Blog

Zoon van een Hamas-oprichter werd spion voor Israël: ‘Hamas moet zo snel mogelijk opgeruimd’

Commentaar Vrouwenpartij: in de indringende speech waar Mosab Hassan Yousef, de zoon van een Hamas-oprichter, zijn verhaal aan de Verenigde Naties vertelt, zien we een man die Hamas van binnen en buiten kent en fysiek heeft ervaren.** De wreedheid van Hamas, niet alleen naar de Israëliërs, maar vooral tegen de eigen bevolking is ongekend en te onbekend.
Gaza moet bevrijd worden, niet van Israël, maar van Hamas. Enige sympathie voor Hamas is niet meer mogelijk na het zien van die speech.

De Hamas tegenover Israël discussies
De speech laat zien hoe gemakkelijk een vals en onwetend beeld over Hamas en Israël geschapen kan worden via de media. Het is de onderbuik en niet het verstand dat de media regeert. Het volgen van de discussies over Hamas en Israël schept voor de Vrouwenpartij het beeld dat weinig mensen in deze kwestie contact hebben met de grote werkelijkheid. Het idee dat de oplossing vrede sluiten is, getuigt van een kijk vol onwetendheid over de zaak en de geschiedenis als geheel.
Buitensporige wreedheid van Hamas naar de eigen bevolking en diezelfde bevolking als menselijk schild inzetten kan nooit een basis zijn voor vrede. Nu niet en niet in de toekomst.

Vrede voor de Palestijnse bevolking
De Vrouwenpartij schreef in haar eerste reactie 6 weken geleden dat in een oorlog alleen vrede mogelijk is als de tegenstander verslagen is. De enige oplossing: “Hamas moet zo snel mogelijk opgeruimd worden”.
De buitenwacht is ook voor een staakt-het-vuren maar dat maakt het conflict alleen maar groter. Een goed voorbeeld van een gevolg van een staakt-het-vuren zien we tussen Noord-Korea en Zuid-Korea: de dreiging van hervatting van de oorlog bestaat nu al meer dan 70 jaar. Daar is zelfs een nucleaire dreiging bij gekomen, die miljoenen levens in gevaar brengt.
Vrede voor de Palestijnse bevolking  is alleen mogelijk wanneer Hamas verslagen is. Daarna kan Gaza weer onder bestuur komen van de regering van de Westelijke Jordaanoever (die niet uit is op de vernietiging van Israël). Op basis van hernieuwde vriendschappelijke relaties met Israël kan Palestina opnieuw een aanvraag doen bij de Verenigde Naties om als soeverein land erkend te worden. Als soeverein land vallen zij onder Internationaal Recht en krijgen zij volledige zeggenschap over het gebied van hun land. Vrede heeft dan een verzekerde basis.

** YouTube: zijn speech voor de Verenigde Naties


Lees hier het artikel: Zoon van een Hamas-oprichter werd spion voor Israël: ‘Hamas moet zo snel mogelijk opgeruimd’
Bron: volkskrant.nl
Monique van Hoogstraten
23 november 2023

Mosab Hassan Yousef, zoon van één van de oprichters van Hamas, zat net als zijn vader langdurig in Israëlische gevangenschap. Nadat hij daar had aanschouwd hoe wreed de Hamas-organisatie ook met haar eigen leden omgaat, knapte er iets bij hem.
In Israël, met name bij politiek rechts, wordt Mosab Hassan Yousef al jaren op handen gedragen. Een Palestijn die zonder enig voorbehoud Hamas wegzet als een moorddadige machine – het is een Palestijns geluid dat veel Israëliërs graag horen. Sinds de publicatie van zijn autobiografie Zoon van Hamas in 2010 is de ‘groene prins’ een bekendheid in Israël. ‘Groen’ vanwege de kleur van de beweging, ‘prins’ omdat hij een troonopvolger was.
In een recent interview met de Britse journalist Piers Morgan op Sky News, in Piers Morgan Uncensored, over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober, vertelde Yousef dat hij niet verbaasd was door de wreedheid die daarbij werd tentoongespreid. Hamas heeft sinds zijn oprichting maar één doel voor ogen: Israël vernietigen.
‘Wel was ik verbaasd over de schaal van de aanval’, zei Yousef. ‘Ze hebben hele dorpen weggevaagd van de sterkste macht in de regio (…) Daarmee hebben ze de poorten van de hel opengezet voor het Palestijnse volk. Ze zijn bereid heel veel Palestijnse kinderen te offeren, om ze te misbruiken voor hun ideologische, religieuze agenda. Hamas geeft niks om menselijk leven.’

