Commentaar Vrouwenpartij: ‘De hoeveelheid door zon opgewekte elektriciteit overtreft de laatste jaren alle voorspellingen.’ Alleen de voorspellingen van de Vrouwenpartij blijven vrijwel altijd overeind, hoe snel de ontwikkelingen ook gaan.
Alles gaat zoveel sneller dan in alle modellen, die wetenschappers en economen opstellen, wordt voorspeld. Wij vrouwen baseren ons niet op modellen en cijfers maar zien de werkelijkheid die zich ontplooit over de hele mensheid en aarde en zien daar krachten waarbij meer dan verdubbeling of zelfs vertienvoudiging per jaar gewoonrecht is.
Hoeveel sneller wordt gewoon?
1. Technische ontwikkelingen laten nu al zien dat een proces 100 maal sneller gemaakt kan worden, 100 maal goedkoper, 100 maal eenvoudiger.
Voorbeeld: kweekvlees dat nu onbetaalbaar is, wordt binnen een paar jaar goedkoper dan dierenvlees. Wat brengt zoiets te weeg in ons milieu en in onze economie?
Voorbeeld: verzekerde gezondheid door verjonging tot voorbij de 100 jaar is geen utopie meer. AI, Crispr Cas, niet invasieve behandelingen als ultrasound, gaan de geneeskunde transformeren en gezond maken.
2. De krachten achter sociale ontwikkelingen kunnen een kloof van 10 jaar in 1 jaar overbruggen of een mind-set in grote delen van de bevolking omzetten in recordtempo.
Voorbeeld: Brexit is in termen van beloften uitgelopen op een vrijwel totale mislukking. De beloften van extreem-rechts zullen overeind blijven en ingewilligd? Hoe lang blijft de mind-set van de PVV kiezer populair en houdbaar?
En in termen van energie?
1. De thuisbatterij gaat Nederland veroveren mede door de dreiging van het stopzetten van de salderingsregeling. De PVV-regering snijdt daarmee wel in de vingers van al haar kiezers die zich geen thuisbatterij kunnen veroorloven. Meer ongelijkheid en minder bestaanszekerheid.
2. Kleine en grotere batterijen zullen net als zonnepanelen steeds goedkoper worden.
3. Het tekort aan zonne-energie in de winter zal worden opgevangen door thuis-windmolentjes op onze daken (welke nu nog verboden zijn).
‘Gratis’ energie behoort een bestaansrecht te worden?
Evolutie van bewustzijn
Wij vrouwen zien een versnelde evolutie van de mens die niet meer gaat stoppen en zich steeds sneller zal verwerkelijken. Mannen hebben geen oog voor de krachten achter evolutie. Voor hen is evolutie een proces dat zich over honderden, zo niet honderdduizenden jaren uitstrekt. Simpelweg te langzaam.
Wij vrouwen zien dat de evolutie van leven uit materie 10 miljard jaar heeft gekost. De evolutie van eencelligen naar plant en dier duurde nog eens 3 miljard jaar. Planten en dieren verschenen zo’n 500 miljoen jaar geleden op aarde. Het duurde toch weer 500 miljoen jaar voor de mens 2,5 miljoen jaar geleden in de evolutie verscheen.
Je kunt er naar kijken als een evolutie van bewustzijn. Van materie zonder bewustzijn naar leven van planten en dieren met een collectief bewustzijn en vervolgens naar de mens met een eigen zelfstandig bewustzijn levend binnen een collectief van mensen.
Zou de volgende logische stap dan zijn een zelfstandig bewustzijn dat zich heeft losgemaakt van de dwang van het collectief bewustzijn dat hem in vrijwel alles nu nog bestuurt? Een mens die volledig, fysiek en psychologisch, op eigen benen kan staan en automatisch in harmonie leeft met de ander en de natuur?
Wijzen niet alle ontwikkelingen op een scenario dat zich in die richting ontwikkelt? Een scenario met gratis energie, gratis informatie en entertainment, met een universeel basisinkomen, een eigen AI assistent, met een vrije keuze in alles? Het uitsluiten van macht en van geld als bepalende factoren in ons leven?
Geen einde aan evolutie
Wie kan met zekerheid beweren dat die evolutie in bewustzijn gestopt is bij de mens en meer of hoger niet mogelijk is? De mens wordt alsmaar slimmer. Ontwikkelt met quantum computers en AI zelfs middelen die slimmer en intelligenter zijn dan hijzelf. We kunnen zeggen dat het een niet te stoppen horizontale ontwikkeling is van steeds meer en meer, verder en verder.
Maar wat als de mens zichzelf kan overstijgen? Wat als hij van alles kan overbruggen? Nu moet je nadenken om een vraag te kunnen beantwoorden. Wat als je het antwoord op een vraag kan zien, of kan aanvoelen, of direct kan weten? Als je denken zo kan overslaan.
Nu moeten we verzinnen hoe het met de ander zit. Maar wat als je de ander kan aanvoelen als jezelf?
Wat als je de gedachten van de ander kan lezen alsof ze in je eigen hoofd verschijnen?
