Commentaar Vrouwenpartij: Caroline van der Plas valt stevig door de mand. Weer een sensatiepartij erbij. Stemming maken om niks.
Een wolf tegenover riek en schep kan wel het politieke landschap veranderen als het aan de BBB ligt.
Uit z’n verband
Hoe ver kun je een onderwerp uit zijn verband trekken om de potentiele BBB-kiezer te bekoren? Een wolf wordt door een boer aangevallen en de wolf verdedigt zich, wordt wolf valt boer aan, waarvoor al jaren gewaarschuwd wordt door Caroline. Het heeft dus jaren geduurd voor een wolf een persoon aanviel en dat is opeens een heel groot gevaar en de druppel voor de BBB: wolven moeten dood of naar Duitsland gerepatrieerd? Al die migranten dieren horen hier niet thuis. Geert zegt minder, minder maar Caroline zegt geen! Daar win je pas stemmen mee en geef je een goed voorbeeld aan asielzoekers.
De werkelijkheid in feiten
De kenners, zoals Freek Vonk, vertellen dat uit cijfers blijkt dat in Nederland nog nooit iemand is aangevallen door een wolf, maar worden wel veel personen door een groot aantal andere dieren aangevallen.
Onze vraag daarom: hoeveel dieren in Nederland vallen personen aan als zij bedreigd worden? En hoe vaak?
Dus alle zwanen, alle ganzen, alle eksters, alle geiten, alle schapen, alle paarden, alle stieren, alle damherten, alle haaien, alle bijen en wespen, alle rode mieren, al die vervelende muggen en luizen, enge mee-eters, het land uit of maak/schiet ze dood in naam van de BBB? Bijkomend voordeel: het veestapel probleem in 1 keer opgelost en tijdelijk heel goedkope kipsaté, karbonaadjes, gehaktballetjes en biefstukjes.
Hertenkampen zonder herten
De VVD kan er ook iets van: herten moeten uit hertenkampen verdwijnen want die zijn potentieel gevaarlijk achter een hek. Gelukkig zijn met zo’n besluit alle kinderen in Nederland veilig nu herten achter hekken in hertenkampen verdwijnen en op termijn plaats kunnen maken voor villabouw met hekken. Wel een voordeel dat de VVD ouders hun kinderen ook niet meer hoeven mee te nemen om naar bambies en hertjes te gaan kijken. VVD ouders hebben natuurlijk wel iets nuttigers te doen.
Angstcultuur aanwakkeren
Een partij die de angstcultuur aanwakkert hoort geen plaats te krijgen in de politiek. Wolven zijn een gevaar, immigranten en asielzoekers zijn een gevaar, lhbtq+ mensen zijn een gevaar, om maar niet te spreken over de gevaarlijke bevolkingsgroepen die automatisch gediscrimineerd horen te worden.
Niet kunnen samenleven doet niets goeds voor de Nederlandse samenleving en is alleen koren op de molen van extreem-rechtse sympathisanten en gevaarlijke complotdenkers.
Denk eerst na BBB
Het zou niet onverstandig zijn als de BBB eerst nadenkt voor ze besluit te gaan schieten. Voor je het weet blijk je over het paard getild door een kortstondig succes.
En vergeet niet: voor je het weet word je aangeklaagd voor nepnieuws creëren en verspreiden. Een politicus met een strafblad doet het alleen goed in de VS.
NRC Klimaat: Met de val het kabinet begon uiteraard ook direct de nieuwe verkiezingscampagne. BBB-leider Caroline van der Plas koos daarvoor een favoriet onderwerp uit dat toevallig ook speelde dit weekend en dat het goed doet bij haar achterban: de wolf. In het Drentse Wapse was zondagochtend een hobbyboer aangevallen door een wolf, nadat hij het beest met een riek en een schep had geprobeerd te verjagen toen die zijn schapen en geiten te pakken had genomen. De BBB waarschuwde hier „al jaren” voor, aldus Van der Plas in een videoboodschap op twitter. Kamervragen waren „onderweg”.
’s Avonds, in een televisietalkshow, uitte ze haar verontwaardiging nog een keer, zag Marcel van Roosmalen. Dat amper 24 uur daarvoor bij een zoveelste stalbrand ruim 400 varkens waren omgekomen beroerde Van der Plas dan weer ogenschijnlijk minder, constateerde de columnist. „De BBB trekt een heel duidelijke streep, de andere partijen zijn gewaarschuwd. Schiet de wolven dood, of jaag ze de grens over – liever niet met een hooivork of schep. Pas daarna kan er met de virtueel grootste partij over de echte problemen gepraat worden.”
Of de aanval van de wolf een kantelpunt in de maatschappelijke discussie wordt, is een vraag waarover verslaggever Sarah Ouwerkerk zich boog. Ze sprak met betrokkenen, onder wie de burgemeester die toestemming gaf om de wolf dood te laten schieten. Die staat nog steeds achter zijn besluit. „Ik heb ooit bij een voorlichtingsavond over de wolf gezegd: als ik de keuze moet maken tussen mens en wolf is voor mij de keuze helder.” Ook anderen, veelal afkomstig uit de hoek van de boerenlobby, hopen dat ze nu meer oren vinden voor hun argument dat ‘Nederland te klein is voor de wolf’.
Maar voorlopig lijkt de discussie alleen maar verder op scherp te komen staan. De stichting Faunabescherming deed zondagavond aangifte tegen de schapenboer, en tegen de burgemeester, omdat die laatste het wolvenprotocol niet gevolgd zou hebben. „Uit de nu bekende feiten blijkt dat er geen sprake geweest is van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf”, aldus de stichting in een toelichting op de aangifte. „Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt.” Maandagochtend kwam daar nog een tweede aangifte bij, van dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights.