Commentaar Vrouwenpartij: de toekomst: aandeelhouders krijgen inspraak in de duurzaamheidsstrategie van bedrijven. Grote bedrijven doen veel aan green-washing: zich groener voordoen dan ze in de praktijk zijn. Duurzaamheid hoog in het vaandel, maar niet op de grond. Ondanks brede protesten tijdens aandeelhoudersvergaderingen blijft de verouderde strategie ‘alleen veranderen als je gedwongen wordt’ veelal intact. Wettelijke inspraak in Frankrijk kan daar een ferme deuk in maken. Een voorbeeld van landen met een regering met rechte rug die machtige lobbies kan weerstaan.
Druk van alle kanten
De hitte records en langdurige hittegolven, de hevigste bosbranden, aanhoudende periodes van droogte, de ongekende stortbuien en overstromingen over de hele wereld, de warmterecords in zeeën en oceanen, horen wake-up calls te zijn voor bedrijven om hun oogkleppen af te doen en effectieve actie te ondernemen op elk vlak waar ze dat kunnen. Maar in de praktijk hebben zij een fors steuntje in de rug nodig om hun beleid en strategie op duurzaamheid te keren.
De dwang van nieuwe wetten, regels, boetes en belastingen werkt altijd als het winst, omzet en klanten gaat kosten. De Vrouwenpartij ziet daarnaast ook een enorme stimulans om de zaak te keren door bedrijven een middellange planning van overheidsmaatregelen voor te spiegelen. Bedrijven moeten kunnen uitrekenen dat het strategisch verstandiger is om juist nu te investeren en om te schakelen dan over een aantal jaar als de wel ondernemende concurrentie niet meer valt in te halen door hun concurrentievoordeel. Shell zal een goed voorbeeld zijn van een gigant wiens markt met schokken verkleint en waar een ontsnappingsformule of alternatief ontbreekt om het bedrijf overeind te houden.
Het is tot nu toe gebruikelijk dat de overheid onder druk van lobbies meer volgt dan stuurt. Nu is echter de tijd dat het bestuur van ons land het sturen in eigen hand neemt. Het juiste toekomstbeeld schetsen is daarbij leidinggevend.
Wetenschappelijk Instituut van de Toekomst
Een deskundigheids instituut waar alle nieuwe technologische ontdekkingen en ontwikkelingen per bedrijfstak inzichtelijk worden gemaakt en een dynamische plaats in de toekomst krijgen toebedeeld, kan veel onwetendheid en ondeskundigheid tegen gaan en veel falen voorkomen.
Een aantal voorbeelden: waterstof heeft een significante plaats gekregen in de energieplanning van Nederland, maar kwam niet zo lang geleden niet in de discussie voor. Hetzelfde verhaal voor thuisbatterijen die opeens toch relevant gaan worden. De komst van de buurtgrid, of de combinatie van zonneparken en landbouw en verticale landbouw in de stad zijn nieuw en toekomstbestendig. Kweekvlees en kweekvis kunnen een paradigm shift gaan veroorzaken. Als ook het onontgonnen gebied van de inzet van micro-organismen bij mens, dier en natuur. De komst van sensoren die onze gezondheid monitoren en waardoor ziektes in de kiem kunnen worden gesmoord is geen sine cure, om de doorbraken dmv Crispr-Cas maar niet te noemen. En wat te denken van het effect van robots en de AI ontwikkelingen die ons leven op vrijwel alle vlakken gaan transformeren.
Zo’n instituut met de verzamelde inzet van ‘alle’ knappe koppen in Nederland kan ons land een enorme voorsprong geven naar de toekomst toe. Hoogleraren kunnen een halve of hele dag per week besteden aan het opzetten van zo’n instituut voor hun vakgebied, wat tegelijkertijd een uniek project voor afstudeeronderwerpen is en een geweldige, realistische opstap voor studenten. Universiteiten met het motto: wij werken voor uw toekomst en voor onze samenleving.
Een bijzonder groot voordeel is dat het de macht van het lobbyen doorbreekt, en ons land op basis van meer waarden en een onpartijdig en wijs instituut, gestuurd kan worden.
Lees hier het artikel: Met nieuwe wet krijgen Franse aandeelhouders inspraak in duurzaamheidsstrategie van bedrijven
Bron: change.inc
Sebastian Maks
25 juli 2023
Met nieuwe wet krijgen Franse aandeelhouders inspraak in duurzaamheidsstrategie van bedrijven
Volgens Say on Climate, een initiatief dat wordt aangestuurd door een Britse financiële stichting, hebben investeerders een formelere ingang nodig om bedrijven tot duurzamer gedrag te manen. Slechts een fractie van beursgenoteerde ondernemingen heeft een gegronde, met wetenschap onderbouwde doelstelling als het gaat om hun stappen richting een schonere wereld, zegt de stichting. Aandeelhouders zouden het in de huidige situatie moeilijk vinden om daar iets aan te kunnen veranderen.
Aandeelhouders beslissen mee
In jaarlijkse aandeelhoudervergaderingen leggen bedrijven traditiegetrouw verantwoording af over enkele gebruikelijke onderwerpen, zoals aanpassingen van de bedrijfsstrategie, het uitbetalen van dividend, of de bonussen van directies. Aandeelhouders met stemrecht mogen dan over deze beslissingen meestemmen. Als het aan Say on Climate ligt, wordt aan deze lijst de duurzaamheidsstrategie van een onderneming toegevoegd.
Het initiatief heeft al van meerdere individuele bedrijven steun gekregen. Een voorbeeld is Aena, een ontwikkelaar van vliegvelden in Spanje. Aena heeft op aandringen van een van zijn grootste aandeelhouders ingesteld dat investeerders officieel mogen stemmen over de aanstaande duurzaamheidskoers van het bedrijf. Het was het eerste bedrijf dat zoiets deed.
Eerste land
Dat een land de ideeën van Say on Climate in nationale wetgeving laat opnemen, is eveneens een primeur. Met de goedkeuring van het parlement is Frankrijk het eerste land waar aandeelhouders een raadgevende stem mogen uitbrengen over de duurzaamheidsstrategie van beursgenoteerde bedrijven.
Verder met Europese regels
Het Franse amendement bouwt voort op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Europese wetgeving die bedrijven vanaf 2024 verplicht om over hun invloed op mens en milieu te rapporteren. Naast die rapportage, krijgen aandeelhouders met het amendement nu ook een manier om aan hun bedrijven te vertellen hoe ze met die invloed om moeten gaan. Vorige week schreef het Forum pour l’Investissement Responsable een brief aan onder meer president Emmanuel Macron om dat duidelijk te maken: “De CSRD alleen stimuleert geen debat op aandeelhoudersvergaderingen over de klimaatstrategieën van beursgenoteerde bedrijven”.
Na flinke weerstand heeft het amendement toch een meerderheid kunnen behalen in het parlement. De wetgeving wordt later in het jaar verder besproken, dan ook in de context van een breder klimaatpakket voor het bedrijfsleven.