Blog

Waarom wind en zonne-energie kernenergie te duur en overbodig maken | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: het probleem van de Nederlandse beleidsmakers is dat zij voortdurend achter de toekomst aanlopen. Toekomstige veranderingen worden onderschat doordat allerlei factoren die een hoofdrol gaan spelen niet worden meegenomen in de voorspellende modellen. Elke voorspelling uit zo’n model is vaak al binnen een jaar achterhaald. Toch willen de beleidsmakers de bouw van kerncentrales, welke 10 jaar in beslag nemen, baseren op niet-toekomst bestendige rekenmodellen. Niet alleen de BBB heeft problemen met getallen en projecties.

Nieuwe factoren in de energiemix
Voorbeeld van een nieuw geïntroduceerde factor: door dynamische energiecontracten is de investering in een thuisbatterij opeens binnen een paar jaar terugverdiend. Batterijen waren tot voor kort een te hoge investering vanwege een terugverdientijd van langer dan 10 jaar. Batterijen worden bij een dynamisch energiecontract nu gezien als een slimme investering welke bovendien een stabiliserende factor heeft in het elektriciteitsnet.
Zo ook een onderschatte factor de productie van waterstof met windenergie op zee. Waterstof kan opgeslagen worden en gebruikt in tijden van te weinig zon en wind.
Een ander voorbeeld van een ‘vergeten’ factor is windmolentjes op particuliere daken. Nu nog niet altijd toegestaan, maar zodra de regels het toelaten is dat een prachtige oplossing naast de zonnepanelen die ’s winters weinig opleveren. Weer een stabiliserende factor erbij in de energiemix.

Kerncentrales bouwen op koste van de belastingbetaler
Geen bedrijf zal de bouw van een kerncentrale beginnen zonder dat het risico door de overheid afgedekt wordt. Dat betekent dat de belastingbetaler meebetaalt. Bij mislukking en een paar miljard schade zal elke burger belast worden met een aantal duizend euro’s. Welke burger wil zo’n risico lopen? Welke burger zal toestemming geven? De overheid hoort van te voren openheid te geven over kosten en risico’s.
Het alternatief van zonnepanelen met thuisbatterijen en dakwindmolentjes levert de burger na een paar jaar geld op. En de factor waterstof wordt door bedrijven betaald zonder aanspraak te maken op subsidies.
Met andere woorden: de duizenden euros extra belastingen kunnen beter besteed worden aan zonnepanelen, thuisbatterijen en windmolentjes op het dak.

Lees hier het artikel: Waarom wind en zonnepanelen-energie kernenergie te duur en overbodig maakt
Bron: change.inc
André Oerlemans
8 februari 2024

Waarom wind en zonne-energie kernenergie te duur en overbodig maken

De groei van duurzame stroomproductie in Nederland breekt elk jaar records. Sinds eind vorig jaar is Nederland wereldkampioen zonne-energie en liggen er 3,5 zonnepanelen per inwoner op daken en in zonneparken, blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2024 van Dutch New Energy Research (DNE Research). Ook het vermogen van windenergie groeide fors tot 4,7 gigawatt. In 2030 leveren windmolens op zee alleen al driekwart van alle benodigde stroom.

Allergoedkoopst

“Zon en wind zijn niet alleen duurzaam, maar ook nog eens het allergoedkoopste”, zei Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar tijdens het congres ‘Toekomst van Solar’ in Den Haag. De branchevereniging voor de Nederlandse zonne-energiesector denkt dan ook dat kernenergie de concurrentie met zon en wind qua prijs niet meer aankan. “Kernenergie is ongeveer twee tot drie keer zo duur als zonne-energie”, zegt Van Hooff.

Kerncentrales onrendabel

Dat denkt ook Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research. Hij houdt in toekomstscenario’s over energie eigenlijk al geen rekening meer met kernenergie. “Als er al kerncentrales worden gerealiseerd, dan zal dat na 2035 zijn. Zonnestroom is veel goedkoper dan kernenergie. Een kerncentrale moet lang aanstaan, wil je de grote kapitaalkosten terug kunnen verdienen. Ik denk dan ook dat dat zonnestroom kerncentrales onrendabel zal maken.”

