Blog

Bijzondere primeur: Nederlanders mogen als eersten in de EU kweekvlees proeven

Commentaar Vrouwenpartij: beter laat dan nog later. Het heeft even geduurd maar na 10 jaar eindelijk een noodzakelijke doorbraak bij kweekvlees: we mogen gaan proeven. Het heeft ondertussen het leven gekost van een paar miljard slachtdieren in Nederland, want besluiten moet je niet te snel nemen. Mannen zijn rare wezens. Vrouwen zeggen eenvoudig: als het nu kan waarom een paar jaar geleden nog niet? Er is niets veranderd aan het principe van kweekvlees. Wat veranderd is de tanende macht van de anti-kweekvlees lobby, het doorbreken van de politieke onwil en de motie van 2 wakkere, toekomstgerichte Tweede Kamerleden.

Kweekvlees het einde van mega-stallen?
Uiteindelijk behoort kweekvlees mega-stallen overbodig en onrendabel te maken. Een eind te maken aan het niet te bevatten dierenleed. Het zal de tijd inluiden waarin geleidelijk het onnodig slachten van dieren, in navolging van misdaden tegen de menselijkheid, gezien zal worden als een misdaad tegen de dierlijkheid.
Dit volgt de trend om rechten van de natuur als natuurgebieden en eilanden te erkennen en daarmee te verheffen tot rechtspersoon.

Onze boeren verzetten zich tegen een vermindering van de veestapel, maar dat verzet heeft geen toekomst. De natuur zelf zal de zaak voorgoed keren. CO2, stikstof, vervuiling van ons oppervlaktewater, uitputting van het akkerland aan één kant en de groei van levensvatbare biologische, duurzame en circulaire landbouw en veeteelt aan de andere kant.
Je bedrijf over doen aan het nageslacht is een illusie. Alles verandert zo snel dat er niet veel overblijft van wat je nu hebt.
Wat ga je doen als kunstmest jaarlijks duurder gaat worden?
Wat ga je doen als krachtvoer uit het buitenland uiteindelijk zo kostbaar wordt dat je concurrentievoordeel omkeert naar een nadeel?
Wat ga je doen als je stikstof-uitstoot, je CO2-uitstoot progressief belast wordt?
Wat ga je doen als de banken geen toekomst meer zien in jouw soort bedrijfsvoering?
Wat ga je doen als de megabedrijven die aandringen op vergroting en vermeerdering, genoodzaakt en gedwongen worden een fors toontje lager te gaan zingen en je geen steun kunnen bieden in tijden van negatieve groei?
Wat als je te laat bent en de slag mist ten opzichte van al die boeren, de voorlopers, die wel op tijd hebben afgerekend met het oude boeren?
Wat als de groep boeren bij protestacties uitdunt naar maximaal een paar honderd, er nog maar 3 omgekeerde vlaggen in Nederland te bezichtigen zijn en steun aan boeren verleden tijd is geworden? Dan kom je in de uitfasering terecht waar niemand nog naar je omkijkt?
Wees verstandig: alles in de wereld gaat met honderden procenten sneller en de omschakeling in landbouw- en veeteelt ontkomt daar niet aan. Voor je het weet is alles veranderd en leef je in een wereld die aangestuurd wordt door de toekomst, waarin het verleden vergeten is en in de categorie nostalgie is beland.

Lees hier het artikel: Bijzondere primeur: Nederlanders mogen als eerste in de EU kweekvlees proeven
Bron: change.inc
Ellen Lengkeek
6 juli 2023

Bijzondere primeur: Nederlanders mogen als eerste in de EU kweekvlees proeven
De overheid heeft in samenwerking met twee kweekvleesproducenten, Meatable en Mosa Meat, een code of practice opgesteld om proeverijen te kunnen houden. Zowel het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werken eraan mee. Zij werden daartoe aangezet door een motie van de Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Peter Valstar (VVD). 
Kweekvlees is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt uit stamcellen van levende dieren. De cellen worden in een vloeistof gelegd waarin ze met suikers, aminozuren en vetten spiervezels vormen. De opbouw van vet- en spiergroei kan al in enkele weken tijd wordt nagebootst. Van één monster kunnen 80.000 kweekhamburgers worden gemaakt. Eerdere proevers zeggen dat het naar ‘echt vlees’ smaakt.
 
‘1.799 liter water voor 1 pond rundvlees’
Kweekvlees heeft veel impact voor het milieu. ‘Industriële landbouw is verantwoordelijk voor 15 procent van alle broeikasgasemissies en veeteelt is een belangrijke oorzaak van wereldwijde ontbossing. Ook bespaart kweekvlees veel water. Er is nu 1.799 liter water nodig om slechts 1 pond rundvlees te produceren’, geeft Mosa Meat als voorbeeld. Daarbij wordt ook veel dierenleed voorkomen. 
Krijn de Nood, CEO van Meatable, spreekt van ‘geweldig nieuws’. Zijn bedrijf ziet gekweekt vlees het liefst al in 2025 in de winkels liggen. ‘’We weten dat gekweekt vlees de impact op het klimaat aanzienlijk kan helpen verminderen. Ons doel is om lekker kweekvlees dat niet van traditioneel vlees te onderscheiden is, voor iedereen bereikbaar te maken, zonder schade toe te brengen aan mens, dier of onze planeet.’’

Cellulaire landbouwcultuur
Nederland zet in op een brede cellulaire landbouwcultuur. Het Nationaal Groeifonds kreeg eerder al steun met 60 miljoen euro van het rijk. Voedselveiligheid speelt een belangrijke rol bij het opstellen van nieuwe regels. Nederland loopt voor op andere landen in Europa. In Azië en de Verenigde Staten wordt kweekvlees al veel langer geproefd, maar dan zonder bemoeienis van de overheid. Meatable hield al een proeverij met kweekvleesworstjes in Singapore. Het is het enige land waar kweekvlees al mag worden verkocht. Amerika zal snel volgen, is de verwachting.

Worstjes en dumplings
De proeverijen in Nederland zullen in eerste instantie bij de bedrijven zelf worden georganiseerd. ‘’We hopen in het najaar de eerste proeverijen te kunnen houden’’, zegt een woordvoerster van Meatable. ‘’Per keer zal het om zo’n dertig personen gaan. We maken worstjes van varkensvlees, pulled pork en dumplings. We zijn benieuwd wat mensen vinden van de smaak, maar ook van de textuur, geur en de bite.’’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024