds harder aan onze deur en de besluiteloze regering blijft Oost-Indisch doof tot frustratie van een steeds groter deel van de bevolking. De macht van de lobbyclubs is tanende maar op een paar belangrijke gebieden nog steeds effectief, vooral als het de schade aan onze gezondheid betreft (wie dan leeft wie dan incasseert en zorgt).
Het verzet van de regering tegen de Europese natuurherstelwet is een goed voorbeeld van de lobby van boerenorganisaties (terwijl we qua natuurbescherming onderaan het lijstje van EU landen bungelen). Hoe sterk sta je als 88% van de Nederlanders natuur essentieel vindt? En 69% vindt dat er meer natuur moet komen? De regering staat hiermee in z’n hemd door tegen de wil van het volk en haar eigen ambtenaren tegen natuurherstel in Nederland te zijn. Goed voor het herstel van vertrouwen in de regering?
Parallel met afkeer tot zinloze banen
Wij als Vrouwenpartij zien een parallel met de zinloze banen beweging in onze maatschappij. Tot 40% van de werkenden vindt dat hij of zij zinloos werk doet. Sinds corona zijn meer dan 2 miljoen mensen van baan gewisseld. Door het tekort aan baanzoekenden een uitstekend moment om massaal je zinloze baan achter je te laten.
Werkgevers zien dat de hoogte van het loon van minder belang begint te worden ten faveure van een duurzaam intern en extern beleid van de werkgever. Werkgevers beseffen dat als zij werknemers voor langere tijd in dienst willen houden dat zij meer aandacht moeten besteden aan hun welzijn en dat zij duurzaamheid op verschillende vlakken in praktijk moeten brengen. Vrijblijvendheid werkt in tegen de gezonde toekomst van het bedrijf.
Het ambtenaren protest kan voor de samenleving een goede invloed hebben, als ambtenaren het protest daadwerkelijk omzetten in een baan buiten de ministeries en de overheid. Het zijn altijd de goede en bekwame mensen met een geweten die je verliest aan het bedrijfsleven. Bij een uittocht van ambtenaren zal de regering en overheid ook eieren voor haar geld moeten kiezen om niet in een nog meer onwerkbare situatie te verzeilen.
Zo’n onwerkbare situatie kan ook goed uitpakken als de regering genoodzaakt wordt bij alle ministeries en bij de overheid massaal regels te schrappen om niet alles vast te laten lopen. Regels schrappen is een effectieve manier om ambtenaren de vrijheid te geven om schade aan mensen en gezinnen te voorkomen. Om dat aan te sterken is het geen slecht idee om regelhandhaving te verbieden als het schade toebrengt aan individuen en gezinnen. Verplicht extra toezicht op regelhandhaving bij minderheden is ook een goed idee.
Ambtenaren met een hart
Voor ambtenaren met een hart is regelhandhaving de kern van een onmenselijke baan. Hoe kan je als ambtenaar medeverantwoordelijk zijn voor echtscheidingen, huisuitzettingen, kinder-uit-huis plaatsingen, faillissementen, diepe armoede, onmogelijke schuldeisers, vooruitgang tegen houden met gezochte regels, initiatieven frustreren en eindeloos, zelfs vele jaren, tegenwerken, etc. Dat kan je alleen doen en laten uitvoeren als je geen hart hebt en regels-zijn-regels je excuus is om wreed te kunnen optreden tegen je eigen mensen.
Lees hier het artikel: Brandbrief ambtenaren: klimaatbeleid kabinet is ‘traag en tegenstrijdig’
Bron: NRC.nl
Rik Rutten
30 juni 2023
WERELD-STAAT-IN-DE-BRAND BRIEF: Ambtenaren die zich openlijk uitspreken: dat is een zeldzaamheid. Ruim tweeduizend ambtenaren doen het toch: zij schaarden zich achter een brandbrief over het klimaat- en natuurbeleid van Rutte IV. De handtekeningen blijven, ook vandaag, binnenkomen.