Groei stokt

Is dat zo? Wat zeggen alle cijfers en trends? In 2050 wil Nederland 172 gigawatt aan zonne-energie vermogen hebben staan, stelt het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE). Hierin beschrijft het kabinet het energiesysteem van de toekomst. Om dat doel te halen is een jaarlijkse toename van 5 tot 8 gigawatt aan zonne-energie nodig, maar experts zien die groei de komende jaren juist afnemen. Toch voorspellen alle modellen een groei die dat doel dichterbij brengt.

Steeds goedkoper

Zonne-energie wordt steeds goedkoper. De groothandelsprijs van zonnepanelen daalde in 2023 met 52 procent, blijkt uit het trendrapport. De prijs van batterijen bedraagt nu 139 euro per kilowattuur opslagcapaciteit. Dat is 80 procent goedkoper dan in 2013. Onderzoeksbureau Bloomberg New Finance Energy Finance verwacht dat in 2030 de prijs nog eens 40 procent lager zal liggen. Uit een vergelijking blijkt dat stroom uit gascentrales en kernenergie nu al twee keer zo duur is als uit zon en wind.

    Zonne- en windenergie zijn nu al de helft goedkoper ten opzichte van gas en kernenergie | Credit: DNE Research

Mix van elektriciteit nodig
Maar hoewel er steeds vaker overschotten zijn van groene stroom, zullen er altijd periodes zijn dat de zon niet schijnt en het windstil is, de zogeheten ‘Dunkelflaute’. Een combinatie van de Duitse woorden ‘Dunkelheit’ (duisternis) en ‘Flaute’ (weinig wind). Op dat soort momenten dreigt een tekort aan elektriciteit te ontstaan. Voor die periodes is kernenergie nodig, stelde TNO in 2022 in een onderzoek. Anders komen we niet van kolen en gas af. Volgens het NPE bestaat de Nederlandse elektriciteitsproductie straks dan ook uit een mix van wind-, zonne- en kernenergie en waterstof.

Twee nieuwe kerncentrales
Om aan de toekomstige elektriciteitsvraag te voldoen en minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energiebronnen, wil het kabinet twee nieuwe kerncentrales bouwen. Bij voorkeur naast de bestaande in Borsele in Zeeland. Een alternatief zou de Maasvlakte in Rotterdam kunnen zijn. De centrales leveren 9 tot 13 procent van alle elektriciteit en stoten geen CO2 uit. Maar de bouw duurt zes tot tien jaar, de voorbereidingstijd niet eens meegerekend.

Aanbod stroom groter dan vraag

Volgens het eerder aangehaalde TNO-onderzoek stijgt de elektriciteitsvraag van 110 terawattuur in 2022 naar 300 tot 500 terawattuur in 2050. Vooral omdat het verwarmen van woningen (warmtepompen) en industriële processen geëlektrificeerd worden en er waterstof gemaakt wordt van groene stroom. Maar dat was een prognose van voor de energiecrisis. Sindsdien is het stroomverbruik fors gedaald en zijn ook de prognoses bijgesteld. Volgens het bijgewerkte NPE heeft Nederland in 2050 iets meer dan 200 terawattuur aan elektriciteit nodig. Maar volgens de huidige scenario’s wordt er dan bijna 500 terawattuur opgewekt. 2,5 keer zoveel als we nodig hebben. De meeste stroom (365 terawattuur) wordt opgewekt door windmolens, een derde (135 terawattuur) door zon en slechts een tiende (56 terawattuur) door kernenergie. Aardgascentrales bestaan dan al niet meer.

Geen kernenergie maar batterijen

Nederland kan ook met batterijen en waterstof periodes zonder zon en wind doorkomen, bleek eerder uit onderzoek van netbeheerder TenneT. Ook roepen alle experts dat burgers en bedrijven vooral stroom moeten gaan verbruiken als die wordt opgewekt.
“Dunkelflautes hoef je niet op te vangen met kernenergie. Dat kan ook met waterstof en grootschalige opslag. Zo kun je ook prijsschommelingen voorkomen”, zegt Wilko Schuijff van Eneco. Volgens hem zijn zon en wind complementair en waait het meestal als de zon niet schijnt en schijnt de zon als het niet zo hard waait. Ook Jansen van DNE Research ziet steeds minder periodes zonder groene stroomproductie. “Ook in de winter heb je geen kernenergie meer nodig, want dan wekken we nog veel meer windstroom dan zonnestroom op. Daardoor zijn we relatief in balans qua seizoenen”, stelt hij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024