Blog

Basisinkomen krijgt mogelijk een te kleine rol in de actuele politiek – Basisinkomen Nederland

Commentaar Vrouwenpartij: Eindelijk (of nu al?) een doorbraak voor het basisinkomen : 59% van de Nederlanders is voor een basisinkomen en is tegen toeslagen, peilde Maurice de Hond.
Bij PvdA/GroenLinks, Volt en Partij voor de Dieren is meer dan 70% voor en meer dan 60% bij D’66 en NSC. Zelfs de VVD stemmers komen op 50% voor (en 32% tegen). Alleen bij Forum is de meerderheid tegen.

Het verzet tegen het basisinkomen gebroken?
De toeslagen schandalen, de discussie over de ‘menselijke maat’ en nu de focus op het fenomeen ‘bestaanszekerheid’ hebben klaarblijkelijk het verzet tegen het idee van een basisinkomen gebroken. Mensen hebben de buik vol van de oude politiek met haar niet aflatende stroom aan onoplosbare problemen. Een nieuwe basis van bestuur en oog voor het individu is een noodzaak geworden. Een eenvoudig en transparant bestuur van mensen en niet van regels en starre wetten. Een basisinkomen past daar naadloos in. Weg met wantrouwen, angst en onzekerheid. Vertrouwen is de waarde die we zoeken als tegengif.

Hoeveel ontspanning levert een basisinkomen op?
Een AOW uitkering hoef je niet te verantwoorden. Een uitkering die je niet kan verliezen, ook geen deel van die uitkering. Het basisinkomen is een vergelijkbare uitkering die je niet hoeft te verantwoorden en die je niet kunt verliezen. Welke denkbare maatregel geeft meer bestaanszekerheid? Welke maatregel biedt je meer vrijheid om je eigen leven in te richten zoals je dat zou willen?
Corona heeft velen bevrijd uit de dwangbuis van de vaste baan, waarbinnen je geen keuze had. Hoeveel mensen hebben er geen gebruik van gemaakt om van baan te wisselen? Opeens kon het. Een basisinkomen kan de grote meerderheid dezelfde mogelijkheden bieden: uitzicht op een veel leukere baan. Een baan met minder werkdruk, minder onbetaalde uren, op basis van part-time en meer menselijk contact misschien. Wie wil niet 4 dagen gaan werken ipv 5? Een dag minder geeft opeens zoveel vrijheid. Opeens tijd voor vrijwilligerswerk, tijd voor mantelzorg, tijd om te (gaan) studeren, de natuur in of te tuinieren, meer tijd voor de kinderen, meer tijd voor sport en meer en meer. En niet te vergeten: zonder al die stress leef je ook een paar jaar langer en gaan de ziektekosten straf omlaag.

Een basisinkomen is simpelweg niet meer weg te denken en zeker niet te negeren.

Lees hier het artikel: Basisinkomen krijgt mogelijk een te kleine rol in de actuele politiek
Bron: basisinkomen.nl
Reyer Brons
14 november 2023

Basisinkomen krijgt mogelijk een te kleine rol in de actuele politiek

Maurice de Hond peilde onlangs dat 59 % van de ondervraagden voor een basisinkomen is. Minder dan en derde is voor de toeslagen.
Maar van de drie partijen die leidend zijn in de peiling kunnen we geen snelle stappen in de goede richting verwachten.
Wil je vooral hogere prioriteit geven aan basisinkomen, stem dan Volt of op een kleine nieuwkomer bovenaan op de kiesladder.

Ruim de helft van Nederland wil liever basisinkomen dan toeslagen

Kort gelden verscheen er een Wensenlijst van de bevolking, de uitslag van een opiniepeiling door Maurice de Hond.
Stelling 19 luidt als volgt:
Voor iedereen een basisinkomen is een beter systeem dan een systeem met allerlei toeslagen en aftrekposten.
Deze stelling werd in meerderheid positief onderschreven, door aanhangers van vrijwel alle politieke partijen. Alleen de PPV-aanhang was in meerderheid tegen en de VVD kwam maar net op 50 % vorstanders.
Meer dan 70 % voorstanders vinden we bij VoltPvdD en GroenLinks-PvdA.
Daarna volgen met meer dan 60 % D66 en NSC.

Dat Volt zo goed scoort, past wel bij hun boodschappen in de pers. Meermalen is vanuit Volt het basisinkomen als doel gepropageerd.
De in de peilingen leidende partijen (VVD, GL-PvdA en NSC) willen geen snelle invoering van basisinkomen

Boeiend is de hoge score bij de aanhangers van het NSC. Peter Omtzigt heeft zijn mond wel vol over bestaanszekerheid, maar in het NSC-programma wordt slechts gesproken over zeer kleine stapjes en worden de toeslagen nauwelijks afgeschaft. Helaas een mooi en droevig voorbeeld van een achterban die veranderingen wil, maar politieke leiding die een pas op de plaats maakt.


In iets mindere mate ligt dat ook zo bij GroenLinks-PvdA. Op het congres heeft de achterban bassinkomen een bescheiden plek in het programma weten te geven (eigenlijk alleen nader onderzoek), maar als je Frans Timmermans hoort praten over de arbeidsmarkt, dan is en blijft een strakke  koppeling tussen werk en inkomen overheersend. Dus onder zijn leiding de komende 4 jaar waarschijnlijk geen prioriteit voor basisinkomen.

Gevreesd moet helaas worden dat we van de alle drie de koplopers in de peilingen niet veel positiefs kunnen verwachten voor het basisinkomen.
Zonder meer positieve geluiden horen we naast van Volt, ook bij drie kleine nieuwkomersLEFDe Piratenpartij-De Groenen en de Politieke Partij voor Basisinkomen. In de peilingen scoren deze partijen nog niet hoopgevend.

Voor degenen die basisinkomen leidend willen laten zijn in hun stemgedrag, hebben wij twee visuele adviezen, een soort stemladder (hoe hoger , hoe beter) en een poster.

Reyer Brons, november 2023
 Jammer is wel dat Volt voor de korte termijn een soort huishoudtoeslag op het oog heeft. Dat brengt het individuele basisinkomen niet meteen dichterbij, waardoor een verdere stap wellicht moeilijker wordt.
 Zie een positieve terugblik van Bert Veenstra (Netwerkgroep basiszekerheid PvdA) en Jan Atze Nicolai (GroenLinks Denktank basisinkomen).
 OP de VVD rekenden we al niet.
 Oplettende kijker zullen zien dat in de ladder de BBB op de middelste sport staat, maar dat deze partij ontbreekt op de poster. Ook de BBB wil de toeslagen weg, maar op de ene plek staat dat ze dat willen door een bedrag of negatieve inkomstenbelasting, op een andere plek door een grote vrijstelling op de inkomstenbelasting.
De eerste uitspraak verdient positieve waardering, de tweede uitspraak doet dat dan weer teniet.
Er is ook discussie mogelijk of de Libertaire Partij (LP)genoemd moet worden, In het programma staat (in tegenstelling begin 2021) niets over basisinkomen of negatieve inkomstenbelasting, maar in vraag 18 van de stemwijzer (over de kostendelersnorm) wordt gesproken over ‘voorwaardelijk basisinkomen’.
In de plaatjes is de stemwijzer genegeerd.

Ook de SP gebruikt die termen niet in het programma. Maar er is wel op de website een standpunt over basisinkomen te vinden, met als strekking dat andere ideeën veel beter zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024