Blog

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen | de Volkskrant

Commentaar Vrouwenpartij: bij de start van de Vrouwenpartij in 2019 waarschuwden wij vrouwen voor de veel sneller toenemende gevolgen van klimaatverandering, dan wie dan ook dacht en voorzag. Wij zagen en observeerden dat werkelijk alles in de wereld zich boven elke verwachting aan het versnellen was. Mannen met hun modellen en geprojecteerde vooruitzichten hadden oogkleppen op voor de nieuwe werkelijkheid die zich voor onze ogen afspeelde en zich supersnel ontwikkelde. De wetten waarmee we rekenden bleken obsoleet voor we er erg in hadden.

En nu? Wat staat ons te wachten?
‘Onze kinderen gaan het nog meemaken’ werd door ons vrouwen al vervangen door ‘wij gaan dit, waarschijnlijk binnenkort, zelf meemaken’.
De rampspoeden staan al aan onze deuren te kloppen. Ook hier is ‘op voet van oorlog’ de enige juiste manier van opereren. Wachten tot het kalf verdronken is om ons van politieke steun te kunnen verzekeren, is geen optie.
We hebben leiders nodig die bewust zijn van de noodzaak van ver- en diepgaande maatregelen. Geen blinde ontkenners, geen doemdenkers zonder geld, niet de predikers van ‘de bevolking eerst’, niet de politici die alleen tégen alles kunnen zijn en geen eigen ideeën hebben die hout snijden, geen angstvolle bestuurders die alleen met compromissen kunnen werken, geen korte-termijn denkers en doeners.

De oplossing: wat gaat het mij kosten?
Er lijkt maar 1 oplossing te zijn. Het besef dat het mij persoonlijk teveel gaat kosten! Want we zijn allemaal heel gevoelig voor de gevolgen in onze portemonnee.
Wij kiezen direct voor een (betaalbare en gesubsidieerde) elektrische auto als de toekomst is dat een fossiele auto elk jaar 10 tot 20% duurder wordt door verhoogde accijnzen, er een verbod komt op fossiele auto’s in grote steden en de tweedehands prijzen tot schrootprijzen gaan dalen, als rekeningrijden met fossiel een stuk duurder wordt.
Wij kiezen direct voor zonnepanelen, een accu en een windmolen op het dak als de overheid rentevrije leningen verstrekt en energie minder gaat kosten dan voorheen.
Wij kiezen direct voor biologische producten als de BTW daarop vervalt en dat gecompenseerd wordt met hogere BTW op ongezonde voeding, voor vegetarisch en kweekvlees en kweekvis als deze beduidend goedkoper worden dan het vlees en de vis die we nu kennen.

Een persoonlijke AI assistent 
Een vrouwenpartij ideaal is de oplossing van een AI assistent voor iedereen. Een assistent die je in alles kan helpen. Een assistent waar je alles aan kan vragen en die persoonlijk terugpraat met emotie en empathie en geleidelijk aan je geschiedenis leert kennen. Waarmee je kunt zingen en muziek kan maken, waarmee je filmpjes kan bekijken en spelletjes mee kan doen, die alles van je bijhoudt zodat je het zelf niet hoeft te herinneren, die leert wat je leuk vindt en waar je van houdt, die op elk moment voorstellen kan doen als je dat vraagt voor de rest van de dag.

Een AI assistent is geen idee uit de verre toekomst. Het meeste kan nu al. Het is meer een kwestie van organisatie, doen en mogelijk maken voor iedereen.
De science fiction film Her uit 2013 laat zien hoe zo’n assistent op romantische basis kan werken. Maar alles uit die film kan nu al met AI en is geen science fiction meer.


Lees hier het artikel: Kopzorg voor kabinet erbij, klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen
Bron: volkskrant.nl
Maarten Keulemans
14 mei 2024

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen

Nederland kan de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks nog bijbenen. De politiek moet daarom ‘versneld’ een aantal diepgaande beslissingen nemen over de toekomst van het land.

Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie.
‘Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om de woningbouwopgave. Waar en hoe kan er gebouwd worden, rekening houdend met overstromingen, wateroverlast en hitte?’, noteert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een dinsdag verschenen rapport. Of neem het platteland: ‘Welke activiteiten kunnen waar en in welke vorm plaatsvinden, als rekening wordt gehouden met de draagkracht van water en bodem?’

Het PBL-rapport verschijnt, overigens puur toevallig, daags voor de afronding van de kabinetsonderhandelingen. Alsof VVD, PVV, NSC en BBB nog niet genoeg aan hun hoofd hebben, wijst het Planbureau erop dat een kabinet ‘urgent’ grote knopen heeft door te hakken over de inrichting van met name het platteland, woningbouwprojecten en infrastructuur. Uitstel zou het land in de nabije toekomst op enorme klimaatkosten jagen.

Tijdens droogten scheerde Nederland nu al een paar keer langs de rand van de afgrond, schetst het Planbureau. Zo moesten de waterschappen in 2018 in sommige regio’s een sproeiverbod voor de landbouw afkondigen, omdat de drinkwatervoorziening in de problemen dreigde te komen. Intussen verdort de natuur, telt ons land 425 duizend panden die door de dalende waterstand verzakken of lijden onder paalrot, en dreigen archeologische bodemschatten te verpieteren.

