Commentaar Vrouwenpartij: zoals bekend bij de lezers van onze blog kijken wij, van de Vrouwenpartij, vanuit een zo hoog mogelijk perspectief en gezichtspunt naar alles in Nederland en in de wereld.
Overbevolking en onze toekomst
Wij zijn het eens met wat Hannah Prins schrijft, maar willen het onderwerp overbevolking in een groter toekomstig perspectief plaatsen.
De wereldbevolking groeit nog steeds, maar de bevolking in vele landen krimpt reeds. Veel landen in de EU maar ook landen als China, Zuid-Korea en Japan, hebben te maken met een krimpende bevolking. De landen met de grootste groei liggen in Afrika.
Voorspeld is dat de wereldbevolking doorgroeit tot net boven de 10 miljard in 2080 en daarna afneemt. De Vrouwenpartij verwacht dat de wereldbevolking een 20-tal jaar eerder zal stabiliseren bij 9 miljard. De belangrijkste achterliggende reden is hiervoor: welvaart en onderwijs.
Het aantal kinderen dat een vrouw gemiddeld krijgt staat in direct verband met de welvaart van het land waar zij leeft. Een hogere welvaart mondt automatisch uit in minder kinderen binnen een gezin. Toenemende welvaart gaat samen met toenemende zeggenschap en controle bij de vrouw, niet in het minst door toegang tot opleiding en onderwijs.
Er zijn meer factoren die invloed uitoefenen, maar die zijn van tijdelijke aard. De godsdienst kan een factor zijn, maar die factor neemt af in de mate dat de welvaart groeit. Het gebruik van anticonceptie is een factor die ook afneemt wanneer de welvaart toeneemt. De macht en controle door het ego van de man over het gezin, is ook een belangrijke factor die afneemt naarmate de welvaart binnen het gezin toeneemt.
De rationele oplossing tegen overbevolking is welvaart brengen in arme landen en geheel Afrika. Door voedsel en water te verzekeren, door onderwijs te faciliteren voor elk kind tot en met universiteit, door industrieën op te zetten, diensten voor rijke landen te ontwikkelen etc.
Bij voldoende welvaart stopt de immigratie en de zoektocht naar welvaart in ogenschijnlijk betere oorden. Daarmee verdwijnt tevens de idee en dreiging van omvolking bij ons.
Het probleem ego
We kunnen er ook naar kijken als een probleem van ego.
Het ego van de man dat de macht over ‘alles’ wil hebben en behouden.
Het ego van bedrijven dat alleen uit is op meer en meer macht en geld.
Het ego van politici dat alleen vanuit eigen belang kan denken en doen.
Het ego van personen gefocust op hebben en niet op geven.
De waarden van de Vrouwenpartij staan hier lijnrecht tegenover: eenheid, harmonie en samenwerking.
De waarden die ons, onze kinderen en onze planeet kunnen redden.
Lees hier het artikel: Overbevolking, omvolking en Omtzigt
Bron: VN.nl
Hanna
ZATERDAG 5 OKTOBER 2024
Overbevolking, omvolking en Omtzigt
Wat introspectie zou Pieter Omtzigt geen kwaad doen, schrijft Hannah Prins.
Met zijn HJ Schoo-lezing joeg hij angst voor migratie aan, en normaliseerde hij omvolkingstheorieën.
Het politieke jaar werd afgetrapt met de HJ Schoo-lezing. Dit jaar was de eer aan Pieter Omtzigt. In het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed sprak hij over de ‘economische, sociale en geopolitieke implicaties van een snelle bevolkingskrimp in delen van de wereld die moeilijk zijn te onderschatten, terwijl nog steeds sprake is van een enorme bevolkingsgroei – vooral in Afrika en stukken van het Midden-Oosten.’ Hij vertelde over Ethiopië en Congo. Daar werden in 2023 meer kinderen geboren dan in alle EU-landen samen. In Nigeria zelfs twee keer zoveel. Hij sloot af met: ‘Ik laat u raden wat dat betekent over twintig of dertig jaar.’
Wat hij bedoelde: er worden te weinig Europese en te veel Afrikaanse baby’s geboren. En: als Nederlandse vrouwen de bevolking niet op peil weten te houden, komen die Ethiopische, Congolese en Nigeriaanse baby’s over twintig of dertig jaar allemaal hierheen. Hiermee joeg hij angst voor massamigratie aan, en normaliseerde hij omvolkingstheorieën.
Er was nog iets problematisch aan Omtzigts betoog: die overbevolking in bepaalde delen van de wereld. Vooral witte mannen bespreken graag wat er wel – en vooral niet – dient te gebeuren in de baarmoeders van mensen in Afrikaanse landen.
Bepleiten dat Afrikaanse vrouwen minder kinderen moeten krijgen, is racistisch en seksistisch. Problemen als klimaatverandering, drukke steden en overconsumptie worden ten onrechte in de schoenen geschoven van vrouwen voor wie het leven al moeilijk genoeg is.
Wat introspectie zou een aantal mannen dan ook geen kwaad doen.
De vraag die we moeten stellen is hoe we met de aarde omgaan, niet hoeveel mensen er wonen. Afrika als geheel is verantwoordelijk voor minder dan 4 procent van de mondiale CO2-uitstoot. De 10 procent rijkste bewoners van deze planeet stoten de helft van alle CO2 uit. Daar horen Pieter Omtzigt, ik en jij zeker bij.
Racisme en domheid vertroebelen elke mogelijkheid tot een serieus gesprek over de vraag waarom het geboortecijfer in westerse landen zo laag ligt. Het zou politici als Omtzigt sieren om zich te focussen op de chemicaliën in onze levensmiddelen die tot onvruchtbaarheid leiden, betaalbare woningen, een inkomen waarmee wél een gezin te onderhouden valt en een leefbaar klimaat.