Wat als je kan voelen wat de ander op dat moment nodig heeft of wil hebben? Veel moeders voelen dat bij hun kinderen. Er zijn kinderen die nooit iets hoeven te vragen. Voor ze weten wat ze willen heeft hun moeder het al gegeven. Hun moeder voelt meer dan zijzelf kunnen voelen.
Wat als je (intuïtief) kunt voelen wat er gaat gebeuren? Wat als je, zoals AI alles in feiten weet, jij alles qua menselijke psychologie weet? Dan heb je de Wetenschap van Leven in eigen handen. Hoeveel onzekerheid, hoeveel angst, hoeveel wantrouwen blijft er dan over in jezelf?
Wij vrouwen denken dat de volgend stap in de menselijke evolutie ligt bij direct weten. Het ligt wel in ons straatje. Al dat gedenk is niet echt aantrekkelijk voor ons. Gelijk zien en weten is zoveel gemakkelijker en sneller.
De wereld van de mannen met hun analytische modellen en wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken zal zich echter als niet nodig bewijzen.
Lees hier het artikel: De wereldwijde zonnecelrevolutie: Overdadig en bijna gratis
De Groene Amsterdammer: Overdadig en bijna gratis
Bron: groene.nl
Lisa Dupuy
21 augustus 2024
De hoeveelheid door zon opgewekte elektriciteit overtreft de laatste jaren alle voorspellingen. China, India en Zuid-Afrika timmeren flink aan de weg. Intussen telt Nederland wereldwijd de meeste zonnepanelen per inwoner.
Een energiebron die steeds goedkoper wordt als je er meer van gebruikt. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar we staan nog maar aan het begin van een ontwikkeling. Want landen waar de zon het hele jaar overdag krachtig schijnt, zoals Zuid-Afrika en India, beginnen de kracht van de zon nog maar net te ontdekken.
De Nederlandse kolencentrales hebben deze zomer nog geen kilowattuur hoeven te leveren.
In Afrika hebben naar schatting zeshonderd miljoen mensen niet de beschikking over elektriciteit voor verlichting of om telefoontoestellen op te laden. Talloze lokale start-ups leveren nu zelfstandige ‘mini-grids’ met zonnepanelen en batterijen voor particulieren en kleine bedrijven. Ze kunnen de vraag nauwelijks aan.
De drijvende kracht achter de zonnerevolutie is China. Vorig jaar overtrof de bouw van Chinese wind- en zonneparken de meest optimistische prognoses. In mei van dit jaar was 44 procent van de opgewekte stroom schoon. Er is op het ogenblik een capaciteit van 339 gigawatt schone energie in aanbouw, waarvan 180 gigawatt uit zonnecellen . Dat is ruim acht keer zoveel als in de VS en bijna twee keer zoveel als in de rest van de wereld samen. In één jaar is in China meer zonne-energie geproduceerd dan in de drie voorafgaande jaren bij elkaar, en meer dan in Amerika in zijn hele geschiedenis. De zonne- en windparken die er in China elke week bijkomen, produceren evenveel energie als vijf grote kerncentrales samen. Eind dit jaar zal het land beschikken over twaalfhonderd gigawatt zonne- en windenergiecapaciteit. De daarmee gerelateerde industrie is de grootste aanjager van de economische groei.
Achter die hyperenergieke aanpak zitten drie drijfveren: milieu, economie en geopolitiek. In 2060 wil China CO2-neutraal zijn. Voorwaarde is dat het energie-aandeel van zon en wind in 2030 zal zijn gestegen tot 1650 gigawatt, een doel dat in het huidige groeiritme makkelijk zal worden gehaald. Aanvankelijk had de regering gemikt op kernenergie, maar na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima besloot ze vol in te zetten op zonne- en windenergie.
Zonnepanelen, lithiumbatterijen en elektrische auto’s zijn door president Xi Jinping uitgeroepen tot ‘hoogwaardige productieve krachten’ die de kwakkelende economie moeten aanzwengelen. Dit ‘nieuwe drietal’ wordt zwaar gesubsidieerd. Daardoor zijn Chinese zonnepanelen spotgoedkoop. Het resultaat is spectaculair: in alle drie de sectoren is China inmiddels wereldmarktleider. Zeker sinds de Russische inval in Oekraïne rijst in Europa de vraag naar zonnepanelen de pan uit en neemt de Europese afhankelijkheid van China nog verder toe.
Deze voortvarende Chinese aanpak kent wel twee duidelijke nadelen: de productie van de zonnepanelen vindt deels plaats in fabrieken waarin Oeigoeren dwangarbeid verrichten, en de westerse zonnepanelenfabrieken worden door de lage prijs uit de markt gedrukt. Alleen de productie van innovatieve versies – bijvoorbeeld extra lichte of recyclebare materialen – blijft dan nog over. Tegelijkertijd bieden de goedkope Chinese panelen niet-westerse landen de kans om aan te haken.
…..
