Commentaar Vrouwenpartij: De zorg wordt elk jaar duurder, maar is dat onvermijdelijk? Zijn alle uitgaven verantwoord en noodzakelijk? Wie is verantwoordelijk voor onnodige uitgaven? Wie kan aangesproken worden op fout beleid? Wat doet het ministerie? Hoort dit niet bij grensoverschrijdend gedrag naar patiënten is onze vraag? Is het onnodig weghalen van baarmoeders niet wat ernstiger dan iemand ongevraagd aanraken (zie artikel).
In het uitstekende artikel in de Volkskrant noemt oud-hoogleraar Jim Reekers het zorgsysteem moreel failliet.
De onbetaalbare zorg
De zorg wordt in de toekomst onbetaalbaar waarschuwen zoveel kenners van zaken. Alle zorg wordt echter stap voor stap uitgehold terwijl de kosten blijven stijgen.
Is daar werkelijk niets aan te doen, vraagt de Vrouwenpartij.
Waarom zijn administratieve handelingen, die vaak meer dan 30% van de werkuren in beslag nemen, belangrijker dan de zorg voor patiënten en ouderen? Waarom kan 5 tot 10% van de werkuren niet voldoende zijn, en zo meer tijd kan geven aan patiënten en tegelijkertijd miljarden besparen?
Waarom kunnen misstanden als onnodige behandelingen en onlogische onderzoeken niet beboet worden en gekenmerkt als grensoverschrijdend?
Waarom worden levensverlengende maatregelen genomen zonder inspraak en de wil van de patient? Waar ligt de grens van mensonterend bij ondraaglijk lichamelijk en geestelijk lijden en mogelijk tegen de wil in van de patient?
Kan een Omtzigt kijk op de zorg het zorgsysteem grondig hervormen, de partijen onder 1 paraplu laten samenwerken en daarmee vele miljarden besparen?
Is samenwerken, in plaats van competitie, ook in het zorgsysteem de daadwerkelijke en effectieve oplossing?
Is het failliet van verdienmodellen in het verschiet?
Verdienmodellen horen niet thuis in de zorg en het onderwijs. De patient (client) en de leerling horen centraal te staan en niet in een verdienhokje gestopt. Echte specialisten weten dat elke patient uniek is en dat elke leerling uniek is. Hen door de gehaktmolen halen en uitspuwen als eenheidsworst in vernederend, respectloos, oogkleppen beleid in een wereld waar iedereen als persoon gezien en behandeld wil worden.
We zijn in een ‘1984’ wereld beland waar de systemen ons ketenen, onmondig maken en onze menselijkheid ontnemen. We zijn allemaal in een wijd scala van verdienmodellen terecht gekomen en zijn er onlosmakelijk onderdeel van geworden als radertjes in enorme zichzelf propagerende geldmachines. En we hebben het niet door. Wordt het niet tijd om onze ogen te openen?
Lees hier het artikel: Oud-hoogleraar ziet een ‘commune’ van medisch specialisten: ‘Het zorgsysteem is moreel failliet’
Bron: volkskrant.nl
Michiel van der Geest
25 augustus 2023
Uit het artikel: We hadden in het AMC 1,2 miljoen euro subsidie gekregen om een nieuwe behandelmethode van vleesbomen bij vrouwen te onderzoeken. Als die hevig blijven bloeden is een geëigende behandeling dat gynaecologen de baarmoeder verwijderen. Maar interventieradiologen kunnen die bloedingen ook via de lies met een soort bolletjes dichtmaken. Dat is voor ons dagelijks werk.
‘Vrouwen hoeven niet geopereerd, ze houden hun baarmoeder, ze kunnen binnen een dag naar huis, kunnen een maand eerder weer aan het werk, het is goedkoper. Een fantastisch resultaat, bleek uit het gerandomiseerde onderzoek.
‘Dus ik dacht: dit wordt nu de standaardbehandeling. Maar nee, er moest aanvullend onderzoek komen na vijf jaar, na tien jaar zelfs, nog nooit vertoond. Steeds dezelfde resultaten, harder wetenschappelijk bewijs is er niet. Ik ben bij de overheid geweest, de zorgautoriteit, het zorginstituut, de zorgverzekeraars, maar er veranderde niets. Mijn conclusie: het hele zorgsysteem is moreel failliet.’
Wat is dan de reden dat de nieuwe behandeling niet van de grond komt volgens u?
‘Het verwijderen van de baarmoeder is een declarabele verrichting voor een gynaecoloog. Voor een behandeling bij een interventieradioloog – die niet zelf kan declareren – moet een gynaecoloog doorverwijzen, en dan verdient-ie er niks aan.’