Blog

De helft van alle Nederlanders krijgt in de loop van het leven de diagnose kanker

Update van het artikel van 30 september 2023:

Commentaar Vrouwenpartij: de helft van ons allen (50%) krijgt kanker in de loop van ons leven. Boven de 60 jaar is dat zelfs ruim 80%. De oorzaken die genoemd worden zijn gestegen levensverwachting, roken, alcohol en overgewicht.
De olifanten in de kamer worden niet genoemd. Glyfosaat en een ontelbaar aantal landbouwvergiften, 4000+ PFAS chemische verbindingen, luchtverontreiniging, waterverontreiniging, e-nummers, ultra-bewerkte voedselproducten.

Zelfhelende vermogen van ons lichaam
Het zelfhelende vermogen van ons lichaam neemt met de jaren af, waardoor er kantelpunten in ons lichaam ontstaan. Na zo’n kantelpunt kan ons lichaam of een specifiek orgaan zich niet meer volledig beschermen tegen aanvallen van buiten. Sluipmoordenaars worden ze ook genoemd, omdat die reeds aanwezige ziekten pas aan de oppervlakte verschijnen als de specifieke en effectieve weerstand tegen hen gebroken is. De enige echte verdediging is om zo min mogelijk van die foute stoffen binnen te laten, zodat het zelfhelende vermogen van ons lichaam voldoende op peil blijft om ons te blijven beschermen.

Vooraf verbieden
Vooraf verbieden als het mogelijk schadelijk zou kunnen zijn, is een zoveel betere strategie dan verbieden nadat schadelijkheid wetenschappelijk is aangetoond zoveel jaren later. Wachten op wetenschappelijk bewijs leidt logischerwijs tot onnodige schade aan onze gezondheid en doden. Vooraf verbieden kan met een gezond verstand aanpak. Neem het voorbeeld van de onzinnigheid van vergiften toelaten die zonder veel problemen met de mens in aanraking kunnen komen. Of neem de meer dan 4000 PFAS verbindingen die ontwikkeld zijn en ongetest op ons zijn losgelaten. Van veel PFAS verbindingen, het zogenoemde ‘dark PFAS’, is zelfs aan de buitenwereld niet bekend dat ze bestaan, laat staan getest op schade voor onze gezondheid.
Vooraf verbieden is de enige juiste aanpak als producten geen levens redden of een verbetering van onze gezondheid voor ogen hebben. Het wrange in dezen is dat geneesmiddelen vele tests moeten ondergaan om toegelaten te kunnen worden, maar vergiften en nieuwe chemische verbindingen die onze gezondheid kunnen schaden, weinig in de weg wordt gelegd. Zelfs nu alom wetenschappelijk is bewezen dat glyfosaat  -tegenwoordig in ieder’s lichaam aanwezig- onze gezondheid aantast en met name verantwoordelijk is voor de ongekend snelle toename van de hersenziekte Parkinson, is de lobby voor glyfosaat zo sterk dat de Wetenschappelijke Advies Raad van de EU informatie over de schadelijkheid van glyfosaat heeft achtergehouden om het toestaan van glyfosaat met 10 jaar te kunnen verlengen.
De Vrouwenpartij is van mening dat personen die verantwoordelijk zijn voor zo’n schande veroordeeld moeten kunnen worden.

Bestaanszekerheid ook qua gezondheid
Onze hoop is dat het thema bestaanszekerheid, dat nu vooral gericht is op voldoende inkomen, uitgebreid wordt met bestaanszekerheid op basis van gezondheid.
Nul procent BTW op groente en fruit, een suikertaks, sterke en effectieve steun voor biologisch boeren zijn eenvoudig te regelen. Elektrisch rijden sterk bevoordelen tov fossiel rijden is ook een simpele keuze die de regering kan maken.
De sfeer en het klimaat ten aanzien van de grote bedrijven is gevoelig aan het keren. Shell was de eerste. En nu Chemours, lang onaantastbaar, waar nu de rechter de weg geopend heeft naar substantiële schadevergoedingen voor hun PFAS (illegale) uitstoot. Nieuw is dat zelfs bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ook de woekerpolis affaire is door een recente gerechtelijke uitspraak in een nieuwe fase van schadeloosheidstelling terecht gekomen. TataSteel staat hetzelfde te wachten. En wat gaat er gebeuren met Unilever als het bij ons burgers doordringt dat 80% van ons voedsel uit ultra-bewerkt voedsel bestaat dat onze gezondheid en onze levensverwachting ernstig aantast?

Het einde van misleiding van de bevolking in zicht?
Het bovenstaande betekent dat de weerstand van de grote bedrijven diepe scheuren aan het vertonen is en mogelijk zelfs al is gebroken. De grote bedrijven die ons, het milieu, de natuur in het geheim ernstige schade toebrengen kunnen hun misdragingen en gewetenloosheid niet meer onder het tapijt houden.
Hetzelfde is gebeurd met onze regering en overheid waar de schandalen tegenover de eigen bevolking niet meer te verbergen waren. En na 14 jaar van Rutte’s VVD met neo-liberaal bestuur aan de macht, blijkt onze bestaanszekerheid ernstig beschadigd te zijn, terwijl de rijken, de banken en de grote bedrijven daar blij garen bij gesponnen hebben. En ondanks dat fiasco met miljoenen burgers als slachtoffers, blijft de macht de rijken, banken en grote bedrijven zoveel als mogelijk uit de wind houden.