Ook in India is de stijging van de hoeveelheid geleverde zonne-energie spectaculair. In 2022 turfde de overheid 63 gigawatt, een jaar later was dat 73 gigawatt. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door de aanleg van zonnevelden, waaronder enkele van de grootste ter wereld. Die leveren nu zo’n zestig procent van alle door zon opgewekte energie.
…..
Indiase huishoudens gaan tot nu toe nog maar mondjesmaat over op zonnestroom. …… Om Indiërs zover te krijgen kondigde premier Modi begin dit jaar hoogstpersoonlijk een nieuw subsidieprogramma aan voor tien miljoen huishoudens. En de lokale overheid van het hoofdstadgewest werkt vanaf dit jaar toe naar twintig procent zonne-energie in 2027. Er komen verplicht zonnepanelen op overheidsgebouwen in de hoofdstad en inwoners kunnen subsidie opvragen voor een eigen zonnecel.
Het zijn maatregelen waarvan steeds meer mensen de noodzaak inzien. Tijdens de hittegolven deze zomer in het noorden van India werden niet alleen lokale temperatuurrecords verbroken, ook oversteeg het stroomverbruik in Delhi het berekende maximum. Ventilatoren, koelmachines en airconditioning draaiden overuren. …..
In 2026 zullen zonnepanelen meer stroom leveren dan alle atoomcentrales in de wereld bij elkaar.
De particulier die overstapt op zonnepanelen.
Het gebeurt de laatste jaren in het rijke Nederland en de rest van West-Europa steeds meer. Nederland is zelfs wereldwijd koploper waar het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. Op een middag begin augustus bijvoorbeeld produceerden zonnepanelen in Nederland voor bijna twintig gigawatt aan stroom, terwijl de vraag naar elektriciteit op dat moment maar veertien gigawatt bedroeg; vijf gigawatt kon geëxporteerd worden.
Dit jaar hebben bijna alle landen in West-Europa vijf procent van de tijd een negatieve stroomprijs: particulieren en bedrijven met een flexibel contract krijgen geld toe als ze elektriciteit gebruiken. Wind en zon produceerden in de eerste helft van 2024 meer elektriciteit dan alle fossiele brandstoffen tezamen. De Nederlandse kolencentrales die in dienst worden gehouden voor het geval dat het niet waait en de zon niet schijnt, hebben deze zomer nog geen kilowattuur hoeven te leveren.
‘Ook in Nederland hebben beleidsmakers de ontwikkeling van groene stroom onderschat’, reageert Martien Visser, lector aan de Hanzehogeschool Groningen en manager corporate strategy bij de Gasunie. ‘Kenners zagen echter dat er veel subsidies zijn toegekend in het kader van Stimulering Duurzame Energieproductie en dat er een stroomversnelling zat aan te komen.’
De garantie van teruglevering van zonnestroom tegen een vast tarief, de zogenaamde saldering, was voor veel particulieren de afgelopen jaren het zetje dat ze nodig hadden om zonnepanelen op hun dak te installeren. Deze regeling komt in de plannen van de nieuwe regering in 2027 te vervallen. Hierdoor kan het zijn dat bij een zonnige dag mensen zelfs geld moeten betalen als ze stroom leveren aan het net terwijl de prijs negatief is. Dat zorgt nu voor een kleine crisis bij zonnepaneleninstallateurs, omdat opdrachten teruglopen. De verwachting is echter dat dit een tijdelijke dip zal zijn.
De opslag van stroom in batterijen wordt namelijk ook steeds goedkoper. De combinatie van zonnecellen met particuliere opslag zorgt ervoor dat elke particulier een kleine handelaar in elektriciteit kan worden: bij een negatieve stroomprijs laadt de batterij met behulp van de stroom uit de panelen op en ’s avonds, wanneer de elektriciteitsprijs vaak hoog is, kan gebruik worden gemaakt van de overdag opgespaarde stroom. Eventueel kan dan zelfs nog wat stroom geleverd worden op het net. Uiteraard het liefst allemaal automatisch.
‘Voor de particulier wordt dit het model’, is de inschatting van Martien Visser. ‘Want terugleveren van eigen zonnestroom kan best een dure grap worden. Met het opslaan in een eigen accu bespaart de consument bovendien dertien cent per kilowattuur aan elektriciteitsbelasting. Dat wordt een steeds aantrekkelijkere optie.’ Zonnestroom is in een land waar de zon in de winter maar bescheiden schijnt toch succesvol, denkt Visser, omdat er weinig weerstand tegen bestaat. ‘Dat is heel anders dan bijvoorbeeld bij windmolens op land.’ Grote zonneweiden zijn ook niet populair. ‘Maar er zijn nog genoeg lege daken waarop panelen gelegd kunnen worden.’
Er is een overcapaciteit aan groene stroom ontstaan die we straks zeer goed kunnen gebruiken. De industrie moet van gas en kolen af en zal enorme hoeveelheden elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor de productie van waterstof. Dit is alleen rendabel met goedkope stroom die bij de huidige techniek vooral door zonnecellen wordt geproduceerd.
……
Zonne-energie is zonder meer de toekomst, meent Yelland. Hij verwacht dat zonnepanelen over tien jaar acht keer zoveel energie zullen leveren als nu. ….