Blog

Warmtebatterij verwarmt wijken en gebouwen als het [elektriciteits] net geen stroom kan leveren

Commentaar Vrouwenpartij: zo kan het ook! Hoeveel oplossingen zijn er al en hoeveel oplossingen komen er de komende 10 jaar nog bij die nieuwe kerncentrales duur, inefficiënt en onnodig zullen maken? Hoe kan de regering de ogen sluiten voor die ontwikkelingen en doorgaan met miljarden uitgeven voor kerncentrales die pas over 10 jaar operationeel kunnen zijn? Oogkleppen zijn alleen mannen eigen?*
Batterijparken zijn een oplossing om perioden met te weinig wind en zon efficient te overbruggen en nu bieden ook (ondergrondse) warmtebatterijen zo’n oplossing, en meer.

Een oplossing voor Netcongestie
Steeds meer bedrijven lopen op tegen het probleem dat een nieuwe elektra aansluiting niet mogelijk is. Uitbreiding van het bedrijf staat dan op losse schroeven, omdat het net ter plaatse te zwaar belast is. In zo’n situatie kan de warmtebatterij een oplossing bieden waardoor een aansluiting toch mogelijk wordt gemaakt.
Voor hele wijken kan dit systeem de oplossing zijn om uitval te voorkomen.

* in hoeverre hebben vrouwen nog oogkleppen op? We zien over de gehele wereld dat vrouwen kiezen voor minder of geen kinderen. Kinderen worden zelden meer gezien als verzekering voor de oude dag. De hoge kosten van kinderen zijn een beperking geworden op het aantal kinderen. Alsook een universitaire opleiding, die haar een eerder ongekend gevoel van zelfstandigheid biedt. De keuzes van het leven zijn die van haar geworden en niet meer van haar echtgenoot, haar familie en de sociale omgeving. Vrouwen die het moedergevoel missen hebben tegenwoordig de (sociale) vrijheid om kinderloos te blijven. 
Met andere woorden: de vrouwen over de gehele wereld verliezen hun (sociale) oogkleppen.

Lees hier het artikel: Warmtebatterij verwarmt wijken en gebouwen als het net geen stroom kan leveren
Bron: change.inc
André Oerlemans
21 maart 2024

Warmtebatterij verwarmt wijken en gebouwen als het net geen stroom kan leveren

In plaats van een warmtebatterij hadden ze het ook een waterbatterij kunnen noemen. HoCoSto (Hot Cold Storage) uit Zundert maakt enorme bassins, waar 2 tot 3 miljoen liter water in opgeslagen kan worden. In die bassins zit een thermisch opslagsysteem in de vorm van duizenden meters aan vacuümbuizen. De hele installatie wordt in de bodem ingegraven, zodat je er later weer een parkeerplaats, grasveld of speeltuin op kunt aanleggen. In de ondergrondse energieopslag wordt warmte en koude opgeslagen in water tot een temperatuur van 90 graden. 

Goedkoop en duurzaam

Dat water kan verwarmd worden door zonnecollectoren, maar in de meeste gevallen gebeurt dat door een grote warmtepomp. Die draait op elektriciteit en haalt warmte en koude uit de lucht. Hij verwarmt de batterij vooral buiten de spitstijden op het elektriciteitsnet, als er veel aanbod en weinig vraag is. Zo wordt het net ontlast. “Door de warmtepomp aan te zetten als er veel groene stroom is en de stroomprijs laag is, draait de pomp op zulke momenten vooral op wind- en zonne-energie. Je gaat dus warmte produceren als dat of heel goedkoop of heel duurzaam is”, zegt directeur Siebe Geerts, bedenker van de batterij. Zijn uitvinding trok tijdens zonnevakbeurs Solar Solutions veel bekijks.

Van het gas af

Gekoppeld aan een warmtenet kan de batterij bedrijven, scholen, sport- en welnesscomplexen, appartementengebouwen of zelfs hele bedrijventerrein en wijken koelen en verwarmen en zo van het gas afhalen. Gecombineerd met zonnepanelen kunnen die energieneutraal of zelfvoorzienend worden. HoCoSto installeerde zijn systeem onder meer bij voetbalclub Wernhout, die zijn gaskraan na drie maanden kon dichtdraaien, het Leidsche Rijn College, dat nu voor 95 procent zelfvoorzienend is, en een duurzaam complex van veertig woningen in Eindhoven, waar zonnecollectoren op het dak het water verwarmen. Ook het nieuwe hotel dat in 2025 zijn deuren opent naast duurzaam saunaresort Thermen Berendonck, krijgt een warmtebatterij van HoCoSto. In 2023 kreeg Thermen Soesterberg via partner Linthorst al een dergelijk systeem.

Geen stroom voor warmtepomp

In de nieuwe wijk Groenpoort in Veenendaal komen dit jaar 930 woningen die op een duurzame manier gekoeld en verwarmd zullen worden door een collectieve warmtepomp en een warmtenet. Daar speelt een ander probleem: netcongestie. Het lokale elektriciteitsnet zit vol en kan geen extra stroom meer leveren. “De netbeheerder heeft gezegd: jullie kunnen er wel een grote warmtepomp neerzetten, maar die mag alleen elektriciteit gebruiken als wij zeggen dat het kan”, vertelt Geerts. “Tussen 7.00 en 10.00 uur ’s morgens en tussen 16.00 en 19.00 uur ’s avonds is er vanwege netcongestie niet genoeg stroom voor de warmtepomp. Daarom is er gezocht naar een andere oplossing en dat is onze opslag geworden.”

Netcongestie oplossen

De warmtebatterij in Veenendaal komt in een bassin van 1.500 kubieke meter te staan. Hij laadt overdag op en levert op drukke tijden ’s ochtends en ’s avonds warmte aan de huizen als de warmtepomp uit moet. Zo levert hij een bijdrage aan het voorkomen en oplossen van netcongestie. Volgens Geerts is het systeem ook een oplossing voor bedrijven of hotels die willen uitbreiden, maar van hun netbeheerder vanwege diezelfde congestie geen grotere stroomaansluiting krijgen. “Door de warmtevraag met onze warmtebatterij te flexibiliseren, kunnen we de piekvraag naar energie opvangen en kunnen ze met dezelfde aansluiting toch uitbreiden”, zegt hij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024