Blog

Bouw- en vastgoedsector, neem initiatief in natuurherstel | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: Nederland stemt tegen het natuurherstel van de natuurherstelwet. Natuurherstel is geen prioriteit voor de regering. Het is de hoogste prioriteit van de natuur om ons heen, maar niet van de hoofdbestuurders van ons land. Vergroening van de steden, om de stad leefbaar te houden bij verhoogde temperaturen, niet nodig. Dat de vlinderstand in 15 jaar met de helft is afgenomen, nemen we op de koop toe. Geen zorgwekkende indicatie dat de biodiversiteit in Nederland hard achteruit loopt? Elk nadeel heeft z’n voordeel toch: zoveel minder insecten op de autoruit. Ook worden we niet verder gedwongen om schoner drinkwater te maken en de luchtvervuiling verder terug te brengen. Allemaal geld uitgeven voor de kat zijn viool, toch?

Het voordeel van een nalatige regering
We kunnen er treurig bij gaan zitten, maar we kunnen ook onze kans grijpen en de regering links laten liggen. Waarom vertrouwen op een onbetrouwbare regering? Hoeveel beter is het als we op onszelf gaan en kunnen vertrouwen? Als we niet hoeven te wachten tot de regering weer een merkwaardig besluit neemt?
Daar gaat het over in onderstaand artikel. Laten we als bouwers en projectontwikkelaars de handen ineen slaan en de natuur en onze toekomst integreren in onze plannen en in ons werk. Het is allemaal al mogelijk met houtbouw en bio-materialen bouwen aan huizen en gebouwen met als gevolg een uitzonderlijke, fijne leefomgeving en een energieneutraal huis of gebouw. Bovendien heb je geen last van stikstof en CO2 beperkingen.

Geïntegreerd wonen en leven
Niet wachten op een volgende regering of een daaropvolgende regering, maar kies voor de vrijheid van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Samenwerking kan zorgen voor uitwisseling van ideeën, verbetering en efficiëntie, meer invloed en maakt een krachtiger optreden mogelijk.
Samen kunnen we met bewust en geïntegreerd bouwen tegelijkertijd de natuur introduceren en waar nodig uit het slob trekken. Denk bijvoorbeeld ook aan geveltuinen, daktuinen, tuinserres, houten bijenstenen, buurtgroente- en fruittuinen. En voor de kinderen speeltuinen en speelhoeken, sportveldjes, buurthuisjes etc.
Met integratie hou je automatisch rekening met alles, alle factoren die meespelen en creëer je win-win-win situaties (de bouwer wint, de bewoner wint en de natuur wint).


Lees hier het artikel: Bouw- en vastgoedsector, neem initiatief in natuurherstel
Bron: change.inc
Gastbijdrage Annemarie van Doorn
2 april 2024

Bouw- en vastgoedsector, neem initiatief in natuurherstel

Deze gastbijdrage werd geschreven door Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council en Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel.

De Europese Natuurherstelwet heeft het op het laatste moment niet gered. 27 regeringen en het Europees Parlement hadden eind vorig jaar een akkoord bereikt over deze wet. Het parlement had met de wet ingestemd. Een laatste stem van de landen in de Europese Raad leek een formaliteit, maar werd de wet uiteindelijk fataal. Italië, Polen en Zweden waren al tegen. Toen ook Hongarije en Nederland lieten weten tegen te stemmen, besloot EU-voorzitter België de stemming van de agenda te schrappen.

Natuurinclusief
Een verspilling van jarenlange onderhandelingen en een slechte zaak voor de natuur. Een wet die lidstaten verplicht om de natuur te herstellen, had volgens ons veel positieve gevolgen kunnen hebben. Maar we houden moed. Zelfs zonder dwingende wetgeving vanuit Brussel werken intrinsiek gedreven gebiedsontwikkelaars, gemeenten en provincies al aan herstel van lokale ecosystemen. Dat is goed nieuws, maar het is niet genoeg. We roepen daarom de bouwsector op om deze koplopers te volgen en zelf aan de slag te gaan met natuurinclusieve projecten. Uiteindelijk kan zo de hele sector volgen. Dat levert iedereen meer op, zoals behoud en groei van biodiversiteit, gezonde lucht en een goede waterkwaliteit.

Kampioen ruimtebeslag
Het niet verslechteren van de natuur is wat ons betreft slechts een minimale eis voor elk bouwproject. Opdrachtgevers en projectontwikkelaars zouden altijd moeten nadenken over de impact van nieuwe bouw op de natuur, voordat een project überhaupt van start gaat. Door kritisch te kijken of een bouwproject echt nodig is (niet bouwen is ook een optie), en zo ja wáár, kunnen we voorkomen dat we steeds meer grond in beslag nemen. Nederland is immers al Europees kampioen Net Land Take (ruimtebeslag). Bovendien is Nederland nu het slechtste jongetje van de klas, want het biodiversiteitsverlies is hier enorm. Zo is de afgelopen vijftien jaar de helft van de vlinders verdwenen om maar een voorbeeld te noemen.

Grauw en grijs
Is een bouwproject echt nodig, dan is het van belang het op een natuurpositieve manier aan te pakken, zodat er meer natuur of ecologische waarde voor in de plaats komt dan er was. Op die manier draagt een project daadwerkelijk bij aan natuurherstel. Een groene wijk maak je voor bewoners en omwonenden. Vanuit omwonenden zal er meer draagvlak zijn voor een groen en natuurpositief plan dan voor een grauw en grijs plan. Dat komt een snel planproces ten goede. Ook zijn je kansen als ontwikkelaar groter bij tenders omdat je niet tegen de natuur werkt, maar juist in samenhang met de natuur.

Leefbare steden
Een onderdeel van de Natuurherstelwet was de doelstelling om de stedelijke leefomgeving te vergroenen. Meer groen en meer water in de stad kunnen ervoor zorgen dat het ecosysteem waarin de stad zich bevindt, zich weer kan herstellen. Nu lidstaten niet worden verplicht te zorgen voor een toename van groen stedelijk gebied, moeten gebiedsontwikkelaars de kans grijpen hier zelf mee aan de slag te gaan. Alleen op die manier houden we de steden leefbaar voor nu en in de toekomst. Nederland kan hierin gidsland zijn. 
Dus overheid, vastgoedontwikkelaars, bedrijfsleven, gebiedsontwikkelaars, architectenbureaus, banken en woningcorporaties, laat zien dat je om een gezonde en leefbare toekomst geeft en doe mee. Als iedereen meedoet, hebben we de Natuurherstelwet helemaal niet nodig om dit af te dwingen, maar doen we het van onderop.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024