Blog

Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen

Commentaar Vrouwenpartij: het onnodig maken van de ‘houdbaar tot’ sticker zou een grote vooruitgang betekenen om verspilling van voedsel tegen te gaan. 
Wij vrouwen zijn geprogrammeerd om de ‘houdbaar tot’ sticker als heilig te beschouwen. Maar in de werkelijkheid van alledag wordt er altijd een extra veiligheid ingebouwd waarmee de fabrikant zichzelf beschermt tegen terugroepacties en claims. 

Sentinel Wrap (Bewaker verpakking)
De bewaker verpakkingen lijkt ons ideaal. Het plastic van de verpakking verandert van kleur als de inhoud bedorven raakt. Als de verkleuring duidelijk genoeg is dan kan iemand die kleurenblind is het toch zien.
Het signaal doosje is wat omslachtiger denken wij.

In de toekomst
De Vrouwenpartij is allang fan van sensors en deze verpakkingen zijn een voorbeeld van hoe je sensors kan toepassen bij alledaagse dingen.
Wat als op alle wat duurdere spullen een vingerafdruk sensor is aangebracht? Dan kunnen alleen vingerafdrukken van bekenden het apparaat aanzetten en kan diefstal onaantrekkelijk worden gemaakt.
Wat als in alle (elektrische) fietsen een GPS chip zit met verbinding naar je smartphone, waardoor je de fiets altijd kan volgen? Dan kan je de fiets en je kind op de fiets niet kwijtraken. 
Naar onze mening zou een GPS chip in elke auto verplicht moeten worden gesteld, zodat autodiefstal een vervelend avontuur wordt. 
Sensors in smartphones zouden alle bejaarden in de gaten kunnen houden en waarschuwen als er mogelijk iets te gebeuren staat.
Wat als sensors je bloedsuikerspiegel monitoren en je inzicht krijgt in wat en in hoeveel je kunt eten?
Kortom het einde aan het gebruik van sensors is niet in zicht.
Maar wij vrouwen zijn pas gelukkig als er sensors komen die kunnen waarschuwen voor foute mannen zoals loverboys. Een sensor die kan waarschuwen voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag is natuurlijk ideaal. Mannen gaan dan hun gedrag en hun bedoelingen aanpassen als vrouwen consequent een bochtje om hen heen maken.

Lees hier het artikel: Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen
Bron: scientias.nl
Daniel van Veelen
5 mei 2024

Scientias: Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen

Het zou goed kunnen dat voedselverpakkingen er héél anders uit gaan zien in de toekomst. In een recent onderzoek pleiten wetenschappers namelijk voor het idee om gebruik te maken van ‘smart packaging’.

Iedereen is inmiddels wel bekend met de ‘houdbaar tot’-stickers die altijd op voedselverpakkingen te vinden zijn. In een recent onderzoek omschrijven wetenschappers deze sticker vooral als peperduur en ‘veel te conservatief’. De sticker zorgt er vaak voor dat voedsel dat eigenlijk nog wel goed is, weggegooid wordt, waardoor zowel voedselproducenten als -consumenten per jaar onnodig veel geld kwijt zijn. Daarom wordt er nu gepleit voor smart packaging. Dit is technologie die in de verpakking zelf is ingebouwd en actief ‘test’ of het onderliggende voedsel wel of niet bedorven is. Wetenschapper Tohid Didar heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij legt uit: “We begrijpen dat mensen willen dat hun voedsel veilig is om te eten. Daarnaast willen mensen vaak ook niet nóg meer betalen voor hun voedsel – voedselprijzen zijn tenslotte al torenhoog. Toch vinden we het belangrijk om mensen bewust te maken van de problemen die aanwezig zijn (rondom voedselverpakkingen, red.) en zijn we klaar voor een discussie met politici en beleidmakers om deze problemen op te lossen.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Nature Reviews Bioengineering.

Sentinel Wrap
In het onderzoek wijzen de wetenschappers vooral op het feit dat de huidige ‘houdbaar tot’-sticker momenteel zowel direct als indirect al erg duur is. Dit komt vooral vanwege het feit dat deze sticker er onnodig voor zorgt dat eetbaar voedsel tóch weggegooid wordt. De wetenschappers noemen de voedselverspilling van Canada als voorbeeld. Zo wordt er in dit land momenteel jaarlijks voor 40 miljard dollar aan voedsel weggegooid. Naast een monetair prijskaartje kent het weggooien van zoveel voedsel ook zware gevolgen voor de omgeving. Als laatste wijzen de wetenschappers erop dat voedsel momenteel soms als redelijk schaars kan worden gezien. Hierdoor kan het onnodig weggooien van voedsel dan ook onbedoeld sociale gevolgen hebben.
In het onderzoek noemen de wetenschappers ook verschillende voorbeelden van smart packaging – en wat deze zouden kunnen betekenen voor de samenleving. Hieruit blijkt dat ze hoofdzakelijk twee verschillende technologieën hebben ontwikkeld die direct als verpakking kunnen dienen. Ten eerste is er Sentinel Wrap; een plastic wrap dat van kleur verandert op het moment dat het verpakte voedsel bedorven raakt. Ten tweede is er ook Lab-on-a-package. Deze technologie draait meer om het toevoegen van een los testdoosje op al bestaande verpakkingen. Het testdoosje geeft een signaal af op het moment dat het onderliggende voedsel bedorven raakt. Weer andere technologieën zijn vooral interessant voor voedselproducenten en supermarkten. Zo bestaat er ook een gel die actief kan voorkomen dat voedsel bedorven kan raken. De gel doet dit door schadelijke bacteriën aan te vallen.

Huiverig
Er is een belangrijke reden waarom wetenschappers op zo’n pompeuze manier een oproep doen om over te stappen op andere verpakkingsmaterialen. De wetenschappers wijzen er namelijk op dat voedselproducenten vooralsnog erg huiverig zijn om gebruik te maken van nieuwe technologieën die uiteindelijk de voedselprijzen voor consumenten nog verder omhoog kunnen drijven. Niet alleen dat; veel landen hebben momenteel voedselwetten die het erg moeilijk maken om definitief afscheid te nemen van de ‘houdbaar tot’-sticker. Mede-wetenschapper Shadman Khan heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij sluit af: “We zijn druk bezig met het opbouwen van een netwerk dat bestaat uit overheden en partners uit de (voedsel)industrie. Deze partijen willen graag met ons samenwerken en stellen ons in staat om mogelijke oplossingen te zien. Het aanvragen van patenten is namelijk echt iets anders dan het ontwikkelen van een product dat mensen daadwerkelijk kunnen gebruiken.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024