Blog

Nieuwe satelliet kan CO2-uitstoot van individuele bedrijven meten

Commentaar Vrouwenpartij: een mooi voorbeeld van de trend dat de wereld transparanter wordt en leugens moeilijker te verbergen zijn. Grote bedrijven kunnen zich niet meer verbergen achter hun met de natte vinger geschatte CO2 uitstoot.

Een transparante toekomst?
Waar leiden dit soort technologische ontwikkelingen toe? In de ruimte hebben we een groeiende groep expert-satellieten die van alles in de gaten kunnen houden en in ons leven nemen sensors die functie op zich. Allerlei onderdelen van ons lichamelijk welzijn worden al via onze iPhone gemonitord. Het aantal beschikbare functies zal de komende jaren sterk toenemen en diep ingrijpen in onze manier van ervaren van ons lichaam. Onmiddellijke feedback is de snelste manier van leren en begrijpen.
Artsen zullen ook steeds meer op afstand kunnen monitoren, waardoor bezoek aan de arts vaker onnodig wordt.
Met de nieuwste medische ontdekkingen kunnen we al jaren van tevoren allerlei aandoeningen zien aankomen, lang voordat symptomen zich aandienen (met AI (kunstmatige intelligentie) kan nu al een hartaanval 10 jaar van te voren voorspeld worden en kun je direct stoppen met roken en drinken en met sport beginnen). En wie weet kan er ruim van tevoren succesvol ingegrepen worden als bijvoorbeeld Crispr ‘gene-editing’ een hoge vlucht gaat nemen.

Voedsel sensoren
De glyfosaat lobby heeft het toestaan van gebruik in de landbouw van glyfosaat in Europa, met 10 jaar weten te verlengen. Maar wat als we glyfosaat in onze voedselproducten zelf kunnen meten? Wie zal dan nog voedselproducten kopen met glyfosaat in de aanbieding (2+2 gratis)?
Hoe snel zal de verkoop van biologische producten groeien wanneer je het verschil kunt meten met voedsel opgegroeid met kunstmest, pesticiden en landbouw vergiften? Welke boer zal nog een toekomst zien in niet-biologische landbouw?
Wat als je kunt meten hoe ultra ‘ultra-processed’ voedsel is en hoe weinig voedingswaarde het bevat, hoe aantrekkelijk blijft het dan? Goedkoop is duurkoop voor onze gezondheid.
Nog niet overtuigd? Bied families aan om 3 maanden biologisch te eten (met vergoeding voor de meerprijs). Bij de terugkeer naar niet-biologisch voedsel en junkfood zal het lichaam hevig protesten en je terugbrengen bij gevoelens van lusteloosheid en gebrek aan energie en je lichamelijk niet lekker voelen. Dan pas weet je hoe slecht je je altijd gevoeld hebt.

Meten = weten
Het oude adagium ‘meten = weten’ gaat onze wereld veroveren? Is ‘meten en weten’ niet de beste strategie om de gezondheidszorg betaalbaar te houden? Is de ontwikkeling van high-tech sensors niet de beste investering die ons komende kabinet kan doen? En natuurlijk verbetering van de gezondheid belonen.

De strijd tegen onwetendheid
De grote strijd van nu is de strijd tegen onwetendheid. Sensors kunnen helpen een gevoelige deuk te slaan in dat fort van onwetendheid met fenomenen als wegkijken, wegmoffelen, ontkennen, relativeren, het bedrog en de simpele en kraakheldere leugens van eigenbelang. Ons leven gaat open in de mate dat onwetendheid uit ons leven verdwijnt.

Lees hier het artikel: Nieuwe satelliet kan CO2-uitstoot van individuele bedrijven meten
Bron: change.inc
Sebastian Maks
14 november 2023

Nieuwe satelliet kan CO2-uitstoot van individuele bedrijven meten
Vanguard vertrok dit weekend vanaf een ruimtevaartbasis in Californië. Daar is hij onderdeel geworden van een groeiend inventaris aan satellieten die broeikasgasmetingen doen. Nog maar enkele jaren geleden bestond de informatie over de CO2-uitstoot van landen nog hoofdzakelijk uit schattingen van die landen zelf. Dat laat ruimte voor creatieve boekhouding, zoals klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren vorig jaar zei. “Je kan je voorstellen dat je af en toe in je eigen voordeel afrondt, als je je eigen proefwerk nakijkt.”

Nauwkeurigere data
Met de komst van satellieten kunnen er nauwkeurigere en onafhankelijkere conclusies worden getrokken. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door de uitstoot van stikstof en methaan te meten (zoals de satelliet Tropomi doet), waarmee CO2-hotspots kunnen worden getraceerd. Ook zijn er satellieten die direct de uitstoot van CO2 meten. Vaak wordt de conclusie getrokken dat de daadwerkelijke uitstoot van broeikasgassen hoger ligt dan de schattingen daarvan.

Grootvervuilers aanspreken
Vanguard biedt nu de mogelijkheid om die uitstoot nog nauwkeuriger te berekenen, zelfs op het niveau van individuele vervuilers. Zo kan de satelliet meten hoe hoog de uitstoot is van bijvoorbeeld kolencentrales, staalfabrikanten en cementbedrijven. Niet alleen geeft dat de overheid een concreter middel om grootvervuilers aan te spreken op hun gedrag, ook biedt het houvast voor de bedrijven zelf. Die kunnen controleren of hun schattingen stroken met de werkelijkheid. “We zien vaak een mix van directe metingen en schattingen”, aldus Stephane Germain, CEO van GHGSat. “Het hebben van een directe satellietmeting van een gehele faciliteit dient daarom als validatie van die informatie.”
Lees ook:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024