Commentaar Vrouwenpartij: gamen staat nog niet in een goed daglicht. De invloed op onze kinderen is in onze ouderogen veelal een negatief geladen fenomeen. Uren achter de computer geweldspelletjes spelen? Hoe kan dat positief uitwerken? Verslaafd aan gamen staat om de hoek te wachten?
Maar zijn er ook positieve kanten aan gamen? Verhoogde coördinatie tussen hersenen en lichaam en een onnavolgbaar reactievermogen bijvoorbeeld. Of een bewonderingswaardige focus en een ijzersterke concentratie? Het Intermediair artikel noemt ook multitasken en teamplay als positieve kenmerken.
Context van games spelen
Games spelen is zoveel groter dan ouderen zouden denken.
De game industrie gaat dit jaar een omzet van 350 miljard euro bereiken en kent meer dan 3 miljard spelers wereldwijd, wat bijna de helft van de wereldbevolking is.
Nederland kent een miljoen gamers, waarvan 2% = 20.000 verslaafd is. Andere verslavingen scoren veel hoger.
E-sporters verdienen tussen de €1800 en €6700 per maand. De besten verdienen een miljoen of meer per jaar.
Gamen is een sociale sport waar teams van over de hele wereld tegen elkaar spelen zonder gevaarlijke teckels of hamstring blessures.
Gamen en de virtuele wereld
We beseffen het nog niet, maar de virtuele wereld wordt een stevige concurrent voor onze saaie beperkte fysieke wereld. We hoeven niet meer op vakantie naar verre oorden als we voor een prikkie met een virtual realty bril op levensecht door natuur, door steden, dierentuinen en musea kunnen wandelen. Kunnen we eindelijk zonder een duur lidmaatschap op de golfbaan staan en een hole-in-one proberen te spelen zonder in ons gevoel af te gaan door de ogen van medespelers. En hoe leuk wordt het om holografisch met je kleinkinderen te kunnen spelen zonder eerst (lange) autoritten te maken.
Nee, laat die kinderen rustig gamen en zich ontwikkelen tot bekwame ervaringsdeskundigen van de toekomst.
Lees hier het artikel: Zet vaardigheden door gamen op je cv | Intermediair
Bron: intermediair.nl
november 2023
Gamen levert interessante vaardigheden op voor werkgevers
Als je niet in de game-industrie werkt en geen geld verdient als e-sporter, lijken games compleet los te staan van het professionele leven. Toch gebruik je bij het gamen veel vaardigheden waar je tijdens het werk ook wat aan hebt. Denk alleen al aan games waarin je moet samenwerken om te winnen; dat gaat alleen als je goed communiceert en rekening houdt met elkaar.
Dat je in games nog veel meer nuttige vaardigheden gebruikt, weet Koen Schobbers. Hij was de eerste Nederlandse gamer die een topsportstatus kreeg en staat nu regelmatig voor de top van internationale bedrijven om te vertellen hoe gaming toegepast kan worden in hun ondernemingen. ‘In een werkomgeving gebeuren vaak meerdere dingen tegelijk en in games is dat continu het geval. Daarnaast moet je je in games vaak langere tijd focussen en je moet goed doelen kunnen stellen.’
Speel je veel avontuurlijke games? Dan heb je volgens Schobbers veel doorzettingsvermogen. ‘Denk aan een vijand die veel te moeilijk is, maar dat het je uiteindelijk toch lukt. Of dat je een hele andere strategie vindt om je doel te bereiken.’
Gewelddadige games
Gedragswetenschapper Joanneke Weerdmeester, die zich in haar onderzoek bezighoudt met de manier waarop games op een positieve manier kunnen worden ingezet, ziet dergelijke vaardigheden voornamelijk terug in actie- en puzzelgames. ‘Van die games waarin je snelle beslissingen moet maken in veeleisende omgevingen. Dat je met een tijdslimiet een keuze moet maken, of op een creatieve manier problemen moet oplossen.’
E-sporters spelen vaak dat soort actiegames in teamverband, waarbij goede communicatie van belang is. ‘Je zult moeten kunnen sturen en leidinggeven, maar ook kunnen volgen’, vertelt Schobbers. ‘In games zoals League of Legends, Counter-Strike en Call of Duty praat je echt met je team om de ander te verslaan.’ Dat die games gewelddadig zijn, maakt dan niet zoveel uit. ‘Zolang er prosociale elementen in zitten en er coöperatief gespeeld wordt, kan het toch tot prosociaal gedrag leiden’, stelt Weerdmeester.
Volgens de gedragswetenschapper was er in de wetenschappelijke hoek tot nu toe voornamelijk aandacht voor de negatieve kant van het gamen. Nu begint er meer ruimte te komen voor deze positieve effecten. ‘De eerste bevindingen zijn dat het spelen van coöperatieve spellen, waarin je samen moet werken en elkaar moet helpen, kan leiden tot betere samenwerking, communicatie en sociaal gedrag.’ Wel moet in verder onderzoek nog duidelijk worden in hoeverre deze geleerde vaardigheden blijven aanhouden.
Op je cv
Dat er steeds meer ruimte is voor de positieve kanten van gamen, blijkt ook uit hoe bijvoorbeeld Randstad probeert gamers aan te spreken door vacatures te koppelen aan gamegenres. Houd je van actiegames? Dan moet je snel met oplossingen komen, kunnen multitasken en werken in teamverband. Misschien is floormanager of teamleider wat voor je. Ben je meer van de survivalgames waarin je jezelf moet blijven motiveren en de juiste mensen om je heen wil hebben? Kijk dan eens bij vacatures in de zorg.
Maar is het daadwerkelijk een goed idee om op je cv te zetten dat je deze games speelt? Daar twijfelt Schobbers over. ‘Werkgevers kennen niet alle games, dus op een cv zou ik het eerder bij de vaardigheden houden om pas bij de sollicitatie uitleg te geven.’
Weerdmeester beaamt dat je de games beter kunt bewaren voor het gesprek. ‘Als ze in het gesprek een aantal voorbeelden vragen van situaties waarin je die vaardigheden gebruikt, dan kun je de games noemen.’ Volgens de gedragswetenschapper zitten we net op een kantelpunt, waarbij voornamelijk de oudere generatie nog niet zo openstaat voor de positieve kanten van gamen. ‘Maar het ligt ook heel erg aan de bedrijven en de functies. Zeker ICT-gerelateerde bedrijven zullen het sneller interessant vinden.’
Wat zet je in je cv? Maak een profiel aan op Intermediair en vul de benodigde gegevens in, zo heb je een mooi overzicht voor jouw cv.