Commentaar Vrouwenpartij: Een bevolking met meer en betere vaardigheden is goed voor het land en haar toekomst en dus goed voor iedereen, zegt ons gezonde verstand. Waarom wil onze uiterst rechtse regering dan snijden in het onderwijsbudget?
Nederland heeft altijd voorgelopen in innovatie welke enorm heeft bijgedragen aan onze economische groei en status in de wereld. Waarom wil onze huidige regering toch bezuinigen op innovatie?
Waarom snijden en bezuinigen op goede dingen?
Maar ook: Gezondheidszorg wordt langzamerhand te duur. Waarom wil onze regering dan bezuinigen op preventie en sport?
Antwoorden en vermoedens van de Vrouwenpartij
Heeft de Vrouwenpartij vermoedens en antwoorden op deze waarom-vragen?
Is de bevolking dom willen houden een antwoord? De bevolking onwetend houden is een bekende en noodzakelijke strategie van dictatoriale regimes. Beter opgeleide mensen zijn altijd een gevaar voor manipulatieve machten. Minder slimme mensen kan je zoveel meer wijsmaken. De onmogelijke oplossingen waar deze regering mee komt lijken voor de leek geloofwaardig. Onwetendheid is een zegen en heerlijk vruchtbare grond voor complottheorieën van extreem-rechts.
Of is een achterliggende reden: klagen en klaagmogelijkheden in stand houden? Zijn dit geen belangrijke elementen om tegenstemmers te behouden?
Hoort ‘met zogenaamde oplossingen de problemen stiekem vergroten’ er ook bij?
Hoe lang?
De meeste oplossingen van deze regering zullen in de praktijk onmogelijk zijn uit te voeren, vanwege EU regels of gebrek aan financieel budget of anderszins. Als een oplossing onuitvoerbaar blijkt te zijn zal er altijd wel een zondebok te vinden zijn die er de schuld van krijgt. De hand in eigen boezem steken behoort al heel lang niet meer tot de waarden in de rechtse politiek. De linkse politiek is wel zo dom om fouten toe te geven.
Onze vraag: Hoe lang zal deze rechtse regering ons nog voor de gek kunnen houden? Hoe en wanneer zal deze regering tot de orde geroepen worden? Als we zien dat niets heeft gewerkt? Of gaan ze eenvoudig ten onder aan geruzie en schandalen?
Wat als ….
Wat als het grote kantelpunt eraan komt? Het grote kantelpunt van leugen naar waarheid, van kwaad naar goed, van afwachten naar doen, van conflicten naar samenwerking, van ongelijkheid naar delen.
Wat betekent het voor het rechts-extremisme in de wereld als Trump verliest of uit de strijd stapt? Wat als Orban te ver gaat? Wat als Rusland zinkt? Wat als het in het Midden-Oosten tot een wapenstilstand komt? Wat als Noord-Korea vrede wil sluiten met Zuid-Korea? Wat als China van mening verandert? Wat als India ….?
Waar blijven de rechts-extremistische klimaatontkenners wanneer de weerextremen ieders leven binnenkomen in de vorm van schade?
Er wachten ons vele veranderingen, maar als we voorbereid zijn kunnen we al een stuk op weg zijn wanneer de slachtoffers van de ontkenners en dwarsliggers van zoveel in het leven, nog moeten beginnen. Te laat komen wordt een dure les.
Lees hier het artikel: goed onderwijs is grootste aanjager van groei in arbeidsproductiviteit
FD: ‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
Bron: fd.nl
Ardi Vleugels
13 augustus 2024
Kabinetsplannen om te snijden in het onderwijsbudget kunnen negatief uitpakken voor de arbeidsproductiviteitsgroei die Nederland zo hard nodig heeft. Ons land loopt het risico dat bedrijven wegtrekken omdat ze onvoldoende goed geschoold personeel kunnen vinden.
Die waarschuwing geeft Barbara Baarsma, hoofdeconoom bij PwC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, op basis van eigen onderzoek in economenblad ESB. Baarsma en onderzoeksassistent Francisco D’Orey Neves gebruikten een model van de Wereldbank als basis voor een analyse van factoren die de groei van arbeidsproductiviteit bepalen. Zij pasten dit toe op de arbeidsproductiviteit in Nederland en hoe die het best is aan te jagen.
Hun conclusie: goed onderwijs is de meest cruciale factor, gevolgd door innovatie. Werknemers met meer vaardigheden zijn sneller in staat grotere volumes te produceren en te innoveren. Ze hebben bovendien betere digitale en andere vaardigheden, zodat ze zich ook kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën. Dat maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven.
Baarsma hoopt dat het nieuwe kabinet de uitkomsten meeneemt in zijn beleidsplannen. ‘Als we onze analyse naast het hoofdlijnenakkoord leggen, zien we dat daar juist maatregelen in staan die contrair zijn aan wat er nodig is. Denk aan bezuinigingen op onderwijs en onderzoek, of het beperken van kennismigratie.’
De groei van de arbeidsproductiviteit blijft internationaal gezien achter. Dat is een risico voor een gezonde economie. Door de vergrijzing komen er minder handen beschikbaar om al het werk te verrichten. Bovendien zijn landen met een hogere productiviteitsgroei aantrekkelijker voor bedrijven.
Arbeidsproductiviteit heeft ook een gunstig effect op de structurele groei van het bruto binnenlands product (bbp), waarmee via belastingen de schatkist wordt gespekt. Dat draagt weer bij aan meer investeringsruimte.