Dringende noodkreet

Politiek, doe iets, maak nou eens keuzen, is daarom de dringende noodkreet van de adviseurs. ‘Van belang is dat de politiek nadenkt: welke keuzen moeten we prioriteren?’, aldus hoofdauteur Frank van Gaalen, op een presentatie voor journalisten. ‘Welke activiteiten kunnen in welke vorm, als je rekening houdt met hitte, droogte en overstromingen? Het is belangrijk dat klimaatadaptatie sturend wordt bij allerlei beleidskeuzen over bijvoorbeeld woningbouw of de inrichting van het landelijk gebied.’

Sinds 1900 is ons land gemiddeld 2,3 graden opgewarmd. Het gevolg: meer tropische dagen, hittegolven en hete nachten, maar ook meer hoosbuien en meer droogten, in vooral het binnenland en op de hoge zandgronden. Intussen voeren de rivieren op piekmomenten meer water aan, stijgt de zeespiegel en daalt de grondwaterstand door de droogten en de toegenomen vraag naar water.

Achter de schermen zorgt dat voor steeds meer kopzorgen. Zo voldoet 62 procent van de rivierdijken niet aan de strengere normen die in 2050 ingaan, achten analisten het risico op onbeheersbare zomerse natuurbranden ‘zeer groot’ en dreigen er zelfs black-outs of ict-storingen, als koelinstallaties in de problemen komen.


Grenzen in zicht

Tijd om de problemen serieuzer te nemen, en bijvoorbeeld te bepalen of het wel zo slim is om nieuwbouwwijken te bouwen in overstromingsgevoelige of juist droge gebieden. Een berekening van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wees al eerder uit dat Nederland de komende decennia voor liefst 650 miljard euro wil investeren in zaken als woonwijken, wegen en bedrijven op plekken die last krijgen van klimaatverandering.
‘Als Nederland zich niet weet aan te passen aan het klimaat, zal de toenemende klimaatverandering leiden tot grotere risico’s’, aldus Van Gaalen. En de grenzen van wat er nog mogelijk is met noodgrepen zijn ‘in zicht’, waarschuwt het PBL. ‘Dat geldt bijvoorbeeld voor de toename van beregening (sproeien) in de landbouw, waardoor er minder water beschikbaar is voor andere functies, zoals de natuur.’

Tijd om nu eens echte keuzen te maken over wat we willen, in plaats van steeds met lapmiddelen te komen, ‘zoals versterking van dijken tegen stijgend water, of beregening in perioden van droogte’, aldus het PBL. ‘In plaats daarvan is het nodig dat er een maatschappij ontstaat die veerkrachtig kan reageren op alle effecten van klimaatverandering.’

Terugtrekken naar hoge gebieden
Het rapport is een eerste schot voor de boeg: de komende jaren zal het Planbureau een gestage reeks adviezen uitbrengen over aanpassing aan klimaatverandering, om de politiek bij te staan op weg naar de steeds warmere toekomst. Volgende grote stap is in 2026: dan zal het PBL in kaart brengen wat de toekomst aan aanpassing vergt.

Eerder waarschuwde onder meer kennisinstituut Deltares dat de politiek nu al moet voorsorteren op welke klimaattoekomst we willen. Daarbij draait het grofweg om drie richtingen: een waarin Nederland zich verschanst achter steeds hogere dijken, een waarbij het water de ruimte krijgt terwijl de inwoners zich terugtrekken naar hogere en extra beveiligde gebieden, en een waarbij we de vlucht naar voren nemen en een reeks beschermende dijken en eilanden in zee bouwen.

De klimaatgevolgen zijn écht erger dan voorzien

Het veranderende klimaat hakt er in ons land harder in dan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) negen jaar geleden voorzag.
Vooral schadelijke droogten komen vaker voor dan men in 2015 verwachtte. Dacht het PBL destijds nog dat we droogten met een totale oogstschade van meer dan 100 miljoen euro pas eind deze eeuw hoefden te verwachten, in werkelijkheid ‘hebben deze zich nu al herhaaldelijk voorgedaan’, constateert het PBL nu. Ook had het bureau niet verwacht dat we nu al te maken zouden hebben met verstoring van de natuur en de archeologie door droogten.

Tot slot blijkt ook de gezondheidsschade groter dan verwacht. In 2015 verwachtte het PBL nog dat er vandaag de dag jaarlijks tussen de tien- en de honderdduizend mensen worden getroffen door hooikoorts. In werkelijkheid zijn het er meer dan honderdduizend. Ook de medische kosten van allergieën, uv-straling en smog pakken hoger uit dan voorzien: meer dan 100 miljoen euro per jaar. In 2015 rekende het PBL nog op 10- tot 100 miljoen euro.


Over de auteur

Maarten Keulemans is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, met als specialismen microleven, klimaat, archeologie en gentech.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024