Burgerlobby’s, burgerraden en medestemrecht 
Is het niet juist nu tijd voor uitgebreide steun aan burgerlobby’s, aan burgerraden, aan medestemrecht van alle burgers? Wij kunnen het niet alleen overlaten aan ministers en ambtenaren die achter hun bureaus naar lobbyisten luisteren en vervolgens op hun advies ons voorschrijven waar wij ons aan moeten houden en tegelijkertijd grote bedrijven toelaten ons, ons milieu en onze natuur te vergiftigen.
Frans Timmermans is onze man voor de natuur en onze toekomst en Pieter Omtzigt onze man om ons te beschermen tegen overheid en lobby’s.
En wat is het verschil met die bestuurders van banken en grote bedrijven? Zij hebben beiden een hart. Een hart dat hen beschermt tegen schaamteloosheid. 

Lees hier het artikel: De helft van alle Nederlanders krijgt in de loop van het leven de diagnose kanker

Bron: volkskrant.nl
Ellen de Visser
28 september 2023

De helft van alle Nederlanders krijgt in de loop van het leven de diagnose kanker

Het risico om kanker te krijgen is de afgelopen dertig jaar flink toegenomen. De helft van alle Nederlanders krijgt in de loop van het leven de diagnose kanker. Drie decennia geleden ging het nog om één op de drie Nederlanders.
Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat donderdag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor GeneeskundeTussen 1990 en 2019 is de kans op kanker voor vrouwen toegenomen van 33 naar 47 procent, voor mannen van 40 naar 54 procent.
Dat grotere risico op kanker heeft vooral te maken met de gestegen levensverwachting, zegt Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij het IKNL. Kanker is een ziekte die vooral bij ouderen voorkomt: ruim 80 procent van de patiënten krijgt de diagnose als ze boven de 60 jaar zijn.
Mannen leven nu gemiddeld 7 jaar langer dan in 1990, vrouwen worden gemiddeld 3,5 jaar ouder. Dat komt onder meer doordat de sterfte aan hart- en vaatziekten flink is gedaald de afgelopen decennia. Visser: ‘Voor elke medische verbetering geldt dat mensen daardoor langer leven, met als keerzijde dat het aantal jaren dat ze kanker kunnen krijgen ook toeneemt.’
Visser hoopt dat de cijfers over de gestegen kans op kanker mensen aan het denken zetten. ‘Meestal publiceren we incidentiecijfers, over het aantal gevallen van kanker per 100 duizend inwoners. Dat zijn abstracte getallen. Kansen zijn makkelijker te begrijpen. Je kunt die meer op jezelf betrekken. Het zou mooi zijn als er een preventieve werking vanuit gaat. Niet alle gevallen van kanker zijn te voorkomen, maar een deel wel, als we oppassend leven.’
Want naast de vergrijzing speelt ook de ongezonde leefstijl van Nederlanders een rol bij het toegenomen kankerrisico, concluderen de onderzoekers. Alcoholgebruik en overgewicht zijn een risicofactor voor een groot aantal vormen van kanker. En steeds meer mensen krijgen huidkanker doordat ze in het verleden te lang in de zon hebben gelegen.
Het goede nieuws is dat het aantal rokers blijft dalen. In 2022 rookte 19 procent van de 18-plussers, tegen ruim 40 procent in 1980. Doordat longkanker zich pas na jaren openbaart, is die trend nog niet helemaal zichtbaar in de cijfers, aldus Visser.
Andere slechte leefstijlgewoontes
Bij mannen is de kans op longkanker nu al afgenomen. Bij vrouwen zette de daling van het aantal rokers pas later in. Visser vreest wel dat de afname van de kans op longkanker teniet zal worden gedaan door de toename van andere slechte leefstijlgewoontes.
In weerwil van almaar betere behandelingen is de kans om aan kanker te overlijden in dertig jaar tijd voor de gemiddelde Nederlander weinig veranderd: ruim een kwart van de Nederlanders overlijdt aan de ziekte. Ook dat heeft te maken met de groeiende groep oudere kankerpatiënten, legt Visser uit. Bij vrouwen onder de 65 en bij mannen onder de 75 is de kans op sterfte gedaald. Bij oudere patiënten ook, maar wel een stuk minder. Omdat zoveel meer ouderen de ziekte krijgen, wegen die trends tegen elkaar op.
De onderzoekers gebruikten cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, met gegevens van bijna alle patiënten die sinds 1989 de diagnose kanker hebben gekregen. De cijfers over de sterfte aan de ziekte komen van het CBS. De kans om aan kanker te overlijden is groter bij mannen dan bij vrouwen; het gaat om 30 procent versus 23 procent. Vrouwen krijgen vaker te maken met vormen van kanker die meestal goed te genezen zijn, verduidelijkt Visser, zoals borstkanker en baarmoederhalskanker.
Over de auteur

Ellen de Visser is medisch redacteur op de wetenschapsredactie van de Volkskrant en auteur van de bestseller Die ene patiënt, waarin zorgverleners vertellen over een patiënt die hun kijk op het vak veranderde.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024