Verhard verzet
Dat weet hij allang. Mosab Hassan Yousef (45) groeide in de jaren tachtig op in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, als oudste zoon van sjeik Hassan Yousef, een van de oprichters van Hamas. De jonge Yousef wilde een strijder worden voor de Palestijnse zaak, zoals zijn vader dat was, en zoals iedere jongen dat wilde in die tijd, zei hij later. Dus belandde hij voor de eerste keer in een Israëlische cel tijdens de Eerste Intifada, voor het gooien van stenen. Zo zag een groot deel van het verzet er toen uit.
Toen hij in de jaren negentig jarenlang in de cel zat en het verzet was verhard, zag hij ook hoe de Palestijnen onderling waren verhard. Hamas nam iedere medegevangene in wie ze een verrader of spion zagen, op een gruwelijke manier te grazen, vertelde hij de wereld nadien.
‘Hamas martelde en vermoordde zijn eigen leden in de Israëlische gevangenis, honderden van hen. Toen begon ik mezelf de vraag te stellen: wat gebeurt er als Hamas aan de macht komt? Wat gaan ze ons eigen volk aandoen?’, zo brengt hij tijdens het interview met Morgan in herinnering.
Zijn eigen vader was en is nog steeds een van de leiders van de radicaal-islamitische beweging op de Westelijke Jordaanoever – hij heeft bij elkaar opgeteld ruim twintig jaar in Israëlische gevangenschap doorgebracht, en werd ook na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober weer vastgezet.

Propagandist Israël
De ervaring met onderlinge afrekeningen in de gevangenis doen Yousef besluiten zich af te keren van de beweging. Sterker: hij gaat werken voor de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet, als spion.
Tussen 1997 en 2007 voorziet hij Israël van gedetailleerde informatie over terreurcellen en op handen zijnde aanslagen. Hij heeft toegang tot de hoogste kringen binnen Hamas. Dankzij zijn inlichtingen verdwijnen tijdens de Tweede Intifada talloze Palestijnen achter de tralies.
Yousef bekeert zich naar verluidt vervolgens tot het christendom en krijgt uiteindelijk asiel in de Verenigde Staten, al gaat dat niet zonder slag of stoot. Zijn contactpersoon bij de Shin Bet, ‘Captain Loai’, onthult in 2010 zijn eigen identiteit om voor Yousef te getuigen.
‘Hij is een ware vriend, die elke dag zijn leven riskeerde om geweld te voorkomen’, zo zei Ben Itzhak destijds. Sindsdien heeft Yousef zich niet alleen verder ontwikkeld tot een van de grootste criticasters van Hamas, maar ook tot een getrouwe propagandist voor Israël.

Hij liet in het interview met Morgan weinig misverstand bestaan over wat er met Hamas moet gebeuren. ‘Geweld is nu de enige oplossing. Hamas laat Israël en de vrije westerse wereld geen andere keus dan ze te vernietigen. Ja, veel burgers worden het slachtoffer. Maar hun bloed kleeft aan de handen van Hamas, en uitsluitend aan die van Hamas.’

Hamas-criminelen
Toen de interviewer hem voorhield dat veel mensen in het Westen erop wijzen dat Israël verantwoordelijk is voor een bezetting die al decennia duurt, raakte Yousef zichtbaar geïrriteerd. ‘Ik wil niet dat iemand uit Londen, van de andere kant van de wereld, komt vertellen wat de ontberingen zijn van het Palestijnse volk, de kinderen. In mij spreekt het Palestijnse kind. De Palestijnse kinderen worden gegijzeld door deze criminelen van Hamas.’
Tijdens een gesprek op Fox News pleitte Yousef onlangs voor het overbrengen van de inwoners van Gaza naar Egypte; de VS moeten druk op Caïro uitoefenen om de grens open te zetten. ‘Wat mij betreft gaan de Palestijnen daar voorgoed weg. We hebben Gaza niet nodig, het is één groot vluchtelingenkamp dat zeventig jaar geleden al had moeten verdwijnen.’
Veel Palestijnen voor wie Gaza hun thuis is, zullen hem dat niet in dank afnemen. Zij willen niet nogmaals worden verdreven, zoals destijds gebeurde bij de stichting van de staat Israël. Egypte zit ook niet te wachten op import van het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk en houdt de grens tot op heden voor hen gesloten.
Yousef ziet een uittocht naar de Sinaïwoestijn echter als de enige manier waarop ‘Israël zijn klus kan klaren en deze barbaarse organisatie kan uitroeien’. Want, zo zei hij: ‘De zaak die Hamas voorstaat, is ziek. Die komt rechtstreeks uit de hellepoel. Dit is mijn boodschap als ex-Hamaslid, als zoon van een van de oprichters van Hamas: het is genoeg geweest. Alleen God weet wat er gaat gebeuren als Hamas niet zo snel mogelijk wordt opgeruimd.’

3 x Mosab Hassan Yousef

Om te voorkomen dat Yousef door de mand zou vallen, liet de Shin Bet hem op het nippertje ontkomen aan een vooropgezette arrestatie. Daarna dook hij onder.
De vader van Yousef verstootte hem publiekelijk toen het spionageverhaal bekend werd. Hij deed dat via een uit de gevangenis gesmokkelde brief op de website van Hamas. Voor de familie heeft de oudste zoon nooit bestaan.
Over het leven van Yousef verscheen in 2014 de documentaire The Green Prince, gebaseerd op zijn autobiografie.

Over de auteur
Monique van Hoogstraten is buitenland- en eindredacteur van de Volkskrant. Eerder was ze voor de NOS correspondent in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024