Blog

Grootste windmolen van Europa deels in handen burgers: ‘We verwachten dat het een attractie wordt’ | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: één van de grote thema’s van de Vrouwenpartij is samenwerking. De grootste windmolen van Europa deels in handen van burgers is een prachtig voorbeeld van samenwerking. Betrokkenheid is het toverwoord. Een patriarchale opstelling van regering, overheid en grote bedrijven staat ver af van het gevoel erkend te worden en staat dichtbij een indruk van onverschilligheid, machtsgebruik en beter weten.

Weerstand overwinnen
Betrek de burger, betrek groepen burgers, bij projecten en overwin zo de weerstand. Dat kan met inbreng van ideeën en voorstellen, dat kan in de vorm van financieel meedelen.
Vroeger was het heel gebruikelijk dat een fabriek huizen liet bouwen voor de arbeiders. Het loste het huisvestingsprobleem op met relatief goedkope huren en verhoogde de loyaliteit van de werkers. Reistijd was minimaal en kon op fiets of brommer. Waarom kunnen gemeenten die hun grond aan bedrijven en distributiecentra verkopen niet tegelijkertijd te bouwen huisvesting voor de werknemers eisen?
Zonnepanelen zijn vanaf 2027 verplicht op alle nieuwe daken, de verplichting tot emissieloos bouwen komt eraan, waarom niet ook verplichte voorzieningen voor de omgeving waar gebouwd wordt? Burgers die meedelen in de vooruitgang, die er voordeel bij hebben in welke vorm dan ook.

Samen
We staan er samen voor is wat mensen verbindt. Samen staan we sterk, samen kunnen we het redden. Samen is iedereen gelijk. Samen heeft de toekomst.
We zien het in dorpen waar samen de laatste supermarkt of het laatste cafe wordt gered. We zien het waar samen de sportclub in stand wordt gehouden. Of waar samen een Resto van Harte voor de eenzamen en arme mensen in de wijk wordt gerund. We zien het in de opkomst van coöperaties en collectieven waar gewone burgers in samenwerken.
Samen zaken in eigen handen nemen.

Samen overbrugt onoverbrugbare grenzen
Samengaan en samenwerken is ook een innovatief principe welke de wereld vaak over onoverbrugbare grenzen heeft geholpen. Denk bijvoorbeeld aan het samengaan van computers en telefoonverbindingen, wat ons het World Wide Web, het internet en WiFi heeft gegeven met alle gevolgen van dien zoals streaming. Een ander voorbeeld is de combinatie smartphones gekoppeld aan onze gezondheid. Eerder heeft de Vrouwenpartij ook gewezen op hoe sensoren ons in contact gaan brengen met alles in en om ons heen. Dat houdt in dat we alles wat we nu niet in eigen handen hebben zelf kunnen gaan meten. Via sensoren worden we zoveel meer bewust van onszelf en onze omgeving.

Lees hier het artikel: Grootste windmolen van Europa deels in handen burgers: ‘We verwachten dat het een attractie wordt’
Bron: change.inc
Teun Schröder
12 maart 2024

Grootste windmolen van Europa deels in handen burgers: ‘We verwachten dat het een attractie wordt’

De 15 megawatt V236 turbine van Vestas wordt geplaatst voor de kust van het Deense havenstadje Thyborøn. De turbine die dit voorjaar wordt opgeleverd reikt 280 meter de hoogte in en heeft wieken van 115,5 meter lang. Daarmee is het apparaat net wat kleiner dan de Eiffeltoren. De 12 megawatt Haliade-X is met 260 meter, die onder meer op de Maasvlakte in Rotterdam staat, net een maatje kleiner.
De financiering van de V236 is deels tot stand gekomen met de hulp van 2.800 bewoners. Zij zijn aandeelhouder geworden in het project en profiteren uiteindelijk dus ook van de opbrengsten. Een deel van die opbrengsten wil de ontwikkelaar halen uit toeristen die de gigantische windmolen willen bewonderen. “We kijken ernaar uit om de turbine te laten zien aan de lokale bevolking en toeristen. We verwachten dat het een attractie zal worden”, aldus een woordvoerder van het windpark.

Not in my backyard

Ontwikkelaars van windparken stuiten geregeld op weerstand van lokale bewoners. Recent nog bleek uit een rapportage van EenVandaag dat de weerstand van burgers tegen windturbines de laatste jaren is toegenomen. Uiteindelijk zijn weinig mensen principieel tegen hernieuwbare energie, maar wil niemand een windmolen in zijn eigen achtertuin.

Ondernemers
Door burgers deels eigenaar te maken van windturbines hoopt de ontwikkelaar in Denemarken mensen betrokken te krijgen bij dergelijke projecten. En doordat lokale ondernemers kunnen profiteren door inkomsten van toeristen is de groep belanghebbenden groter dan alleen de 2.800 mensen met een waardepapier.

Steun lokale bevolking
“We zijn erg blij met de effectieve samenwerking met Thyborøn-Harboøre Vindmøllelaug voor deze turbine”, zegt Nils de Baar, directeur Vestas Noord en Centraal-Europa. “De ontwikkeling helpt ons met het doen van de laatste testen voordat we overgaan op massaproductie en – installatie van de V236-15 MW-turbine. Het goedkeuringsproces van de gemeente verliep – met 264 dagen – extreem snel en de lokale steun van de burgers in Thyborøn is overweldigend positief was.”

Opschalen
Later dit jaar wil Vestas de windturbines in groten getale produceren. Het heeft al orders ontvangen voor het model uit Duitsland, Polen en Nederland. In ons land worden de turbines geplaatst in het project Hollandse Kust West VI.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024