Blog

FNV ondertekent petitie ‘Stop de #regelkolder’ van MantelzorgNL. “Hoog tijd dat marktwerking in de zorg wordt afgeschaft” – FNV

Commentaar Vrouwenpartij: ‘Stop de regelkolder’ is een FNV initiatief naar ons hart. Het 13 jarige mensonterende en slavendrijvende neoliberaal beleid moet de versnipperaar in.

Superbesparing qua tijd vereist
Een derde van je tijd niet kunnen besteden aan de mensen die je moet verzorgen is bedrijfstechnisch belachelijke kolder maar ook een onmenselijke keuze als de bezuinigingen op zorg alleen maar oplopen en de geboden zorg inkrimpt.
Wat is de opbrengst van al die administratieve handelingen dat het waard maakt om die tijd niet aan de ‘klanten’ te besteden?
Toen artsen protesteerden bij de verzekeraars om hun onmogelijke administratie wensen, konden 80 formulieren per patient de prullenbak in. Waarom kan dat niet bij de mantelzorgers en zorgmedewerkers? Artsen kun je wel vertrouwen maar verzorgers niet? Steeds weer wordt aangetoond dat fraude zelden hoger uitkomt dan 2%. We gooien 30% tijd van alle medewerkers weg om die 2% fraude te voorkomen of terug te brengen tot 1%? En wij willen bekend staan als verstandige mensen, een verstandig land? Polderen wordt hier kolderen.

Een verstandig kabinet?
Hoe verstandig wordt het (ver)nieuwde kabinet? De zorg fundamenteel op de schop? fnv.nl
Onhoudbare administratieve regels het raam uit? Of wordt de ontmanteling van het neo-liberale beleid uitgesteld en vertraagd? Kunnen de ministeries en de verzekeraars de vermindering aan regels niet aan? Zonder een gedegen daadkracht tegen de conservatieve krachten zal het niet gaan lukken, denkt de Vrouwenpartij. Er is veel moed en kunde nodig om gevestigde ordes in de markten te doorbreken.

Bron: fnv.nl
Arjan de Boer
21 november 2023

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong heeft vandaag namens de vakbond de petitie ‘Stop de #regelkolder’ van MantelzorgNL ondertekend. Jong deed dat in aanwezigheid van Esther Hendriks, directeur van MantelzorgNL en riep daarbij direct op tot minder marktwerking in de zorg. De FNV wijst op de steeds moeilijkere situatie voor mantelzorgers door een teveel aan regels, werkdruk en zorgen over geld.

Eenvoudiger en menselijker

Kitty Jong: “Dit is een gevolg van 13 jaar neoliberaal beleid, met te veel marktwerking en te weinig vertrouwen in mensen. Het is hoog tijd dat we stoppen met die marktwerking, de zorg moet toegankelijker en vooral menselijker. Het lijkt nu meer te gaan om geld besparen en controle. Geef mantelzorgers én professionals het vertrouwen en de ruimte die zij verdienen. Help hen zich te richten op datgene waar het om gaat: persoonlijke zorg en aandacht voor patiënten en naasten.”

De FNV roept daarom naast haar leden ook andere organisaties en mensen op de petitie te ondertekenen.

Regeldruk is enorm
Op dit moment moeten mantelzorgers in veel gevallen allerlei formulieren invullen om te bewijzen dat ze geen fraudeur zijn of dat hun naaste écht ziek genoeg is. Mantelzorgers ervaren dezelfde druk als zorgmedewerkers die een derde van hun werktijd kwijt zijn aan regels- en administratie. Dit zorgt voor te veel stress en druk, mantelzorgers worden overvraagd en vallen daardoor vaak om. Jong benadrukte vandaag bij de ondertekening dat mantelzorgers ondersteuning verdienen: “Veel mantelzorgers hebben naast de zorg voor hun naaste(n) vaak een baan. Betaald mantelzorgverlof en minder gedoe met regels zou ze enorm kunnen helpen om overeind te blijven en bijvoorbeeld uitval op het werk te voorkomen.”

Oproep aan de politiek

Het wordt steeds duidelijker dat er meer samenwerking, vertrouwen, en menselijkheid nodig is in de zorg. De FNV doet een krachtige oproep aan alle politieke partijen om te breken met het neoliberale beleid van de afgelopen jaren dat veel schade heeft aangericht in de zorgsector. Het afschaffen van marktwerking moet bovenaan de zorgagenda staan, als een belangrijke stap naar een zorgstelsel dat zich richt op mensen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024